02.08.2024 08:30
Deň 7
Minúta po minúte
Live

Schmiedlová pobláznila divákov aj seba. Tlak je privilégium, tí, čo vypadli skoro, ho nemali

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová v zápase o bronz na OH 2024.
Fotogaléria (37)
Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová v zápase o bronz na OH 2024. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|2. aug 2024 o 19:10

Tréner slovenskej tenistky bol nadšený z olympijskej dediny.

PARÍŽ. Bolo to jedno z najkrajších prekvapení na olympiáde v Paríži. Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa dostala až do semifinále ženskej dvojhry a obsadila konečné 4. miesto.

Pred začiatkom olympijských hier v takýto výsledok nedúfali fanúšikovia, no možno ani ona sama.

Ako 67. hráčka sveta vyradila na turnaji postupne štyri vyššie nasadené súperky, z toho dve z top desať. V zápase o bronz hrala so svetovou jednotkou Igou Swiatekovou a za hodinu prehrala 2:6, 1:6.

Pred olympiádou by to brala

„Je tam trochu smútok, lebo byť štvrtý na olympiáde nie je až také príjemné. Ale pred olympiádou by som to brala a je to pre mňa veľký úspech, aj keď tá medaila tam nie je,“ uviedla 29-ročná tenistka.

V Paríži odohrala šesť zápasov za šesť dní. Program olympiády je zhustený oproti grandslamovým turnajom, tentoraz to ovplyvnilo aj počasie.

„Všetci majú rovnaké podmienky, niektorí hrali aj štvorhru. Je to náročné, hlavne ak sa zápas skončí neskoro večer, ako moje semifinále. Človek vtedy veľa času na regeneráciu nemá,“ skonštatovala.

Na ceste do top štvorky zdolala najprv Britku Katie Boulterovú, potom Brazílčanku Beatriz Haddadovú Maiovú.

V treťom kole nasledoval heroický výkon v úmornej horúčave proti Talianke Jasmine Paoliniovej a následne prišlo víťazstvo nad čerstvou šampiónkou z Wimbledonu Barborou Krejčíkovou.

„Proti Barbore som hrala naozaj veľmi uvoľnene a odvážne, a proti Paoliniovej som vybojovala víťazstvo aj keď som už nemala skoro žiadne sily,“ vyzdvihla kľúčové momenty Schmiedlová.

V semifinále však už Chorvátka Donna Vekičová bola nad jej sily.

„Zdolala som štyri výborné hráčky, to sa mi ešte v kariére nepodarilo,“ zdôraznila Schmiedlová.

„Viem, že keď hrám dobre a odvážne, môžem hrať aj s tými najlepšími. Viac skúseností som už ani nemohla nabrať,“ myslí si slovenská tenistka.

Tlak na ňu doliehal

Čaro olympiády spočíva aj v tom, že ju sleduje celá krajina, nie iba tenisoví priaznivci.

To však znamená aj vyšší tlak. Vnímala ho Schmiedlová aj jej tréner Ladislav Simon.

„Pobláznili sme divákov a trochu aj seba. Hrozne sme to chceli a potom to niekedy nevyjde,“ povzdychol si tréner.

„Mne došlo dvesto správ a jej určite aj tisíc. Každý jej prial medailu a to začne určite nahlodávať myšlienky. Ale to je dobré, šport je o tlaku a tlak je privilégium. Tí, čo prehrali v prvom kole, nemali žiadny tlak,“ vyzdvihol Simon.

Fotogaléria zo zápasu Anna Karolína Schmiedlová - Iga Swiateková na OH Paríž 2024

„Nikdy som nezažila, aby mi písalo, sledovalo, povzbudzovalo toľko ľudí. Pred zápasom o bronz už to na mňa doliehalo,“ uznala aj tenistka.

Do štvrťfinále ani nemyslela na medailu. „Nemala som čo stratiť, neriešila som to. Potom si to už človek začne trochu uvedomovať,“ povedala.

Swiateková nekazila

Po nevydarenom semifinálovom zápase Slovenka nebola v ideálnom rozpoložení. Večerné zápasy jej celkovo veľmi nevyhovujú, do postele sa dostala až v noci.

„Zápas s Vekičovou mi nevyšiel, to mi veľa sebavedomia nedodalo. Iga je svetová jednotka, takže ťažší zápas o tretie miesto asi byť nemohol.

Chcela som, aby to bol čo najlepší zápas, aby som si trochu zlepšila pocit zo včera a aby som hrala dobré výmeny. Dúfala som, že bude nervóznejšia, že prehrala a možno bude robiť viac chýb,“ prezradila predzápasové myšlienky Schmiedlová.

Štatistiky zápasu Iga Swiateková - Anna Karolína Schmiedlová v zápase o bronz na OH 2024 v Paríži.
Štatistiky zápasu Iga Swiateková - Anna Karolína Schmiedlová v zápase o bronz na OH 2024 v Paríži. (Autor: Sofascore.com)

Swiateková však veľa nekazila. Ukázala svoje kvality a nedala Slovenke šancu.

„Viete, že musíte ísť na úplnú hranu, na riziko, tlačiť to k čiaram, no skúsenosť je k nezaplateniu. Swiateková na tomto kurte hrala minimálne tridsaťkrát.

Absolvovala tu desiatky tréningov. My sa na tento kurt dostaneme len v takýchto prípadoch,“ vysvetľoval tréner Schmiedlovej Ladislav Simon.

Skúsenosť a zážitky

Schmiedlovej sa v Paríži darí, najlepší grandslamový výsledok má práve z Roland Garros. Teraz bude mať ďalšie nádherné spomienky.

„Úžasná skúsenosť, zážitky. Zapamätám si to navždy. Zažila som zápasy na obrovských kurtoch, kde nehrám tak často. Viem, na čom mám pracovať a viem, ako hrajú najlepšie hráčky sveta,“ zhrnula prínosy olympijského turnaja Schmiedlová.

Pred turnajom so Schmiedlovou nikto nerátal.

„Ak by sme povedal, že ideme sem zabojovať o medailu, tak by sa nás všetci vysmiali, že sme sa zbláznili,“ poznamenal tréner.

„Myslím si, že pred semifinále bola medaila rovnako ďaleko ako v druhom či v treťom kole,“ dodal.

VIDEO: Zostrih zápasu Anna Karolína Schmiedlová - Iga Swiateková

Snáď to pozerali aj deti

Vďaka Schmiedlovej sa tenis dostal na Slovensku opäť do popredia. Aký dopad to môže mať v budúcnosti?

„Veľmi by som sa tešila, keby na Slovensku ľudia viac sledovali tenis a ocenili ho. Želala by som si, aby hrávalo viac detí,“ vravela slovenská tenistka.

V podobnom duchu sa vyjadril aj tréner. „Verím, že to pozeralo veľa detí a namotivuje ich to, že má význam robiť šport,“ vravel Ladislav Simon.

Prvýkrát sa zúčastnil na olympiáde a očarila ho atmosféra. „Bol som nadšený z olympijskej dediny. Mám pocit, že tam vládne úplne iný svet, ľudia sa chovajú k sebe veľmi priateľsky. Rešpektujú sa bez rozdielu,“ vyzdvihol.

Štvrté miesto na olympiáde zaväzuje a znamená aj očakávania. Aj preto je podľa trénera dôležité vrátiť sa do reality.

„Kaja je sedemdesiata hráčka sveta, to určuje aj to, aké turnaje budeme hrať. Pred US Open nejdeme do Toronta a do Cincinnati, ale do Clevelandu. Treba si udržať rebríčkové postavenie,“ vravel Simon. 

Zuzana Paňková v disciplíne kajak kros počas OH v Paríži 2024.
dnes 18:10
Paňkovej gesto hovorilo za všetko, pred rozjazdami si nevybojovala dobrú pozíciuNa víťazku časovky stratila Paňková vyše deväť sekúnd.
dnes 18:10
Jakub Grigar v disciplíne kajak kros na OH v Paríži 2024.
dnes 16:50
Slováci si v Paríži vyskúšali novú olympijskú disciplínu, lepší čas dosiahol GrigarSlováci sa najbližšie predstavia v sobotných rozjazdách.
dnes 16:50
Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová počas OH 2024.
dnes 16:2644
Svetová jednotka jej nedala šancu. Schmiedlovej rozprávka nemá medailovú bodkuSlovenská tenistka získala v zápase o bronz len tri gemy.
dnes 16:2644
Anna Karolína Schmiedlová - Iga Swiateková: ONLINE prenos z tenisového turnaja na OH Paríž 2024.
online
dnes 12:0012
Tenis na OH 2024: Schmiedlová prehrala v súboji o tretie miestoSledovali ste ONLINE prenos zo zápasu o bronz na tenisovom turnaji na OH 2024: Anna Karolína Schmiedlová - Iga Swiateková.
dnes 12:0012
Jakub Grigar na OH 2024 v Paríži.online
dnes 12:30
Kajak kros na OH 2024: Časovku majú za sebou aj obaja SlováciSledovali ste online prenos z kajak krosu na OH 2024. Predstavili sa v ňom aj Matej Beňuš a Jakub Grigar.
dnes 12:30
Kendall Ellisová.
dnes 15:13
Američanka prežila traumu na toalete, o pár dní bude útočiť na zlatú medailuDvadsaťosemročná rodáčka z Floridy uviazla v prenosnej toalete.
dnes 15:13
Talianske tenistky Sara Erraniová (vľavo) a Jasmine Paoliniová v semifinále štvorhry na OH 2024 v Paríži.
dnes 15:35
Paoliniová si napravila chuť vo štvorhre. So svojou krajankou vyradili české duoTaliansku tenistku vyradila z turnaja dvojhry Anna Karolína Schmiedlová.
dnes 15:35
Ilustračná fotka.
Miloslav Šebeladnes 14:00
Rýchlo a zbesilo vo vodnom kanáli. Slalomári majú ďalšiu šancu na medailu. Čakajú ich ostré súbojeNovou disciplínou na OH je kajak kros.
Miloslav Šebeladnes 14:00
Tureckí športoví strelci Sevval Ilayda Tarhanová a Yusuf Dikec počas OH 2024.
Miroslav Kováčikdnes 11:15
Je ruka vo vrecku frajerina? Tréner komentuje strelca, z ktorého je hit sociálnych sietíYusuf Dikec pomohol k tomu, že Turecko má prvú medailu zo streľby.
Miroslav Kováčikdnes 11:15
Fernando Dayan Jorge Enriquez.
dnes 14:18
Trénoval medzi krokodílmi a zachránil topiacu ženu. Kanoista chce dôstojne reprezentovať utečencovFernando Dayan Jorge Enriquez opustil rodnú krajinu sedem mesiacov po zisku zlata na OH 2021 v Tokiu.
dnes 14:18
Viktória Forster.
dnes 12:331
Tento rok rýchlejšie nebežala. Forster však na súperky v rozbehu nestíhalaV rozbehu číslo 6 obsadila šiestu priečku.
dnes 12:331
Tamara Potocká.
dnes 11:513
Potocká bola po prvej obrátke na čele, za svojim rekordom však výrazne zaostalaPotocká bola po prvej obrátke na čele, za svojim rekordom však výrazne zaostala
dnes 11:513
Alžírčanka Imane Khelifová (vľavo) v súboji s Angelou Cariniovou na OH 2024 v Paríži.  Dve boxerky čelia na olympiáde nenávisti, že nie sú ženy. Čo s tým majú Rusi?Budúcnosť boxu na olympiáde je neistá.
Slovenský džudista Márius Fízeľ na OH 2024 v Paríži.
dnes 11:38
Fízeľ sa o olympijskú senzáciu nepostaral. Proti favoritovi bojoval, no nestačilo toV osemfinálovom súboji prehral s favorizovaným Ališerom Jusupovom na ippon.
dnes 11:38
Gabriela Gajanová: ONLINE prenos z pretekov žien na 800 m na OH Paríž 2024.online
dnes 16:45
ONLINE: Preteky žien na 800 m na OH 2024, Gabriela Gajanová dnes LIVESledujte online prenos z pretekov žien na 800 m na OH 2024. Predstaví sa aj Gabriela Gajanová.
dnes 16:45
Márius Fízeľ a Uzbek Ališer Jusupov.
dnes 13:261
Fízeľ si na Jusupova veril: Neprišiel som sa sem zabávať. Bol som dobre pripravenýPrípravu na turnaj skomplikovalo slovenskému reprezentantovi zranenie.
dnes 13:261
Teddy Riner získal zlato na OH 2024 v Paríži.
dnes 20:13
Francúz sa stal najdekorovanejším džudistom v histórii OH, získal už štvrté zlatoCelkovo získal na olympijských hrách už šiestu medailu.
dnes 20:13
Shamier Little a Bryce Deadmon počas miešanej štafety na OH 2024 v Paríži.
dnes 19:47
Američania zabehli nový svetový rekord, podarilo sa im to už v rozbehuAmerická miešaná štafeta prekonala vlastný zápis.
dnes 19:47
Španielsky futbalista Fermín López strelil gól Japonsku vo štvrťfinále OH v Paríži 2024.
dnes 19:00
Trpký koniec futbalistov Japonska. Ovládli skupinu, ale boj o medaily bude bez nichNajlepším strelcom turnaja je útočník Maroka.
dnes 19:00
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Schmiedlová pobláznila divákov aj seba. Tlak je privilégium, tí, čo vypadli skoro, ho nemali