Najväčšia senzácia Australian Open? Rus, ktorý zarobil viac ako za celú kariéru

Aslan Karacev.
Aslan Karacev. (Zdroj: SITA/AP)
Jana Sedláková|16. feb 2021 o 11:15

Aslan Karacev postúpil do semifinále.

Aktualizované o 14.50

MELBOURNE. "Rozprávkový príbeh na Australian Open. Aslan Karacev je v semifinále. Má 27 rokov. Je to jeho prvý grandslam. Musel sa naň kvalifikovať," zhrnul na twitteri novinár Ashlee Vance.

Ruský kvalifikant prekvapil už v treťom kole, keď zdolal turnajovú osmičku Diega Schwartzmana. Po nej pridal ešte výhru nad dvadsiatym nadsadeným Félixom Augerom-Aliassimem.

Iba málokto však veril, že by mohol postúpiť ešte ďalej. Aslan Karacev však zaskočil vo štvrťfinále aj turnajovú osemnástku Grigora Dimitrova 2:6, 6:4, 6:1, 6:2.

Rus sa stal vôbec prvým mužom v histórii, ktorý sa pri grandslamovom debude dostal do semifnále.

"Na Whattsappe mám aktuálne asi dvesto neprečítaných správ. Podľa mňa ich pribudne ešte viac," smial sa Karacev na tlačovej konferencii.

Zranený Dimitrov

Dimitrova však trápili zdravotné problémy. "Sotva som si dával na nohy ponožky pred zápasom," hovoril o svojom zdravotnom stave Dimitrov pre akreditované médiá.

"Nevedel som pred zápasom, že Grigor je zranený. Bolo to pre mňa od začiatku náročné zvládať nervozitu," hodnotil po zápase Karacev. "Je dôležité v takejto situácii najmä zostať sústredený na svoju hru," dodal.

"Snažil som sa pracovať najmä na tom, ako zlepšiť svoju hru z mentálnej stránky. Snažím sa nájsť sebadôveru, že to, čo robím na kurte, je správne," hodnotil po zápase dôvody, prečo sa mu tak darí, Karacev.

"Je to neuveriteľný pocit. Prvýkrát hrať v hlavnej súťaži, prvýkrát byť v semifinále," vravel nadšený Karacev.

Zarobil viac ako za celú kariéru

"Neuveriteľný príbeh Karaceva! Tak veľa vecí, ktoré dosiahol prvýkrát," hodnotil Jill Martin zo CNN Sports. 

Bolo to pritom iba jeho štvrté víťazstvo nad hráčom prvej päťdesiatky v kariére. 

Jediné, ktoré prišlo mimo Australian Open, bol triumf nad 48. Tennysom Sandgrenom na jeseň v Petrohrade.

Quentin Hull z portálu ABC doplnil, že do Australian Open mal Rus celkovo iba tri výhry na hlavnom okruhu. Na Australian Open už vyhral päť zápasov.

Polepší si aj finančne. Doposiaľ za celú kariéru vo dvojhre i štvorhre zarobil 620-tisíc amerických dolárov. Teraz za jediný turnaj - Australian Open - zarobil vyše 660-tisíc.

Karacev okrem toho výrazne poskočí v rebríčku ATP. Oficiálne je zatiaľ na 114. mieste. Už teraz má však garantované, že po Australian Open bude na 42. mieste.

"Pred asi štyrmi mesiacmi som bol v rebríčku niekde okolo 116. miesta. Mal som za cieľ dostať sa do prvej stovky do konca roka 2020. Vtedy sa mi to nepodarilo," zasmial sa na tlačovej konferencii.

Je vôbec najnižšie rebríčkovo postaveným semifinalistom grandslamu od roku 2001. Vtedy vo Wimbledone až k titulu prišiel Goran Ivaniševič.

Ruské finále?

Súperom Rusa v semifinále bude svetová jednotka Novak Djokovič.

Do úvahy stále prichádza, že by sa vo finále mohli stretnúť dvaja Rusi. V stredu budú štvrťfinále hrať proti sebe Karacevovi krajania Andrej Rubľov a Daniil Medvedev. S Karacevom by sa teda mohli stretnúť vo finále.

"Snažím sa na to nemyslieť. Chcem ísť od zápasu k zápasu," vravel v pozápasovom rozhovore.

Rubľov a Medvedev patria k hráčom prvej svetovej desiatky. Ich postup medzi najlepších teda nie je prekvapením. Ale to, že by úspechy ruského tenisu doplnil aj Karacev, zrejme čakal iba málokto. 

"Aslan je veľkým prekvapením, ale som za neho skutočne rád. Som šťastný, že konečne dosiahol takýto veľký výsledok," hodnotil pre ATP.com bývalý ruský tenista a svetová jednotka Jevgenij Kafeľnikov. 

"Bude môcť teraz hrať celú sezónu bez väčšieho tlaku, lebo nebude mať obavy, či sa dostane do hlavnej súťaže. Samozrejme, pomôžu mu aj zárobky, ktoré na väčších turnajoch dostane. Bude to preňho obrovská vzpruha," dodal.




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Najväčšia senzácia Australian Open? Rus, ktorý zarobil viac ako za celú kariéru