Švajčiari po prvý raz získali Davisov pohár, rozhodol Federer

Roger Federer po rozhodujúcej výmene.
Roger Federer po rozhodujúcej výmene. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|23. nov 2014 o 15:09

Po pätnástich rokoch sa skvelý švajčiarsky tenista dočkal titulu v tímovej súťaži.

LILLE, BRATISLAVA. Premenil hneď svoj prvý mečbal, odhodil raketu a klesol na kolená. O chvíľu sa už tešil na kurte z víťazstva s celým švajčiarskym tímom.

Najúspešnejší hráč tenisovej histórie Roger Federer má mnoho titulov, ale Davis Cup mu chýbal. Od šťastia mal slzy v očiach.

Švajčiarsko vyhralo vo finále nad domácim Francúzskom 3:1, víťazný bod vybojoval vo včerajšom zápase s Richardom Gasquetom práve Federer.

Titul venoval spoluhráčom

„Tento titul patrí chlapcom v našom tíme,“ cituje oficiálna stránka Davis Cupu dojatého 33-ročného lídra švajčiarskeho kolektívu.

„Toto nie je pre mňa, ja som už v kariére vyhral dosť a nepotrebujem si zapĺňať prázdne miesta v zbierke. Som šťastný, že sme mohli prežiť tento veľký tenisový moment našej krajiny.“

sw3_res.jpg

Dojatý Roger Federer. FOTO - TASR/AP

Federer čakal na prvenstvo v Davisovom pohári pätnásť rokov, prvý raz reprezentoval v súťaži v roku 1999. Švajčiarsko je štrnástou krajinou s prvenstvom v majstrovstvách sveta tímov.

„Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na tom, že som mohol vo finále nastúpiť,“ povedal Federer. „Poďakovanie patrí aj kolegom z tímu a najmä Stanovi, ktorý hral tento víkend skvele a dal mi šancu dnes rozhodnúť.“

Federer je rekordérom so sedemnástimi grandslamovými prvenstvami, z olympiády má zlato vo štvorhre s Wawrinkom z Pekingu 2008 aj striebro v dvojhre z Londýna 2012. Vyhral už 82 turnajov a dovedna 302 týždňov bol svetovou jednotkou.

Zomkli sa

Pritom finálový týždeň v Lille sa pre Švajčiarov nezačal ideálne. Federer prišiel z Turnaja majstrov v Londýne so zraneným chrbtom, liečil sa a prvý raz si na antukovom dvorci na upravenom futbalovom štadióne zatrénoval až v stredu podvečer.

sw2_res.jpg

Federer po poslednej výmene. FOTO - TASR/AP

Navyše v tíme museli doriešiť Stanislasa Wawrinku s Federerovou manželkou Mirkou v napätej koncovke semifinálového súboja oboch Švajčiarov v Londýne, keď vraj z jej miesta zaznel smerom na Wawrinku hlas, že je „plačko“.

O tri dni už tím hostí vystupoval na tlačovej besede v Lille jednotne a tak Federer ako aj Wawrinka tvrdili, že medzi sebou nemajú žiadny problém. V televíznych záberoch však nebolo vidieť na zápasoch rodinných príslušníkov švajčiarskych hráčov.

Tenis na futbalovom štadióne

Wawrinka v piatok dobre rozbehol finále s francúzskou jednotkou Jo-Wilfriedom Tsongom a hoci potom Federer v troch setoch podľahol Gealovi Monfilsovi, Švajčiari zostávali pokojní.

sw1_res.jpg

Švajčiarsky tím s trofejou. FOTO - TASR/AP

„Roger sa v piatok trocha trápil, lebo pre zranenie málo trénoval, ale vo štvorhre sme obaja zahrali kvalitne a zvládli sme našu úlohu,“ tešil sa v sobotu Wawrinka. Švajčiari vo štvorhre zdolali domácu dvojicu Julien Benneteau - Richard Gasquet.

Federer získal včera tretí bod pred 27 448 divákmi, čo je rekordná návšteva na daviscupovom zápase. Vo francúzskom tíme nemohol pre zranenie lakťa nastúpiť Tsonga, nahradil ho Gasquet.

„Roger hral koncentrovane, predviedol skvelý výkon. Je to výnimočný tenista,“ vravel po víťaznej bodke švajčiarsky kapitán Severin Lüthi. „Som hrdý na celý náš tím.“

sw4_res.jpg

FOTO - TASR/AP

Finále Davisovho pohára

Francúzsko - Švajčiarsko 1:3

Nedeľa - dvojhra: Richard Gasquet - Roger Federer 4:6, 2:6, 2:6

Sobota - štvorhra: Julien Benneteau, Richard Gasquet - Roger Federer, Stan Wawrinka 3:6, 5:7, 4:6

Piatok - dvojhry: Jo-Wilfried Tsonga - Stan Wawrinka 1:6, 6:3, 3:6, 2:6, Gael Monfils - Roger Federer 6:1, 6:4, 6:3

Ohlasy

Martina Hingisová: "Švajčiarsko víťazom Davis Cupu!!! Gratulácia Rogerovi a Stanovi. Akýže historický triumf... Hopp Schwiiz!!!"

Andy Murray: "Federer sa v piatok trápil a dnes bol fantastický. Ako veľa sa toho môže zmeniť za pár dní."

Gustavo Kuerten: "Švajčiarsko premiérovo získalo Davis Cup, vo finále zvíťazilo vo Francúzsku 3:1. Roger Federer - prvý zápas na okruhu 1996, prvý titul 2001, prvý grandslamový triumf 2003, prvé olympijské zlato 2008, prvý Davis Cup 2014."

Juan Ignacio Chela: "33 rokov, háklivý chrbát, nulový odpočinok, bez času zvyknúť si na povrch, hral dvojhry aj štvorhru, je daviscupový šampión. Roger."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Švajčiari po prvý raz získali Davisov pohár, rozhodol Federer