Otec ho vzal k Nadalovi, aby sa zlepšil. Teraz ho vyzve o titul z Roland Garros

Casper Ruud.
Casper Ruud. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|4. jún 2022 o 20:45

Rafael Nadal a Casper Ruud sa stretnú vo finále Roland Garros.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Najlepšia biatlonistka minulej sezóny Marte Olsbuová Röiselandová, najlepší pretekár v super-G a zjazde z poslednej zimy Aleksander Aamodt Kilde či najúspešnejší bežec na lyžiach z posledného ročníka Johannes Hösflot Kläbo. To je len krátky výber zo zoznamu úspešných nórskych športovcov z posledného obdobia.

Táto severská krajina, je počtom obyvateľov porovnateľná so Slovenskom. Dokonca je ešte o niečo menšia.

No na počet medailí je však najúspešnejšou krajinou v histórii zimných olympiád (Nemecko má viac, ak ho počítame ako nástupnícku krajinu Východného a Západného Nemecka, samostatne má však menej, pozn. red.).

Tenis však v krajine nikdy nepatril medzi popredné športy. Bol skôr takou exotikou. Najúspešnejším nórskym tenistom bol roky s veľkým prehľadom Christian Ruud.

Stačilo mu na to 39. miesto v rebríčku ATP, titulu na hlavnom okruhu sa nikdy nedočkal. K úplnej špičke teda nepatril. No s prehľadom bol aj tak najlepší nórsky tenista.

Jeho úspechy až o viac ako dvadsať rokov neskôr prekonal Casper Ruud.

Prvý Nór vo finále grandslamu

Že sa nórski tenisti volajú rovnako, nie je náhoda. Casper Ruud je totiž synom Christiana Ruuda. Práve on ho priviedol k tenisu. Dodnes je jeho trénerom. Študent, teda syn, však v tomto prípade rýchlo predbehol učiteľa, teda otca.

"Je to zábava, že ako rodina držíme nórsku vlajku na mape tenisového sveta," hovoril Casper Ruud pre Eurosport.

"Chcel by som trochu spopularizovať tenis v Nórsku. Nehovorím, že sa budeme môcť porovnávať s lyžovaním, ale bolo by fajn, ak by niektoré deti chytili do ruky tenisovú raketu," dodal.

VIDEO: Casper Ruud slávi postup do finále Roland Garros 2022

V 23 rokoch je Casper Ruud s prehľadom najlepším nórskym tenistom všetkých čias. Pred ním nikto nikdy z jeho krajiny nevyhral ani jeden ATP titul.

Dostal sa už na siedme miesto v rebríčku ATP, hral semifinále Turnaja majstrov, vyhral osem titulov na okruhu ATP, bol vo finále turnaja Masters 1000 v Miami a teraz dosiahol úplne novú métu.

Dostal sa ako historicky prvý Nór do finále grandslamového turnaja. V súboji o titul vyzve Rafaela Nadala. Víťaza rekordných 21 grandslamových titulov, ktorý vyhral Roland Garros rekordných 13-krát a ešte nikdy v Paríži vo finále neprehral.

Mimochodom, Nór sa po turnaji stane svetovou šestkou. Vytvorí si nové kariérne maximum.

Nadal mu pomáhal sa zlepšovať

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Otec ho vzal k Nadalovi, aby sa zlepšil. Teraz ho vyzve o titul z Roland Garros