Švento: Výsledok odvety i postup Salzburgu sú zaslúžené

SITA|5. aug 2009 o 15:25

Slovenský futbalový rýchlik z ľavej strany ihriska Dušan Švento v utorňajšej odvete 3. predkola Ligy majstrov 2009/2010 gólom v 33. min do siete chorvátskeho Dinama Záhreb.

SALZBURG. Slovenský futbalový rýchlik z ľavej strany ihriska Dušan Švento v utorňajšej odvete 3. predkola Ligy majstrov 2009/2010 gólom v 33. min do siete chorvátskeho Dinama Záhreb začal nakláňať misky postupových váh na stranu rakúskeho Red Bullu Salzburg. Trafil z priameho kopu približne z 35 metrov, ale nešlo vyložene o strelecký pokus. "Kopal som to s tým, že chcem, aby lopta smerovala do priestoru bránky k zadnej žrdi. Vždy to môže niekto tečovať a takéto lopty sú pre brankára veľmi nepríjemné, padajú tesne pred ním. Napokon sa mi to podarilo presne tak, ako som chcel," povedal pre agentúru SITA čerstvo 24-ročný odchovanec ružomberského futbalu D. Švento (nar. 1. augusta 1985).

Salzburg si po domácej remíze 1:1 síce v odvete neudržal Šventom vytvorený náskok, ale predĺženiu či dokonca lotérii z bieleho bodu sa vyhol gólom Robina Nelisseho z Holandských Antíl v 83. min. "Myslím si, že výsledok odvety v náš prospech i ten postup sú vzhľadom na utorňajší zápas zaslúžené. Doma to síce v prvom stretnutí nebolo také jednoznačné, pretože sme nehrali optimálne a inkasovali sme gól po chybe, ale v Záhrebe sme boli lepším tímom. V druhom polčase sme kontrolovali hru, hoci bola veľká škoda, že hneď na jeho úvod sme dostali gól. Celkovo som však bol príjemne prekvapený našou hrou, ktorá bola naozaj na dobrej úrovni," skonštatoval D. Švento, ktorý do Mozartovho mesta prišiel v polovici júna zo Slavie Praha a podpísal s úradujúcim rakúskym majstrom zmluvu na tri roky s opciou na ďalší.

Práve "zošívaní" teraz budú prichádzať do úvahy ako jeden z možných ďalších súperov Šventovho nového zamestnávateľa v 4. predkole (play-off) LM, ak v stredu od 20.00 h zvládnu Šeriff Tiraspoľ. Z Moldavska si priviezli nerozhodný výsledok 0:0. "Budem bývalých spoluhráčov na diaľku sledovať a veľmi im držať palce, v symbolickej rovine sa stanem dvanástym hráčom. Stále som s nimi v kontakte, s realizačným tímom tiež. Radšej teda zatiaľ ani nerozmýšľam nad tým, ako by to pri žrebe mohlo dopadnúť. Bolo by to svojim spôsobom kruté, ale musel by som sa s tým vyrovnať," pousmial sa D. Švento.

Red Bullu hrozí, že za zasiahnutie českého postranného rozhodcu Martina Wilczeka v nadstavenom čase druhého dejstva prvého zápasu s Dinamom plastovým pohárom z tribúny do ľavého obočia bude v najbližšom medzinárodnom stretnutí doma hrať bez divákov. "Bolo by to veľmi nepríjemné, zatiaľ však nevieme, ako to celé napokon dopadne. Sám som ten incident vôbec nevidel, pretože som bol vystriedaný a išiel som do kabíny na regeneráciu," vysvetlil D. Švento.

Slovenský krídelník bojuje o miesto v základnej jedenástke "červených býkov" s Čechom Patrikom Ježekom. Po svojom nedávnom príchode dostáva od holandského kouča Huuba Stevensa viac príležitostí ako konkurent a zároveň kamarát. "Keby som si mohol vybrať, najradšej by som bol na jednej strane práve s Patrikom. Dobre sa nám spolu hrá, ale to musí posúdiť kouč, mne to neprislúcha hodnotiť. Zatiaľ som v tom základe prevažne ja a čas ukáže, ako sa to vyvinie."

Švento sa v stredu neobjavil v nominácii trénera slovenskej reprezentácie Vladimíra Weissa na budúcotýždňový prípravný duel na Islande. Dôvodom môže byť aj potreba adaptovať sa v novom klube. "Samozrejme, že som stále v štádiu, keď sa zoznamujem s prostredím, zvykám si. Každý hráč to pozná, nejde o nič jednoduché. S nikým z reprezentácie som to zatiaľ nekonzultoval. Pochopiteľne, budem rád, ak sa na ďalších zrazoch prípadne už ocitnem," uviedol D. Švento.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Švento: Výsledok odvety i postup Salzburgu sú zaslúžené