Mečíř: Pri Kližanovi som mal niekedy pochybnosti, či mu ide o tenis

Nový prezident STZ Miloslav Mečíř.
Nový prezident STZ Miloslav Mečíř. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|9. apr 2022 o 19:45

Tenisovému zväzu bude šéfovať jeho najúspešnejší hráč v histórii.

BRATISLAVA. Ako hráč ani neskôr ako tréner neplánoval, že sa dá na prácu funkcionára. Hoci ponuky dostával.

V službách slovenského tenisu pracoval prakticky neustále, ale najmä s hráčmi. Po kariére bol trénerom a kapitánom davicsupového mužstva. Neskôr sa stal šéftrénerom v Národnom tenisovom centre. 

Kandidovať na najvyšší post v tenisovom hnutí sa rozhodol Miloslav Mečíř až po tom, čo sa vyostrila predvolebná kampaň a videl vo voľbách v regiónoch presadzovanie princípov, s ktorým nesúhlasil. 

Mečíř sa stal novým prezidentom Slovenského tenisového zväzu. Jeho víťazstvo vo voľbách sa očakávalo. Z 33 hlasov v Rade STZ získal 21 hlasov, jeho protikandidáti Martin Kližan 8 a Ján Krošlák 0. Ďalší hlasujúci sa zdržali. 

Kližan získal len podporu ľudí z Bratislavského tenisového zväzu. To sa však očakávalo, pretože v tých voľbách uspeli kandidáti z jeho skupiny. Zvyšok tenisovej obce však jeho myšlienky a vízie odmietol.

Kližanovi dal ponuku, aby pomohol

Mečíř poďakoval za prejavenú dôveru. Po zvolení vyzval aj protikandidátov a ďalších ľudí, aby prispeli dobrými nápadmi k budovaniu slovenského tenisu. 

„Poďakoval som sa za dôveru. Je to zaväzujúce. Byť prezidentom je významná a dôležitá funkcia. Bude to spojené s množstvom povinností. Dúfam, že zúročím svoje skúsenosti a pomôžem tenisovému hnutiu,“ vravel 57-ročný Mečíř. 

Atmosféra v nedeľu pri voľbe už nebola podľa Mečířa taká vyhrotená, ako to bolo pri voľbách v regiónoch. 

„Mne ide o tenis. Nezáleží na tom, ktorá strana vyhrá. Ak budeme spolu vedieť vychádzať a budeme zdieľať postrehy a rady, budeme nachádzať riešenia,“ vravel. 

Protikandidáti mu k zvoleniu blahoželali. Martina Kližana nový prezident vyzval, aby svojimi návrhmi a myšlienkami pomohol k zlepšeniu situácie v tenise. Kližan v kampani ostro vystupoval aj proti Mečířovi a tvrdil, že pokiaľ vyhrá, v tenise sa nič nezmení. 

„Ponuku som mu dal. Bude na ňom, ako sa rozhodne. Nemám naňho páku. Teraz to bude na jeho dobrej vôli. Môžem ho len požiadať, aby prispel. Dobrým názorom sa nebránim. Ja by som veci zrejme robil inak. V minulosti som bol vždy spolupráci prístupný a snažil som sa pomáhať. Teraz bude len na ňom záležať, ako sa k tomu postaví. Hoci keď som sledoval s čím išiel Martin do volieb, niekedy som mal pochybnosti, či mu ide o tenis,“ vravel. 

Kližan sa k výsledku volieb vyjadril na sociálnych sieťach. Mečířovi pogratuloval a zaželal veľa dobrých rozhodnutí. Vyjadril však obavy o budúcnosť.

"Chcem veriť, že sľúbená Mečířová "kontinuita" nebola myslená tak, ako bola prezentovaná. Pretože ruku na srdce, slovenský tenis za posledných 15 rokov ide dolu vodou. A ak máme touto Moškovo-Mečířovou kontinuitou pokračovať ďalších 15 rokov, tak posledný nech zhasne," napísal Kližan. 

Výkonnosť sa nedá kúpiť

Mečíř prezentoval, že jeho zámerom je spájať sily. Pred voľbami prezidenta nevravel o zmenách vo fungovanú zväzu ani o konkrétnych pozíciách, ktoré by vymenil ako jeho protikandidáti. 

Nový prezident ani po zvolení nebol úplne jasný v tom, čo by chcel zmeniť alebo zlepšiť na fungovaní zväzu. Najskôr sa chce zoznámiť s niektorými procesmi a ľuďmi.

„Najväčšia chyba je, že sa kritizuje cez médiá a rieši sa to inde, ako by sa malo. Veľa sa hovorilo o metodike, o tréneroch, o marketingu, ale výkonnosť si za peniaze nekúpite. Neplatí, že kto bude hrať viac zápasov, bude automaticky lepším hráčom ako ten, ktorý ich odohrá menej.

Výkonnosť si nemôžete kúpiť. A tiež neplatí, že má niekto patent na rozum a jeho riešenia sú automaticky tie správne,“ vravel olympijský víťaz zo Soulu.

Niektoré výhrady podľa neho neboli úplne oprávnené. Dôležité je podľa neho nastaviť optimálne fungovanie klubov, tak aby smerovala sa podporovala výchova detí a mládeže. Peniaze do klubov podľa neho idú.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mečíř: Pri Kližanovi som mal niekedy pochybnosti, či mu ide o tenis