Djokovič postúpil skoro zadarmo, Alcarazove svaly totiž nevydržali

Zranený Carlos Alcaraz počas semifinále Roland Garros 2023.
Zranený Carlos Alcaraz počas semifinále Roland Garros 2023. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|9. jún 2023 o 18:30

Srb zabojuje o rekordný titul.

Roland Garros 2023

Dvojhra - muži - semifinále:

Novak Djokovič (Srb.-3) - Carlos Alcaraz (Šp.-1) 6:3, 5:7, 6:1, 6:1

PARÍŽ. Srbský tenista Novak Djokovič siedmykrát postúpil do finále Roland Garros a na parížskej antuke zabojuje o rekordný 23. grandslamový titul.

Jeho súboj proti Carlosovi Alcarazovi mnohí považovali za predčasné finále a v prvých dvoch setoch zápas svojou kvalitou nesklamal. Práve naopak.

V treťom sete však Španiela postihli kŕče, ktoré limitovali jeho pohyb.

Dokonca za stavu 1:1 si 20-ročný tenista vyžiadal ošetrenie napriek tomu, že podľa pravidiel prišiel o celý gem, navyše pri vlastnom podaní.

Alcaraz prehral desať gemov po sebe, nedokázal už byť Djokovičovi rovnocenným súperom a Srb napokon po troch hodinách a 23 minút premenil druhý mečbal. Vyhral po setoch 6:3, 5:7, 6:1, 6:1.

Na dosah má tretiu trofej z parížskej antuky. Ak sa mu podarí uspieť vo finále, vráti sa na čelo svetového rebríčka, na ktorom vystrieda práve Alcaraza.

Priebeh zápasu Novak Djokovič - Carlos Alcaraz

Djokovičovi vyšiel vstup do zápasu. Od úvodu predvádzal výborný celoplošný tenis, držal si svoj podanie a vo štvrtom geme zlomil Španielov servis.

Zvládol aj maratónsku siedmu hru s dlhými výmenami, v ktorej odvrátil tri brejkbaly súpera, a prvý set získal pre seba v pomere 6:3.

V druhom Alcaraz zlepšil presnosť úderov, forhendmi si pripravoval pozície pre útok. Djokoviča trápilo zápästie a v ôsmom geme si vyžiadal ošetrenie.

Alcaraza nevyviedla pauza z tempa a prvýkrát v zápase prelomil súperovo podanie. Brejk však nedokázal potvrdiť a tak set rozhodol až dvanásty gem, v ktorom ukázal väčšiu trpezlivosť líder svetového rebríčka.

V treťom sete museli tentoraz ošetriť Alcaraza, ktorého sužovalo pravé koleno. Zdravotné problémy boli na jeho výkone badať, za stavu 1:1 prehral päť hier za sebou a set stratil jasne 1:6.

VIDEO: Slová Novaka Djokoviča po postupe do finále Roland Garros

Následne odišiel do šatne a na kurt sa vrátil až po dlhšej prestávke. Po nej sa snažil rýchlo zakončovať výmeny, chcel prekvapovať súpera "kraťasmi" od základnej čiary, ale zdravotné obmedzenia ho zjavne limitovali.

Djokovič sa dostal do tempa, dvakrát brejkol súpera a napokon doviedol zápas až do víťazného konca. Alcarazovi tak vrátil vlaňajšiu prehru z Madridu, kde domáci hráč vtedy v napínavom dueli pokoril Srba 6:7 (5), 7:5 a 7:6 (5).

"Carlos mal smolu. Posledná vec, ktorú si želáte v závere grandslamového turnaja, sú kŕče alebo iné zdravotné problémy.

Súcitím s ním, je mi ho ľúto. Verím, že sa dá dokopy a rýchlo sa vráti do súťažného diania," povedal Srb v prvom pozápasovom rozhovore na kurte.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič postúpil skoro zadarmo, Alcarazove svaly totiž nevydržali