Nevídané stretnutie niekdajších spoluhráčov z dorastu. Zišli sa po 35 rokoch

Bývalí spoluhráči na stretávke.
Bývalí spoluhráči na stretávke. (Zdroj: Anton Spišák)
Titanilla Bőd|10. júl 2023 o 14:46

Nechýbal ani tréner, ktorý o rok bude mať 90 rokov.

KOŠICE. Školské stretávky sú zaužívanou a očakávanou súčasťou života. Stretávky futbalových mužstiev sú oveľa výnimočnejšie.

Futbalisti, ktorí dosiahli úspech na reprezentačnej úrovni, sa občas stretávajú pri príležitosti okrúhlych výročí, ale v mnohých prípadoch sa medzi bývalými spoluhráčmi prerušia putá.

Spúšťačom bola smutná udalosť

Anton Spišák bol členom mladšieho dorastu Jednota ZŤS Košice, ktorý sa v sezóne 1988/89 stal majstrom Slovenska a vždy rád spomínal na výbornú partiu v rámci tohto tímu.

Keď začiatkom roka na pohrebe trénera mužstva Josefa Kopejtka stretol niekoľkých bývalých spoluhráčov, v hlave mu skrsla myšlienka na stretávku.

„S niektorými sme boli v telefonickom kontakte, ale niektorých som už nevidel dvadsať alebo aj viac rokov. Vznikla taká myšlienka, že už sme v takom veku, že by sme sa mohli stretávať. Povedal to náš brankár Igor Saxa a mne to ostalo v hlave,“ vravel pre Sportnet Spišák.

Smutná udalosť tak bola inšpiráciou nevídanej akcie, keď sa niekdajšia partia stretla po 35 rokoch.

Stretnutie prebiehalo v príjemnej atmosfére.
Stretnutie prebiehalo v príjemnej atmosfére. (Zdroj: Anton Spišák)

„Našiel som starú fotku a podľa nej som si urobil zoznam. Začal som zháňať telefónne čísla a každého obvolávať. Najviac som komunikoval s Igorom Saxom ohľadom termínu a miesta a postupne sme sa dostali k tomu, že sme to uskutočnili,“ doplnil.

Na stretnutie prišlo 26 ľudí a štrnásť z nich si aj zahralo futbal. „Účasť na ihrisku bola menšia, lebo niektorí mali zranenia, bolesti. Ale na pive bola účasť plná,“ smial sa Spišák.

Nechýbal ani tréner Július Kanássy, ktorý o rok bude mať 90 rokov. „Je obdivuhodné, že po toľkých rokoch presne pamätal naše mená. A ten humor, čo dával v kabíne, paráda,“ hovoril s nadšením Spišák.

Pochodili spolu svet

Akciu si pochvaľoval aj ďalší tréner Ondrej Singer.

„Bolo to veľmi krásne. Aj hráčom som sa prihovoril, že to bolo historicky prvýkrát. Nikdy predtým sa nestalo, že sa zišli hráči, ktorí hrali spolu v mládežníckych družstvách. Veľmi si to vážim,“ vravel pre Sportnet Singer.

„Táto partia bola dlho spolu, lebo väčšina spolu chodila od piateho ročníka do športovej triedy na Základnej škole na Požiarnickej ulici,“ doplnil.

Spoločných zážitkov bolo veľa, lebo na stretnutia prvej dorasteneckej ligy na západnom Slovensku sa cestovalo o deň skôr.

„Hrali aj v Holandsku na turnaji, boli aj v Taliansku, takže pochodili spolu svet. Tieto cesty a zápasy ich stmelili tak, že vytvorili takú dobrú partiu. Bolo to vidno aj teraz, po rokoch, veľmi pekne sa chovali,“ uviedol Ondrej Zinger.


Majster Slovenska 1988/89 v kategórii mladších dorastencov Jednota ZŤS Košice. V hornom rade zľava: vedúci mužstva Mikuláš Sabol, Eduard Perciun, Marcel Korinek, Tomáš Medveď, Peter Ondira, Gabriel Ungvölgyi, Radoslav Hynek, Rastislav Kosturko, Peter Kaľavský, Ján Palkovič, Patrik Bugan, lekár MUDr. Alojz Šebesta; v dolnom rade zľava: Juraj Nemčík, Rastislav Lazorík, Peter Francan, Marcel Puškáš, Anton Spišák, tréner Július Kánássy, Mare Mihaľo, Eduard Hudák, Marek Tokár, Radoslav Grman, Igor Saxa.
Majster Slovenska 1988/89 v kategórii mladších dorastencov Jednota ZŤS Košice. V hornom rade zľava: vedúci mužstva Mikuláš Sabol, Eduard Perciun, Marcel Korinek, Tomáš Medveď, Peter Ondira, Gabriel Ungvölgyi, Radoslav Hynek, Rastislav Kosturko, Peter Kaľavský, Ján Palkovič, Patrik Bugan, lekár MUDr. Alojz Šebesta; v dolnom rade zľava: Juraj Nemčík, Rastislav Lazorík, Peter Francan, Marcel Puškáš, Anton Spišák, tréner Július Kánássy, Mare Mihaľo, Eduard Hudák, Marek Tokár, Radoslav Grman, Igor Saxa. (Zdroj: Archív Antona Spišáka)

Z vtedajšieho dorastu si zahrali prvú ligu Peter Kaľavský, Rastislav Lazorík, Gabriel Ungvölgyi, Marcel Korínek, Tomáš Medveď, Rastislav Belanský a Anton Spišák.

Chcel byť taký dobrý ako oni

„Stále ich volám, že moji starí, lebo sú odo mňa starší o rok či o dva. Ja som väčšinou hrával za béčko. Oni mi išli príkladom. Bola to bohovská partia, namakaní, inteligentní hráči. Keď sme prišli do dorastu, hneď nás prijali, nebola tam žiadne šikanovanie, čo sa možno už v dnešnej dobe deje,“ uviedol Spišák.

„Ja som nehral prvé husle, až neskôr som sa vypracoval, ale myslím si, že aj vďaka nim, lebo som stále chcel byť taký dobrý ako oni,“ doplnil.

„Som vďačný za chvíle, čo som zažil v mladšom a staršom doraste s nimi,“ vravel Spišák.

Spoluhráčom pripravil na stretnutie aj krátke video z archívnych fotografií. „Boli tam emócie, keď sme si to púšťali,“ prezradil. 

VIDEO: Archívne fotky družstva mladších dorastencov Jednota ZŤS Košice 1988/1989


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Nevídané stretnutie niekdajších spoluhráčov z dorastu. Zišli sa po 35 rokoch