06.07.2021 | Semifinále
06.07.2021 | Semi.
2 - 1 pp
(1:1, 0:0)
Pokutové kopy
4:2

Španielsky zázrak nemá svaly. Zaujal igelitkou zo supermarketu

Juraj Kucka (vľavo) v súboji s Pedrim v zápase Slovensko - Španielsko na EURO 2020.
Juraj Kucka (vľavo) v súboji s Pedrim v zápase Slovensko - Španielsko na EURO 2020. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|5. júl 2021 o 15:50

Taliansko v semifinále ME vyzve Španielsko.

BRATISLAVA. Tréner Španielov Luis Enrique si dovolil dosiaľ nevídanú vec. Na majstrovstvá Európy nenominoval ani jedného hráča z kráľovského Realu Madrid.

Zato v základnej zostave reprezentácie sú až traja hráči z katalánskej Barcelony. Sergio Busquets a Jordi Alba majú zhodne 32 rokov, sú majstri sveta aj Európy.

Popri nich pravidelne nastupuje iba 18-ročný Pedro González López. Všetci ho poznajú pod prezývkou Pedri.

„Je neuveriteľný, chce ovládnuť celý svet. Zaslúži si to, je skromný a pracovitý,“ opísal ho spoluhráč z reprezentácie Gerard Moreno pre sport.es.

Ak vyhráme, ostrihám sa dohola

Zjav je v prípade Pedriho slabé slovo. Jeho vstup na svetovú scénu je raketový.

Pred rokom a pol debutoval v reprezentácii Španielska do 19 rokov a v septembri minulého roka aj v tíme do 21 rokov.

A dnes je stabilnou súčasťou prvého tímu Španielska.

Zo všetkých hráčov na prebiehajúcich majstrovstvách Európy nabehal najviac kilometrov - 61,5. To je v priemere na zápas takmer dvanásť a pol kilometra.

„Ak vyhráme titul majstra Európy, ostrihám sa dohola,“ vravel Pedri.

Jeho cena desaťnásobne vyššia

Keď v októbri debutoval v Lige majstrov v drese Barcelony, prišiel na štadión s igelitkou zo supermarketu. Ihneď dal gól a herne zaujal.

Tréner Barcelony Ronald Koeman pritom pôvodne do médií vyhlasoval, že čarovný chlapec z ostrova Tenerife je na áčko ešte príliš mladý a mal by odísť na hosťovanie.

Semifinále, program

Utorok

Taliansko – Španielsko

Streda

Anglicko – Dánsko

Oba zápasy sa hrajú o 21.00 vo Wembley, vysiela RTVS

Pred sezónou prišiel do Barcelony z druholigového Las Palmas za osem miliónov eur. Dnes je jeho cena desaťnásobne vyššia. Minimálne.

„Nemohol som uveriť tomu, čo sa stalo. Hrať v takomto tíme nie je jednoduché, ale keď vybieham na trávnik, predstavujem si, že hrám doma s bratom,“ opisoval mladík.

Nemá dostatok svalov

Pedri je subtílny, možno až priveľmi.

Pri výške 177 centimetrov váži iba šesťdesiat kilogramov. Niektorí mu vyčítali, že ešte nemá dostatok svalov na to, aby hral na najvyššej úrovni. Na ihrisku však číta hru ako starý mazák. 

„Je lepšie používať hlavu a rozhodovať sa o sekundu skôr ako súper, predvídať jeho kroky. Ak by som si mal vybrať, uprednostnil by som mozog, nie svaly,“ reagoval Pedri v rozhovore pre sport.es.

Pri pohľade na jeho postavu popiera trend, ktorý naznačujú hviezdy súčasného futbalu.

(Autor: SofaScore)

Robert Lewandowski a Cristiano Ronaldo majú postavu ako fitnesáci. A trebárs krídelník Adama Traoré z Wolverhamptonu pôsobí ako kulturista.

„O dva roky nebude hrať v prvej lige hráč, ktorý nie je silný. Už neuvidíte chudých hráčov s dobrou technikou,“ myslí si fitnes tréner Javier Vidal, ktorý pôsobí v Getafe.

Pedri to zatiaľ popiera. Talentom udivoval odmalička. Technicky prevyšoval každého, s kým zdieľal ihrisko. V každom tíme bol najmenší, najchudší.

Obed do barcelonských tanierov

„V pätnástich sme ho vytiahli do áčka. Keď sme ho videli hrať, žasli sme. Našou jedinou obavou bolo, že nie je fyzicky pripravený na futbal s dospelými. Nie je to práve najväčší chalan,“ spomínal Toni Otero, technický sekretár Las Palmas, ktorý s Pedrim podpísal prvú zmluvu.

„Od prvého tréningu s áčkom sme však pochopili, že sa zvládne adaptovať veľmi dobre,“ dodal Otero.

(Autor: SofaScore)

Pedri je odmalička fanúšikom Barcelony a ctí rodinnú tradíciu. Jeho starý otec v desaťtisícovom meste Tegueste viedol reštauráciu a tiež založil odnož oficiálneho barcelonského fankubu. 

V ich rodine sa už roky obed servíruje do tanierov s logom slávneho barcelonského klubu.

Napriek tomu bol v pätnástich blízko k prestupu do Realu Madrid, ale zasiahol osud.

Tréningový test v hlavnom meste, na ktorom sa mal zúčastniť, zrušili. Pre snehové záveje.

Mal by ísť na olympiádu

Pedri v tejto sezóne odohral 65 súťažných zápasov. Žiadny hráč v jeho veku nikdy neabsolvoval na najvyššej úrovni takú porciu zápasov.

„Som unavený, ale iba trošku. V osemnástich mám ešte oveľa viac síl,“ vravel Pedri.

Figuruje aj v nomináciu na olympiádu v Tokiu. Futbalový turnaj sa začína už 22. júla.

Milujem Pedriho. Nikdy som nevidel 18-ročného hráča s takou osobnosťou a kvalitou, ako má Pedri.


Fabio Capello, tréner

Pedri by tak v tejto sezóne mohol prekročiť hranicu sedemdesiat zápasov, čo je abnormálne číslo. Aj preto je Barcelona proti jeho účasti na olympiáde.

„Ak sa dobre zotavíte a oddýchnete si, máte silu na čokoľvek, čo príde. A dobre sa stravovať, to je tiež veľmi dôležité,“ tvrdí Pedri.

„Chápem, že sa klub o mňa bojí. Ja však odkazujem, že si dobre oddýchnem a všetko zvládnem,“ verí.

Capello: Milujem Pedriho

Nerobí zložité kľučky, nechce každému dávať jasličky, robí prosté, ale správne veci. Odmalička bol iný, videl futbal inak ako ostatní, nachádzal voľné priestory.

„Milujem Pedriho. Nikdy som nevidel 18-ročného hráča s takou osobnosťou a kvalitou, ako má Pedri,“ vravel v rozhovore pred denník lavanguardia.com Fabio Capello.

Legendárny taliansky tréner obdivuje sebadôveru mladíka. „Okrem toho tvrdo pracuje, behá, bráni, útočí. Je to neuveriteľné,“ pokračoval Capello.

Španielsko je dosť pomalé

„Je dobre známe, že keď som prvýkrát videl hrať Messiho naživo, povedal som si, že to bude fenomén a zbožňoval som ho.

Pedri môže byť rovnaký, jeden z najlepších na svete, pretože má všetko,“ dodal Capello, ktorý je dnes televíznym spolukomentátorom.

Jeho Taliansko vyzve v utorkovom semifinále práve Pedriho tím.

„Španielsko je dosť pomalé na to, aby sme zaspali. Ak sa im prispôsobíme, riskujeme utrpenie. Musíme byť rýchli,“ upozorňuje Capello.

Španieli strelili na ME najviac gólov - dvanásť. Z toho po päť do siete Chorvátska a Slovenska. Sú lídri aj v percentuálnom držaní lopty. 

„Španielsky systém je založený na mnohých pomalých dotykoch - bez veľkého tempa, ale s vysokou kvalitou, s hráčmi, ktorí môžu súperovi ublížiť. To môže byť pre Taliansko nebezpečné,“ uzavrel Capello.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Španielsky zázrak nemá svaly. Zaujal igelitkou zo supermarketu