Vo Wimbledone zahodila raketu a platila. Mladá Ruska krotí emócie a je už v TOP 50

Ruská tenistka Mirra Andrejevová.
Ruská tenistka Mirra Andrejevová. (Autor: TASR/AP)
Martin Kožiak|10. okt 2023 o 14:45

Mirra Andrejevová zaujala na grandslamových turnajoch.

BRATISLAVA. Mirra Andrejevová má stále iba 16 rokov a v novom vydaní rebríčka WTA jej patrí už 50. priečka.

Vo svojej vekovej kategórii je suverénne najlepšia hráčka a na podobných priečkach sa v takom veku pohybovala naposledy Coco Gauffová.

Čo však stojí za jej veľkým vzostupom a kam bude ešte môcť vystúpať? 

Z Ruska do Cannes

K tenisu ju aj so staršou sestrou priviedla mama, ktorú inšpirovalo víťazstvo Marata Safina na Australian Open 2005.

Obom dievčatám sa už odmalička darilo a pre lepšie tréningové podmienky sa rodina presťahovala z rodného Krasnojarsku na Sibíri do Soči. Od roku 2022 sa ich adresa opäť zmenila.

Pripravujú sa v tenisovej akadémii vo francúzskom Cannes s trénermi Jeanom-Reném Lisnardom a Jeanom-Christophom Faurelom. Ten v minulosti trénoval inú tínedžerskú fenoménku, Coco Gauffovú.  

Ruská tenistka Mirra Andrejevová.
Ruská tenistka Mirra Andrejevová. (Autor: TASR/AP)

"Vedeli sme, že v Cannes trénoval aj Daniil Medvedev. Náš agent sa s nami rozprával o akadémiách a dal nám na výber dve možnosti, ísť do Akadémie Rafu Nadala alebo do Cannes. V Cannes sme sa boli pozrieť, strávili sme tam jeden týždeň a páčilo sa mi tam, tak sme sa rozhodli s nimi spolupracovať," vysvetľovala Mirra pre oficiálnu stránku WTA Tour.  

Zlomový turnaj v Madride 

V juniorskej kariére mladá Ruska síce nezískala žiadny grandslamový titul, no aj tak sa jej podarilo vystúpať až na najvyššiu priečku rebríčku.

Jej najvýraznejším úspechom asi zostáva finále dievčat z tohtoročného Australian Open. V troch tesných setoch vtedy nestačila na krajanku Alinu Kornejevovú. 

Netrvalo však dlho a vtedy ešte 15-ročná Andrejevová začala zbierať úspechy na turnajoch ITF aj medzi dospelými. Prvé tituly na nich pridala ešte v roku 2022, ale tento rok bola v apríli priam nezastaviteľná. 

Na dvoch menších turnajoch vo Švajčiarsku vyhrala 13 zápasov po sebe a za výkony dostala voľnú kartu na veľkom podujatí v Madride. A túto príležitosť využila dokonale. 

Pri svojej druhej účasti na turnaji WTA dokázala poraziť bývalú grandslamovú finalistku Leylu Fernandezovú, hráčku top 20 Beatriz Haddad Maiovú a v deň svojich 16. narodenín zdolala aj semifinalistku Australian Open Magdu Linettovú. 

VIDEO: Zostrih zápasu Mirra Andrejevová - Magda Linettová na WTA Madrid 2023

„Som z toho trochu prekvapená. Všetci mi však vraveli, že hrám rovnako ako ostatné tenistky, len ony hrajú konzistentnejšie. Ich mentálna úroveň je proste vyššia, ale hra prakticky rovnaká," povedala Ruska.

Stala sa iba siedmou hráčkou, ktorá po roku 2000 zdolala súperku z top 20 pred dovŕšením 16. roku. 

V osemfinále však jej jazdu ukončila súčasná svetová jednotka Aryna Sabalenková. 

Nešťastný záver Wimbledonu 

Jeden dobrý turnaj však z bežných tenistov hviezdy nerobí. Dobré výkony treba potvrdzovať najmä na grandslamových turnajoch a najlepšie aj s bezchybnou pravidelnosťou.

Mirra Andrejevová však po Madride prehrala na menšom turnaji v Paríži už v druhom kole a čakala na ňu výzva v podobe prvého grandslamového podujatia medzi dospelými.

Pred Roland Garros potrebovala v skratke zlepšiť mentálnu stránku svojej hry, o ktorej predtým hovorila. 

A to zvládla skutočne fantasticky, keď sa z kvalifikácie dostala až do tretieho kola hlavnej súťaže bez straty setu. O jej koniec sa práve v tejto fáze turnaja postarala po trojsetovej bitke Coco Gauffová. 

„Mirra je ešte veľmi mladá a má pred sebou veľkú budúcnosť. Rozhodne sa má na čo tešiť a spolu nás čakajú ešte ďalšie zápasy. Hrali sme už predtým tréningový zápas a bola som jej hrou až prekvapemná. Zaslúži si ísť ešte vyššie," povedala o Ruske Coco Gauffová. 

Veľmi podobne sa potom vyvíjala aj jej cesta na Wimbledone. Po úspešnej kvalifikácii zvládla ťažký trojsetový zápas s Wang Si-jü a následnej jej pomohol aj skreč Barbory Krejčíkovej. 

V treťom kole porazila hladko krajanku Potapovovú a jednoduchý priebeh malo najprv aj jej osemfinále s Madison Keysovou.

Mladá Ruska tam viedla 6:3 a 4:1 a od senzácie ju delil len jeden gem. Nakoniec však po neuveriteľnom obrate postúpila do štvrťfinále Američanka. 

Po stratenom druhom sete Andrejevová hodila o kurt raketu, za čo dostala zaslúžené varovanie. Situácia sa zopakovala aj na konci tretieho setu za stavu 5:2 pre Američanku.

Tentoraz to však malo diskutabilnú dohru. Po prehratej loptičke Andrejevová znovu odhodila raketu a rozhodkyňa jej tak logicky udelila trestný bod.

Tínedžerka sa však bránila, že raketu pustila z rúk preto, že sa pošmykla.  

VIDEO: Mirra Andrejevová v zápase proti Madison Keysovej na Wimbledone 2023

„Chápete, čo práve robíte? Nehodila som raketu, ale pošmykla som sa. Je to zlé rozhodnutie," hádala sa mladá Ruska s empajrovou rozhodkyňou Louise Engzellovou.

Tá svoj verdikt nezmenila. Andrejevová zápas prehrala a rozhodkyni nepodala ruku. Za nešportové správanie dostala aj pokutu 8000 dolárov.

Jej reakcia v spomínanom momente rozdelila fanúšikov. Časť jej dala za pravdu, iní označili jej argumenty za lacný trik a klamstvo.  

Tento moment bol jedinou škvrnou, inak zanechala vo Wimbledone dobrý dojem a svojho progresu si bola vedomá aj sama. 

„S trénermi a rodičmi som dlhší čas pracovala na mentálnej stránke svojej hry. Teraz už viem lepšie kontrolovať svoje emócie na kurte a snažím sa ostať pokojná,“ prezradila po zápase tretieho kola Andrejevová, ktorá sa stala najmladšou osemfinalistkou Wimbledonu od Gauffovej.

Do TOP 50 a ešte ďalej 

Po londýnskom grandslamovom turnaji nemala Mirra nabitý program. V Lausanne a v Clevelande svojimi výkonmi príliš neohúrila a na US Open zasa už v druhom kole vychytala neskoršiu víťazku Coco Gauffovú. 

VIDEO: Zostrih zápasu Mirra Andrejevová - Coco Gauffová na US Open 2023

Andrejevovej však asi momentálne očividne viac sedia turnaje, kde sa musí prebojovať do hlavnej súťaže z kvalifikácie. Z tejto fázy totiž predviedla ďalšiu skvelú jazdu na tisícke v Pekingu. 

Barboru Krejčíkovú a Anastasiu Pavľučenkovú zdolala so stratou len siedmich gemov a následne ju v osemfinále vyradila v troch setoch neskoršia semifinalistka Jelena Rybakinová. 

Vďaka tomu sa Andrejevová po prvýkrát v kariére dostala do elitnej päťdesiatky a sezónu 2023 môže zakončiť ešte vyššie.

Na konci sezóny totiž bude obhajovať len body z menších turnajov. Jej súčasná pozícia v rebríčku jej pritom už dáva možnosť štartovať prakticky kdekoľvek. 

„Snažím sa len hrať a nemyslieť na nič iné. Niekedy, keď príliš veľa premýšľam, tak sa mi nedarí udržať hru na rovnakej úrovni," prezradila Andrejevová zápasovú taktiku. 

Mirra má ešte staršiu sestru Eriku. Tá má 19 rokov a na rebríčku WTA je na 170. priečke.

V budúcnosti by sme tak mohli vidieť aj zaujímavé súboje sesterských dvojíc medzi Mirrou a Erikou alebo Češkami Lindou a Brendou Fruhvirtovými.

Momentálne je však pred mladými tenistkami ešte poriadny kus cesty.

Autor píše pre portál tbtennis.cz

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Vo Wimbledone zahodila raketu a platila. Mladá Ruska krotí emócie a je už v TOP 50