Bora útočila, etapový triumf znovu Saganovmu tímu unikol

Martínez ovládol záver 13. etapy.
Martínez ovládol záver 13. etapy. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|11. sep 2020 o 18:07

Prvé dve priečky v celkovom poradí patria Slovincom.

BRATISLAVA. Tento rok im takmer nič nevychádza. Nemecký tím Bora-Hansgrohe šiel na Tour s vysokými ambíciami.

Plánovali zopakovať to, čo dosiahli na Tour pred rokom, možno to ešte vylepšiť.

Emanuel Buchmann mal útočiť na pódiovú priečku v celkovom poradí, Peter Sagan mal vyhrať zelený dres a k tomu mal tím vybojovať aspoň jednu etapu.

Tour de France 2020: Peter Sagan a 13. etapa (Top momenty): fotogaléria

11.9.2020

Zatiaľ sa Bore nedarí naplniť ani jeden. Buchmann už nabral viac ako polhodinovú stratu, v bodovacej súťaži sa zatiaľ nedarí ani Petrovi Saganovi. Ten však boj o zelený dres ešte nevzdáva.

A nevychádzajú ani pokusy o etapové víťazstvo.

Sagan bol tretí, štvrtý či piaty. V piatok poslal nemecký tím do úniku až dvoch jazdcov – Maximiliana Schachmanna a Lennarda Kämnu.

Schachmann bol v poslednom stúpaní dlho na čele, lenže dobehla ho dvojica Kämna a Kolumbíjčan Daniel Martínez.

Hoci mala Bora vpredu dvoch jazdcov, v cieli sa tešil 24-ročný Martínez. Nemci za ním obsadili druhú a tretiu priečku.

„Dnes to bol náročný deň. V poslednom stúpaní som nechal veľa síl, no videl som, že moji dvaja súperi nie sú na tom tak dobre. Veril som si, že v šprinte zvíťazím,“ vravel Martínez pre Eurosport.

Tempu Slovincov nik nestíha

Pozíciu najsilnejšieho muža celých pretekov potvrdil Primož Roglič. Posledné stúpanie zvládol s ľahkosťou a súperom ušiel s krajanom Tadejom Pogačarom.

„Primož bol dnes mimoriadne silný. Posledných päťsto metrov som mal problém sa za ním udržať. Je na tom výborne. Neviem aké to bude v Alpách, ale budem sa snažiť ďalej bojovať,“ vravel pre francúzsku televíziu Pogačar. V druhej polovici Tour je v celkovom poradí na druhej priečke. Na Rogliča stráca 44 sekúnd.

"Už pred Tour som tušil, že Tadej bude veľmi silný. Vlani sa ukázal na Vuelte, takže to nie je také veľké prekvapenie. Je pekné, že dvaja Slovinci sú na čele Tour," vravel Roglič.

Peter Sagan na Tour de France 2020: Naj momentky: fotogaléria

23.9.2020

Po trinástej etape patria už dve najvyššie priečky v celkovom poradí Slovincom. Za nimi sú až štyri Kolumbíjčania.

V piatok sa potvrdilo, že vlaňajší víťaz Egan Bernal nie je v najlepšej forme. V záverečnom stúpaní vyzeral, že ide z posledných síl. Potil sa, zatínal zuby, viditeľne sa trápil a lámal bicykel zo strany na stranu. Za rivalmi zaostával.

V celkovom poradí je stále tretí, čo nie je katastrofa. Na Rogliča stráca 59 sekúnd.

„Podľa ukazovateľov je to jeden z mojich najlepších výkonov, ale súperi sú silnejší,“ tvrdil v cieli 23-ročný Bernal. Britský tím Ineos nebol v závere etapy zvlášť silný, čo je veľký kontrast v porovnaní s minulosťou.

Z prvej desiatky vypadli obaja Francúzi – Romain Bardet aj Guillame Martin.

Šanca pre Sagana

Peter Sagan sa v úvode etapy pokúšal dostať do úniku, aby zabojoval o body na šprintérskej prémii. Lenže už prvé stúpanie bolo príliš ostré a musel sa vrátiť späť do pelotónu.

Do cieľa prišiel s polhodinovou stratou na 142. priečke. V boji o zelený dres naďalej vedie Sam Bennett s náskokom 66 bodov.

"Som rád, že som prišiel do cieľa v časovom limite. Dnes jazdili dobre Maximilian Schachmann s Lennardom Kämnom, obsadili druhé a tretie miesto, čiže to bol pre nás celkom dobrý deň, i keď mohol byť aj lepší.

Ja som mal v tejto ťažkej etape za úlohu len prísť do cieľa, čo som splnil a uvidíme, čo sa bude diať zajtra," povedal Sagan pre RTVS.

Pre Sagana bude dôležitá sobotňajšia etapa. Hoci je zaradená medzi rovinaté profil má riadne zvlnený a cyklistov čaká viacero dlhých kopcov.

Víťaz však získa 50 bodov do boja o zelený dres. Ak sa Saganovi podarí dosiahnuť dobrý výsledok, mohol by Bennettov náskok výrazne znížiť. V nasledujúcich etapách už takú príležitosť nebude mať.

V nedeľu čaká cyklistov horská etapa v pohorí Jura s cieľom na Grand Colombiére.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Bora útočila, etapový triumf znovu Saganovmu tímu unikol