Legendárny Roger Federer ukončí kariéru. Plánuje už len jediný turnaj

Roger Federer.
Roger Federer. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|15. sep 2022 o 15:28 (aktualizované 15. sep 2022 o 17:37)

Tenista po dlhej pauze oznámil koniec.

ŽENEVA. Legendárny švajčiarsky tenista Roger Federer ukončil kariéru. Rozhodnutie oznámil na sociálnej sieti.

Švajčiarsky tenista svoje rozhodnutie oznámil fanúšikom prostredníctvom dlhej hlasovej nahrávky na sociálnej sieti. "Mojej tenisovej rodine aj ostatným. S láskou, Roger," napísal.

"Tenis mi dal veľa darov. Ten najúžasnejší boli vždy ľudia na mojej ceste. Priatelia. Súperi. A najviac zo všetkého fanúšikovia, ktorí robia šport športom," začal svoje rozprávanie.

Pokračoval tým, že posledné tri roky sa trápil so zraneniami. "Telo mi dáva jasné signály, mám 41 rokov. Hral som počas 24 rokov viac ako 1500 zápasov. Tenis veľmi výrazne kreoval moju osobnosť. A teraz si myslím, že je čas ukončiť moju súťažnú kariéru," napísal.

Rozlúči sa vedľa iných legiend

Jeho posledným turnajom bude budúcotýždňový Laver Cup, čo je tímová súťaž výberu Európy a výberu sveta. V tíme Európy by sa mali objaviť aj jeho najväčší rivali Novak Djokovič, Rafael Nadal a Andy Murray.

Do výberu sa tiež dostali Grék Stefanos Tsitsipas a finalista nedávneho US Open Casper Ruud.

"Samozrejme, ešte budem v budúcnosti hrať tenis, ale už nie na úrovni grandslamov alebo na okruhu ATP," dodal.

Federer pôvodne ohlasoval, že bude hrať na turnaji v rodnom Bazileji. Ten sa koná od 24. októbra. Momentálne to však vyzerá tak, že tento turnaj nemá na pláne odohrať.

Švajčiar špeciálne poďakoval svojej manželke Miroslave Vavrinecovej, rodáčke so slovenských Bojníc, s ktorou má štyri deti: "Mirka so mnou prežívala každú jednu minotu. Pred každým finále sa o mňa vzorne starala a sledovala moje zápasy aj v čase, keď bola v ôsmom mesiaci tehotenstva.

Chcel by som sa poďakovať aj mojim štyrom krásnym deťom za podporu i celému skvelému tímu. Bolo to úžasné obdobie."

Príhovor zakončil slovami: "Na záver ešte odkaz pre tenis: Milujem ťa a nikdy ťa neopustím!"

Chýba mu iba zlato

Roger Federer hral súťažný zápas naposledy vo Wimbledone 2021, kde vo štvrťfinále podľahol Poliakovi Hubertovi Hurkaczovi. Momentálne už ani nefiguruje v rebríčku ATP. Po Wimbledone 2022 prišiel o posledné body a vypadol z neho.

Vo svojej kariére vyhral Federer 20 grandslamových trofejí. Dlho bol rekordérom, na ktorého sa ostatní súperi doťahovali. V súčasnosti platí, že je až tretím najúspešnejším z tohto pohľadu. Predbehli ho Novak Djokovič (21 titulov) aj Rafael Nadal (22 titulov).

Federer strávil ako svetová jednotka 310 týždňov. V tomto smere ho minulý rok prekonal Novak Djokovič, ktorý bol svetová jednotka 373 týždňov. Švajčiar bol však na prvom mieste nepretržite 237 týždňov (február 2004 až august 2008) a drží iba ťažko prekonateľný rekord.

Federer vyhral počas kariéry 103 turnajov ATP Tour a v historických tabuľkách je na druhom mieste za Američanom Jimmym Connorsom.

Osemkrát triumfoval vo Wimbledone (2003-2007, 2009, 2012, 2017), šesťkrát nenašiel premožiteľa na Australian Open (2004, 2006, 2007, 2010, 2017, 2018), v rokoch 2004-2008 vyhral US Open.

V júni 2009 jediný krát zdvihol nad hlavu cennú trofej na Roland Garros a zavŕšil kariérny Grand Slam.

V roku 2014 sa so švajčiarskym tímom tešil zo zisku Davisovho pohára, šesťkrát vyhral turnaj majstrov. V jeho zbierke úspechov chýba iba zlatá olympijská medaila vo dvojhre. Na OH 2008 v Pekingu triumfoval v debli so Stanom Wawrinkom, o štyri roky neskôr v Londýne prehral vo finále singla s Britom Andym Murraym.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Legendárny Roger Federer ukončí kariéru. Plánuje už len jediný turnaj