Taliansko
Taliansko
Majstrovstvá Európy
11.07.2021, Vyraďovacia fáza | Finále
2 - 1pp
1:1, 0:0
Po predĺžení
Pokutové kopy
3:2
Anglicko
Anglicko

Hrdina si uťahoval z Angličanov: Pískali, dali sme im lekciu

Hráči Talianska s trofejou pre víťaza finále ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).
Hráči Talianska s trofejou pre víťaza finále ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|12. júl 2021 o 06:27

Taliansko druhýkrát v histórii vyhralo finále ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

LONDÝN, BRATISLAVA. "It 'coming home, it' s coming home, it 's coming ... Football' s coming home," znie chytľavý refrén futbalovej hymny Three Lions od skupiny Lightning Seeds.

Preložené: Futbal sa vracia domov. Do Anglicka.

Angličanom tento hit opäť zrejme trošku zhorkol. Stopér Leonardo Bonucci ho v nedeľu v noci jemne upravil. Vyradil z neho slovo domov.

„Prichádza do Ríma (It’s coming to Rome, pozn. red.),“ reval Talian priamo do kamery, bolo krátko po skončení zápasu. Bol v eufórii.

Na druhej strane si ironicky rypol do Angličanov. Futbalisti Talianska druhýkrát v histórii a prvýkrát od roku 1968 vyhrali majstrovstvá Európy.

Stále musia jesť suché cestoviny

Vo finále vo Wembley zdolali domáce Anglicko 3:2 na penalty. V riadnom hracom čase i po predĺžení sa skončil zápas 1:1. 

„Dnes večer sa z nás stali legendy,“ vravel Bonucci podľa denníka Gazzetta dello Sport. 

Smerom k fanúšikom Anglicka si neodpustil gesto. Ukázal na ústa, potom naznačil dva prsty hore, a tiež tri prsty dole. „Stále musia jesť suché cestoviny,“ naznačil podľa Tuttosport. 

Talianske média vyšli s titulkami, že Bonucci umlčal Anglicko. 

Bol hlavným hrdinom finále a vyhlásený za muža zápasu. Strelil vyrovnávajúci gól, ktorý búrlivo oslávil. Vyskočil na reklamný banner a pózoval.  

Taliansko - Anglicko 1:1 pp (1:1, 0:1), 3:2 po penaltách

Góly: 67. Bonucci - 2. Shaw

Rozstrel z 11 m: Berardi 1:0, Kane 1:1, Belotti nedal, Maguire 1:2, Bonucci 2:2, Rashford nedal, Bernardeschi 3:2, Sancho nedal, Jorginho nedal, Saka nedal

ŽK: Barella, Bonucci, Insigne, Chiellini, Jorginho - Maguire

Rozhodovali: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.)

Taliansko: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (118. Florenzi) - Barella (54. Cristante), Jorginho, Verratti (96. Locatelli) - Chiesa (86. Bernardeschi), Immobile (55. Berardi), Insigne (91. Belotti)

Anglicko: Pickford - Walker (120. Sancho), Stones, Maguire - Trippier (70. Saka), Phillips, Rice (74. Henderson, 120. Rashford), Shaw - Mount (99. Grealish), Kane, Sterling

Najlepšia stopérska dvojica

„Vidíme 58-tisíc ľudí, ktorí odchádzajú ... Je to Anglicko, ktoré bolo skvelým národným tímom. Fanúšikovia boli sklamaní, pískali, ale Taliansko mu dalo lekciu,“ doplnil obranca Juventusu Turín.

Vo veku 34 rokov sa Bonucci stal najstarším strelcom v dejinách finále európskeho šampionátu.  

S kapitánom Giorgiom Chiellinim (36 rokov, pozn. red.) vytvorili zrejme najlepšiu stopérsku dvojicu na šampionáte.

Sú ako bratia. Bývajú spolu na izbe, chodia spolu na dovolenky. Hrajú spolu za Juventus Turín.

„Je to neuveriteľná emócia. Užívajme si ju, pretože je krásna,“ vravel Chiellini.

Je to netradičný futbalista. Plánoval študovať medicínu, čo s futbalom nešlo skĺbiť. Namiesto toho získal vysokoškolský titul z ekonómie.

Ako priznal vo svojej autobiografii Io, Giorgio (Ja, Giorgio), dostať sa do súperovej hlavy považuje za najdôležitejší aspekt svojej hry. A to sa Talianom podarilo. 

Používajú rôzne fígle. Trebárs Bonucci kedysi pred jedným zápasom zjedol niekoľko tabletiek s výťažkom z cesnaku a súperovým esám zblízka dýchal do tváre.

Donnarumma: Náš výkon bol veľkolepý

Brankár Gianluigi Donnarumma, ktorý vo finále zneškodnil dve penalty (Rashford trafil v tretej sérii žrď, pozn. red.) neudržal slzy. 

Bol vyhlásený za najlepšieho hráča celého turnaja. Má pritom iba dvadsaťdva.

"Je to úžasné. Máme fantastický tím a všetci sme si to zaslúžili. Hoci sme skoro inkasovali, nikdy sme sa nevzdali. Nebolo to ľahké, pretože Angličania dobre bránili, ale náš výkon bol veľkolepý," uviedol Donnarumma.

V reprezentácii debutoval už v sedemnástich. 

Jeho tím predviedol na ME najatraktívnejší futbal. A darí sa mu aj výsledkovo. Od septembra 2018 neprehrali Taliani už 34 zápasov, čím prekonali národný rekord z tridsiatych rokov minulého storočia.

„Tréner Roberto Mancini odviedol mimoriadnu prácu pri výbere hráčov. Je to tréner, ktorý si na rozdiel od mnohých svojich kolegov rozumie s futbalistami,“ chválil ho legendárny Fabio Capello. 

Po trofej si prišiel na barlách

Taliani pôsobili ako ideálna futbalová skladačka. Je tam evidentná chémia, aj keď nemajú lepšie individuality ako trebárs Španielsko či Anglicko. 

„Hráči sú úžasní, veľmi im ďakujem. Neviem, čo by som dodal," vravel Mancini. Ani on neskrýval po záverečnom hvizde dojatie. 

Taliansko prežilo na jeseň 2017 kolaps. Spadlo na dno. Nepostúpilo na majstrovstvá sveta, ktoré v roku 2018 organizovalo Rusko.

Následne tím prevzal Mancini. A odvtedy sa dejú veci. 

Radujúci sa majster Európy Leonardo Spinazzola.
Radujúci sa majster Európy Leonardo Spinazzola. (Autor: SITA/AP)

Pri oslavách nechýbal ani rýchly obranca Leonardo Spinazzola, ktorý si vo štvrťfinále proti Belgicku roztrhol achilovku a musel absolvovať operáciu.

Pre medailu si išiel o barlách. Potom ho jeden zo spoluhráčov nosil na chrbte. 

Viac o EURO 2020 / 2021

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Hrdina si uťahoval z Angličanov: Pískali, dali sme im lekciu