Švajčiarska prokuratúra vyšetruje Blattera, dôkazy poskytol Platini

Blatter sa ešte v júni rozhodol odstúpiť z funkcie šéfa FIFA.
Blatter sa ešte v júni rozhodol odstúpiť z funkcie šéfa FIFA. (Autor: TASR/AP)
TASR|25. sep 2015 o 17:00

Dôvodom sú podozrenia zo sprenevery a zneužitia právomocí.

ZÜRICH. Švajčiarska prokuratúra začala v rámci korupčného škandálu v Medzinárodnej futbalovej federácii vyšetrovať už aj odstupujúceho prezidenta organizácie Seppa Blattera.

Dôvodom sú podozrenia zo sprenevery a zneužitia právomocí, informovali svetové agentúry Reuters, AP a DPA.

Pomohol aj Platini

Dôkazy poskytol vyšetrovateľom aj šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) a kandidát na prezidenta FIFA Michel Platini.

Švajčiarske úrady podozrievajú Blattera, že v roku 2005 podpísal kontrakt s Karibskou futbalovou úniou, ktorý bol nevýhodný pre FIFA. Generálny prokurátor ďalej uviedol, že Blatter konal proti záujmom FIFA aj v iných prípadoch.

Predmetom záujmu je aj netransparentná platba z februára 2011 vo výške 2 milióny švajčiarskych frankov od Blattera pre Platiniho z fondu FIFA, údajne za poskytnuté služby v období od januára 1999 do júna 2002.

Odstupujúceho šéfa vypočula polícia hneď po piatkovom zasadnutí exekutívy FIFA v Zürichu.

V priebehu dňa zároveň príslušníci švajčiarskej federálnej kriminálnej polície prehľadali jeho kanceláriu aj ďalšie priestory v sídle FIFA.

Pri tejto razii zabavili viacero dokumentov a dát z počítačov. Predstavitelia FIFA uviedli, že s políciou a prokuratúrou pri vyšetrovaní plne spolupracujú.

Škandál FIFA

FIFA má na krku pribúdajúce obvinenia od 26. mája, keď švajčiarska polícia vykonala raziu v jednom z hotelov v Zürichu a zatkla siedmich čelných predstaviteľov strešnej organizácie svetového futbalu. Odvtedy švajčiarski a americkí vyšetrovatelia obvinili aj ďalšie osobnosti zapletené do korupcie.

Navyše minulý týždeň FIFA pozastavila činnosť generálnemu sekretárovi Jeromemu Valckemu pre obvinenia z nelegálneho predaja lístkov na vlaňajší svetový šampionát v Brazílii.

Vzhľadom na korupčný škandál sa Blatter ešte v júni rozhodol odstúpiť z funkcie šéfa FIFA, nová voľba prezidenta sa tak uskutoční 26. februára budúceho roka v Zürichu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Švajčiarska prokuratúra vyšetruje Blattera, dôkazy poskytol Platini