Svitolinová a Azarenková si znova nepodali ruky. Diváci na to boli pripravení a nepískali

Ukrajinská tenistka Jelina Svitolinová (vpravo) a Bieloruska Viktoria Azarenková.
Ukrajinská tenistka Jelina Svitolinová (vpravo) a Bieloruska Viktoria Azarenková. (Autor: TASR/AP)
SITA|1. aug 2023 o 12:02

Divákov vo Washingtone upozornili, že Ukrajinka a Bieloruska sa nepozdravia.

WASHINGTON. Organizátori tenisového turnaja WTA v americkom Washingtone sa poučili z nedávnych incidentov v súvislosti s nepodávaním rúk po zápasoch medzi hráčkami z Ukrajiny a Ruska či Bieloruska.

Bieloruska Viktoria Azarenková a Ukrajinka Elina Svitolinová si po pondelkovom dueli 1. kola dvojhry žien v hlavnom meste USA opäť nepodali ruky, no tentoraz o tom diváci vopred vedeli a Azarenkovú nevypískali.

Divákov vopred informovali

Azarenková sa po prehre so Svitolinovou v zápase 4. kola dvojhry žien na tohtoročnom Wimbledone dočkala piskotu.

S vedomím, že Svitolinová si nepodáva ruky s ruskými a bieloruskými protivníčkami na protest voči ruskej invázii na Ukrajinu, išla priamo k rozhodcovi, aby si s ním podala ruku.

Zo správania sa fanúšikov nebolo jasné, či si mysleli, že Azarenková urazila Svitolinovú, keď Bieloruska pri odchode z kurtu krútila hlavou a udierala rukami do hlavy.

Aj keď Ženská tenisová asociácia (WTA) zatiaľ plošne neustanovila, že na všetkých turnajoch si tenistky z Ukrajiny, Ruska a Bieloruska nebudú podávať ruky, vo Washingtone o tom organizátori informovali divákov oznamom pred začiatkom duelu medzi Svitolinou a Azarenkovou aj po prvom sete.

"Je to správna vec. Požiadala som WTA, aby rešpektovala rozhodnutie Ukrajiniek a oni to urobili," skonštatovala Svitolinová, ktorá v pondelok zdolala Azarenkovú 7:6 (2), 6:4.

Po stretnutí hráčky išli rovno k rozhodcovi, diváci im tentoraz zatlieskali a niektorí mávali ukrajinskými vlajkami.

Krok od WTA mal prísť skôr

Podľa Azarenkovej mohol prísť podobný krok od WTA omnoho skôr, už pred 18 mesiacmi.

"Ako dlho o tom ešte budeme hovoriť? Je to taká veľká vec? Bude ľudí baviť čítať ten istý oznam stále dokola?" pýta sa bieloruská tenistka, ktorá sa ako tínedžerka presťahovala z Bieloruska do Spojených štátov.

Podľa jej slov so Svitolinovou mala vždy dobrý vzťah.

Kým vo Wimbledone diváci schvaľovali rozhodnutie ukrajinských hráčov nepodávať si ruky so súpermi z Ruska a Bieloruska, na Roland Garros v Paríži to bolo presne naopak.

Ukrajinku Martu Kosťukovú vypískali, keď si pri sieti nepodala ruku s Bieloruskou Arynou Sabalenkovou. Podobne v Paríži dopadla aj Svitolinová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Svitolinová a Azarenková si znova nepodali ruky. Diváci na to boli pripravení a nepískali