Z nuly na sto za týždeň, píšu o ňom. Tínedžer sa zapísal do histórie

Juan Manuel Cerundolo.
Juan Manuel Cerundolo. (Zdroj: Twitter/ATP Tour)
Jana Sedláková|1. mar 2021 o 12:30

Mladík vyhral turnaj pri svojom debute.

BRATISLAVA, CORDOBA. Ešte pred týždňom by sa vám pri zadaní jeho mena do vyhľadávača Google miešalo zopár stránok, z ktorých by ste sa o mladom tenistovi dozvedeli nanajvýš vek, výšku a váhu.

Zobrazili by sa vám tiež články o jeho známejšom bratovi Franciscovi.

Teraz Juana Manuela Cerundola mnohé médiá označujú za senzáciu. "Z nuly na sto za jediný týždeň," napísal tenisový portál Tennisnet.

V rebríčku mu ešte minulý týždeň patrilo 335. miesto.

Na domácom turnaji ATP v Córdobe mal mať devätnásťročný Argentínčan svoju premiéru na hlavnom profesionálnom okruhu.

Napokon z pozície kvalifikanta celý turnaj vyhral. 

Na ceste za titulom porazil aj hráčov z najlepšej päťdesiatky Miomira Kecmanoviča a vo finále Alberta Ramosa-Vinolasa, ktorému dal dokonca v prvom sete kanára.

Vyhral 6:0, 2:6, 6:2.

Poskočil o 154 miest

Od roku 1990 sa z turnajového titulu tešili iba štyria hráči, ktorí boli v rebríčku ešte nižšie. Patria medzi nich bývalá svetová jednotka Lleyton Hewitt či dvojka Tommy Haas.

Navyše, vyhrať turnaj pri svojej prvej účasti v hlavnej súťaži nie je bežné. No podujatie v Córdobe má na podobné príbehy šťastie.

Z troch ročníkov, ktoré sa odohrali, až dva vyhrali debutanti.

V roku 2021 Cerundolo a pri premiérovom ročníku 2019 to bol ďalší Argentínčan Juan Ignacio Londero.

"Jeden z najúžasnejších príbehov na okruhu ATP za posledné roky," napísal prostredníctvom twitteru novinár a tenisový expert José Morgado.

Argentínsky tínedžer pritom nielenže na ATP okruhu nikdy predtým nehral, minimum skúseností má aj s turnajmi nižšej kategórie ATP Challenger.

Odohral na nich iba štrnásť zápasov.

S rebríčkovým postavením v štvrtej stovke sa na mnohé jednoducho nemohol dostať, pretože nebol v hodnotení dostatočne vysoko.

Väčšinu doterajšej kariéry tak hral na turnajoch organizácie ITF s celkovou dotáciou 15- a 25-tisíc amerických dolárov.

Len za výhru v Córdobe pritom zarobil takmer 22-tisíc dolárov.

S novým rebríčkovým postavením už nebude mať problém dostať sa na turnaje kategórie ATP Challenger Tour. V najnovšom vydaní poradia ATP mu patrí 181. miesto.

Poskočil teda o 154 miest.

"Teraz budem môcť hrať na challengeroch a v kvalifikáciách ATP turnajov, dokonca grandslamov. To je úžasné. Predtým som o rebríčku ani neuvažoval, všetko to bolo také vzdialené," vravel v rozhovore pre ATP.

Má rád Messiho i Ronalda

"Neuveriteľné, že môj brat je víťazom ATP turnaja. Dovoľ mi byť prvým z mnohých, ktorí ti dnes zagratulujú. Argentínsky tenis dnes oslavuje," napísal na sociálnu sieť jeho známejší brat Francisco.

Ten je v hodnotení ATP na 137. mieste a hoci sa na týchto pozíciách drží stabilne, zatiaľ stále na svoj prvý ATP titul čaká.

"Neskutočné, veľmi ti gratulujem! Úplná jednoduchosť. Absolútne skvelý titul," pridal sa na twitteri aj Cerundolov krajan, svetová deviatka Diego Schwartzman.

"Kľúčom bolo zostať mentálne stabilný, keďže zápas bol fyzicky veľmi náročný. V druhom sete bol súper lepší. V treťom sete som ho dokázal zdolať najmä preto, že som zostal pokojný," hodnotil po finále v Córdobe devätnásťročný tenista. 

Nie je úplne bežné, že mladí hráči hovoria o stabilnej psychike. Práve naopak, tá ich často zrádza. Cerundolo však tvrdí, že pokojná povaha je preňho typická nielen na kurte.

"Myslím, že mimo kurtu som veľmi pokojný človek. Mám svoje postoje a názory. No som aj tak trochu samotár," priznal.

Svoj prvý titul chce ale osláviť s priateľmi, ktorých vezme na večeru. "Musím si však nájsť čas aj na oddych, v utorok znova hrám," povedal v rozhovore pre ATP.

A čo robí rád vo voľnom čase?

"Hrám PlayStation alebo pozerám Netflix," priznal. "Zbožňujem futbal, na PlayStation hrám najradšej FIFA," pokračoval.

Práve futbalové hviezdy ho patria k jeho športovým vzorom. Ako Argentínčan má najradšej Lionela Messiho.

"Zo súčasných hráčov mám najradšej Messiho a Neymara," vraví.

Inšpiráciou mu však je aj Messiho veľký rival Cristiano Ronaldo. "Jeho víťazná mentalita, z tej jednoducho idem do kolien," priznal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Z nuly na sto za týždeň, píšu o ňom. Tínedžer sa zapísal do histórie