Šupler: Boli sme radi, že sme nehrali s Južnou Afrikou či Austráliou

Július Šupler má bohaté reprezentačné skúsenosti.
Július Šupler má bohaté reprezentačné skúsenosti. (Autor: TASR)
Vladimír Mezencev|22. máj 2019 o 00:00

Prvý tréner Slovenska má pekné spomienky na obdobie nadšenia.

Historicky prvým reprezentačným trénerom hokejistov Slovenska bol popradský rodák JÚLIUS ŠUPLER. Pre Korzár si zaspomínal na začiatky nášho národného tímu po rozdelení Československa.

Ešte v roku 1992, teda pred oficiálnym rozdelením federatívnej republiky, ste sa stali trénerom novotvoriacej sa reprezentácie Slovenska. Premiéru mala vo februári 1993 vo Francúzsku (2:2). Potom ešte v tom roku nasledovali zápasy s rezervou Ruska (2:5), potom prehra s výberom Švédska pod názvom Vikingovia 3:5, za ňou víťazstvá nad Talianskom 7:2 a 5:3. Ako si na tie časy spomínate?

„Už vtedy sme mysleli na ďalší rok, i keď spomínané stretnutia sa odohrali v priebehu troch mesiacov, od februára do konca apríla. Pred nami bola olympijská kvalifikácia, v prípade jej pre nás úspešného priebehu olympijský turnaj v Lillehammeri a predovšetkým majstrovstvá sveta skupiny C. Pravda, predtým celé desaťročia boli slovenskí hokejisti zvyknutí hrávať na vrcholových svetových šampionátoch ako reprezentanti spoločnej Československej republiky, ale po vzniku samostatného Slovenska sa v A-kategórii, teda medzi elitou ocitla iba Česká republika. Pritom sme mohli byť ešte radi, lebo iba vďaka úspešnej diplomacii predstaviteľov Slovenského zväzu ľadového hokeja sa podarilo vybaviť, aby sme nezačínali až v D-skupine, v ktorej hrali napríklad Austrália, Južná Afrika či Nový Zéland.

Cieľ ste mali iba jeden – dostať sa čo najrýchlejšie medzi svetovú elitu. Podarilo sa to...

„Nebolo to však až také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Našimi súpermi boli celky niektorých samostatných republík, ktoré vznikli po rozpade Sovietskeho zväzu, z nich mali silné reprezentácie predovšetkým Lotyšsko, Bielorusko, Ukrajina a Kazachstan. Už na olympiáde v nórskom Lillehammeri 1994 sme ukázali, že Slováci vedia hrať kvalitný hokej, obsadili sme síce až 6.miesto, ale pri troche šťastia by sa nám ušli aj olympijské medaily. Potom sme už na majstrovstvách sveta C-skupiny v Poprade a Spišskej Novej Vsi neprehrali ani jedno stretnutie.

Nedali sa asi porovnávať zápasy s Bulharskom, nad ktorým sme vyhrali 20:0 s Ukrajinou (2:0), Kazachstanom (0:0) a Bieloruskom (2:1).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Šupler: Boli sme radi, že sme nehrali s Južnou Afrikou či Austráliou