Šramkovú nezastavil ani hendikep. Splnila si sen, nad jej výkonom žasol aj odborník

Slovenská tenistka Rebecca Šramková na turnaji v Ríme.
Slovenská tenistka Rebecca Šramková na turnaji v Ríme. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|14. máj 2024 o 14:30

Rebecca Šramková dosiahla najväčší úspech v kariére.

BRATISLAVA. Je to už vyše sedem rokov, čo zažila snový debut v Pohári federácie. Slovenky cestovali do Talianska bez svetovej päťky Dominiky Cibulkovej, no v osobe Rebeccy Šramkovej našli nečakanú hrdinku.

Vtedy len 20-ročná tenistka najskôr zdolala finalistku Roland Garros Saru Erraniovú a následne aj víťazku tohto grandslamu Francescu Schiavoneovú.

"Má charakter a aj výborné údery. Ak nadviaže na výkony z fedcupového víkendu, má šancu a potenciál na to, aby sa raz stala svetovou top hráčkou," zložila jej vtedy poklonu niekdajšia svetová štvorka Schiavoneová. 

V máji 2017 bola Šramková na prahu svetovej stovky a len málokto by povedal, že 111. miesto bude jej kariérnym maximom aj o sedem rokov neskôr.

V progrese ju pribrzdili zranenia, pre ktoré sa prepadla až do piatej stovky. Rok 2023 začínala na 319. mieste, no dnes sa teší zo životného úspechu, ktorý znamená nové maximum i šancu zabojovať o účasť na olympiáde.

Skalp hráčky top 10 bol blízko

Rodáčka z Bratislavy postúpila na prestížnom turnaji v Ríme do osemfinále, pričom na antuke vo Foro Italico vyhrala vrátane kvalifikácie až päť zápasov.

V 3. kole v troch setoch pretlačila Američanku Sofiu Keninovú, no v pondelok si už skalp ďalšej grandslamovej šampiónky nepripísala. Pri jej premiére proti hráčke top 10 nestačila na svetovú desiatku Jelenu Ostapenkovú.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Rebecca Šramková - Jelena Ostapenková

Počas celého zápasu mala hra slovenskej tenistky vysokú úroveň, bez väčších výkyvov. Neraz víťaznými údermi postavila zaplnené tribúny na nohy a Lotyška sa len prizerala, ako jej súperka zatína päsť. 

Šramková viedla o set a brejk, v rozhodujúcom sete išla podávať na víťazstvo, ale napokon nedotiahla zápas do úspešného konca. Po jednom zo svojich najlepších zápasov v kariére padla po setoch 6:4, 4:6, 6:7 (3).

Nenadviazala tak na Viktóriu Hrunčákovú, ktorá pred piatimi rokmi v Dubaji hrala ako zatiaľ posledná Slovenka vo štvrťfinále turnaja WTA 1000.

"Dnes to bolo veľmi tesné. Diváci boli úžasní, tlačili ma dopredu. Každému ďakujem za podporu. Rím navždy zostane v mojom srdci. Ciao! Grazie mille," napísala slovenská tenistka na instagrame.

Slovenská tenistka Rebecca Šramková na turnaji v Ríme 2024.
Slovenská tenistka Rebecca Šramková na turnaji v Ríme 2024. (Autor: REUTERS)

Portugalský komentátor José Morgado úroveň jej tenisu zhodnotil slovami: "Oh môj bože". A rovnako reagoval na sociálnej sieti X aj v momente, keď Šramková odvrátila mečbal víťazným bekhendom po čiare.

Hendikep a množstvo zranení

V novom vydaní rebríčka WTA, po turnaji v Ríme, sa Šramková prvýkrát objaví v top 100. V online poradí je na 87. mieste, pričom výhra nad Ostapenkovou ju mohla posunúť ešte o ďalších desať miest vyššie. 

Jej úspech vo večnom meste je o to cennejší, že Šramková sa narodila s hendikepom, ktorý ovplyvňuje jej bežný život a tiež tenisovú kariéru. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Šramkovú nezastavil ani hendikep. Splnila si sen, nad jej výkonom žasol aj odborník