Brady zlanáril kamaráta do tímu. Ich spolupráca priniesla ďalší titul

Na snímke Rob Gronkowski (vľavo) a Tom Brady.
Na snímke Rob Gronkowski (vľavo) a Tom Brady. (Zdroj: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|8. feb 2021 o 11:45

Tampa Bay vyhrala Super Bowl.

BRATISLAVA. V marci 2019 oznámil po deviatich sezónach v NFL koniec kariéry, hoci mal len 29 rokov. 

Fyzicky bol stále dobre pripravený, ale z amerického futbalu už nemal takú radosť ako predtým. Zdalo sa, že už nikdy nepredvedie svoju povestnú oslavu, keď po dosiahnutí touchdownu prudko hodí loptu o zem.

Ubehlo však trinásť mesiacov a všetko bolo inak.

Spočiatku sa herne hľadal 

Prišla nová výzva v podobe možnosti hrať za Tampu Bay Buccaneers, ktorú krátko predtým posilnil jeho dobrý kamarát Tom Brady. 

S elitným quarterbackom tvoril Rob Gronkowski skvelú dvojicu v New England Patritos (trikrát vyhrali Super Bowl, pozn.), a tak verejnosť sledovala, ako sa ich spolupráca ukáže v nových farbách. 

Gronkowski sa po ročnej pauze spočiatku herne hľadal, často na neho v zápasoch išlo minimum prihrávok. Prvý touchdown dal až v šiestom zápase sezóny. 

Postupne sa však zlepšoval, pre tím bol čoraz platnejším článkom a hviezdne momenty si odložiť na ten najvhodnejší čas.

Jeden z najväčších úspechov v kariére 

Bol to práve elitný tight end, ktorý naštartoval Tampu Bay k víťazstvu nad Kansasom City v rámci Super Bowlu LV. V prvom polčase dvakrát skóroval, pričom mu neprihral nikto iný ako Tom Brady. 

Aj vďaka tomu Tampa zvíťazila jednoznačne 31:9 a ako prvý v histórii NFL vyhrala Super Bowl na domácej pôde. 

"Tampa je organizácia, ktorá je pripravená vyhrávať. Sú tu nielen fantastickí hráči, ale aj všetci ľudia okolo tímu. Príbeh, ktorý sme napísali, je neuveriteľný.

Rozhodne je to jeden z mojich najväčších úspechov v kariére," cituje web CBS Sport Roba Gronkowského, ktorý dosiahol aj dva zaujímavé míľniky

Je prvým hráčom, ktorý zachytil prihrávku v piatich rôznych Super Bowloch a v play off vyhral už 16. zápas, čo sa žiadnemu hráčovi na jeho pozícii nepodarilo. 

Najlepší hráč všetkých čias 

Po vydarenej sezóne priznal, že na futbalový dôchodok sa ešte nechystá.

Dnes 31-ročný Gronkowski je prvýkrát v kariére voľným hráčom, ale je pravdepodobné, že aj v sezóne 2021 bude nastupovať za Buccaneers.

Rovnaký zámer má aj Tom Brady, ktorý získal siedmy prsteň pre víťaza Super Bowlu. Z toho piatykrát sa stal najužitočnejším hráčom zápasu (MVP). 

Hráč, ktorý bol v roku 2000 draftovaný zo 199. miesta, sa stal prvým športovcom, ktorý v jednej z populárnych amerických súťaží NFL, NHL, NBA a MLB získal titul s dvoma rozličnými mužstvami po tom, ako oslavoval 40. narodeniny. 

"Som veľmi hrdý na týchto chlapcov za všetko, čím sme si počas roka prešli. V novembri sme mali ťažké obdobie, ale tréner Bruce Arians nám dôveroval.

V správnu chvíľu sme sa herne zdvihli a myslím si, že sme vedeli, ako to dnes dopadne, že?" povedal Brady v televíznom rozhovore.

"Za mňa je to najlepší hráč všetkých čias, hoci nie som jeho veľký fanúšik. Som však rád, že žijeme v dobe hráča, o ktorom sa budú písať učebnice amerického futbalu," povedal o ňom prvý slovenský komentátor NFL Ladislav Fabo. 

Tom Brady.
Tom Brady. (Autor: TASR/AP)

Mahomes nehral tak, ako chcel 

Fabo sa v rozhovore pre Sportnet vyjadril, že quarterback Kansasu City Patrick Mahomes bude v zápase zažívať peklo a kľúčom k úspechu Tampy Bay bude jej veľmi dobre hrajúca obrana. 

Jeho slová sa do bodky naplnili.

Hráč s najlukratívnejšou zmluvou v NFL často pôsobil bezradne, nemal dostatok času na prihrávky a Kansas neskóroval ani jeden touchdown. Naposledy sa mu to stalo v novembri 2017, v zápase proti New Yorku Giants.

"Úprimne, nehral som tak, ako som chcel. Boli lepší a pre mňa je to najhoršia prehra za veľmi dlhé obdobie," zhodnotil.

Práve Mahomes je považovaný za hlavného adepta na vyrovnanie rekordov Toma Bradyho. Na konte má zatiaľ jeden triumf v Super Bowle, keď vlani ako MVP zápasu predviedol úspešný obrat proti San Franciscu 49ers.

Zaujímavosťou je, že Brady má v súčasnosti na konte viac víťazstiev vo finálovom zápase NFL (7) než akýkoľvek tím. V rebríčku klubov sa o prvé miesto delia so šiestimi titulmi Pittsburgh Steelers a New England Patriots. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Brady zlanáril kamaráta do tímu. Ich spolupráca priniesla ďalší titul