Djokovič poľahky postúpil do finále, víťaz sa stane zároveň svetovou jednotkou

Novak Djokovič na Australian Open 2023.
Novak Djokovič na Australian Open 2023. (Autor: TASR/AP)
TASR|27. jan 2023 o 12:06 (aktualizované 27. jan 2023 o 12:37)

Vo finále sa stretnú Djokovič a Tsitsipas.

Australian Open 2023

Muži - dvojhra - semifinále:

Novak Djokovič (Srb.-4) - Tommy Paul (USA) 7:5, 6:1, 6:2

MELBOURNE. Srbský tenista Novak Djokovič bude v nedeľu proti Grékovi Stefanovi Tsitsipasovi bojovať o svoj desiaty titul na Australian Open.

Štvrtý nasadený hráč potvrdil v druhom piatkovom semifinále mužskej dvojhry pozíciu favorita a Američana Tommyho Paula zdolal hladko v troch setoch 7:5, 6:1 a 6:2.

Tridsaťpäťročný Djokovič bude mať šancu vyrovnať sa na čele historickej tabuľky grandslamových šampiónov Rafaelovi Nadalovi, ktorý má na konte spolu 22 titulov.

Srb ich doteraz získal 21 a ak uspeje vo finále, vráti sa na post svetovej jednotky prvýkrát od júna 2022.

Jednotkou sa v prípade triumfu stane aj Tsitsipas, premiérovo v kariére. Líder rebríčka bol doteraz Španiel Carlos Alcaraz.

VIDEO: Mečbal v zápase Djokovič - Paul

Hneď v prvej hre musel Djokovič odvracať dva brejkbaly, ale vzápätí zobral súperovi podanie a keď to zopakoval aj v šiestej hre a zvýšil na 5:1, vyzeralo to na suverénnu cestu k zisku prvého setu.

Američan sa však nevzdal, ťažil aj z netradičného množstva chýb Srba a dokázal vyrovnať na 5:5.

Koncovka úvodného dejstva však patrila favoritovi, ktorý v dvanástej hre pri servise Paula využil hneď prvý setbal.

V ďalšom priebehu už na dvorci jasne dominoval Djokovič, v druhom sete dovolil súperovi jediný gem za stavu 5:0 a v treťom dva už za jasného stavu 4:0 a 5:1. Bol to ich prvý vzájomný duel, trval 2:20 h.

"V prvom sete som mal ešte ťažké nohy, už toho máme predsa na tomto turnaji dosť za sebou. V druhom som našiel ten správny rytmus a cítil som sa na dvorci dobre. Som vďačný za podporu od fanúšikov, dodáva mi energiu a potrebujem ju. Rovnako ďakujem mojej rodine a môjmu tímu, je to aj ich úspech," povedal Djokovič v prvej reakcii.

S Tsitsipasom má pozitívnu bilanciu 10:2, zdolal ho deväťkrát za sebou. V roku 2021 sa stretli vo finále Roland Garros a Srb uspel po päťsetovom boji 6:7 (8), 2:6, 6:3, 6:2 a 6:4.

"Bolo to moje prvé grandslamové finále, v ktorom som dokázal otočiť z 0:2 na sety a ani teraz ma určite nečaká nič ľahké. Stefanosa rešpektujem, je to jeden z najzaujímavejších hráčov na okruhu. Bude to aj boj o post svetovej jednotky, takže to bude špeciálny náboj navyše."

Djokovič natiahol svoju víťaznú šnúru na Australian Open na 27 zápasov a prekonal tak doterajší rekord Andreho Agassiho v open ére.

Naposledy prehral v Melbourne ešte v roku 2018. Vlani nemohol obhajovať titul, keďže nebol zaočkovaný proti koronavírusu a deportovali ho z krajiny.

Australian Open vyhral predtým v rokoch 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020 i 2021. V semifinále a ani vo finále tohto turnaja ešte nikdy neprehral.

Nenasadený Paul dosiahol napriek prehre svoj životný úspech, na grandslamových turnajoch sa až doteraz ani raz nedostal cez štvrté kolo. Dvadsaťpäťročný hráč sa z 35. priečky v rebríčku ATP posunie do najlepšej dvadsiatky, najvyššie v kariére.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič poľahky postúpil do finále, víťaz sa stane zároveň svetovou jednotkou