Stop Bartoliovej, Safinovej, Šafářovej aj Ljubičičovi

SITA|15. jan 2008 o 08:37

MELBOURNE 15. januára (SITA, AFP) - V prvej časti programu druhého hracieho dňa na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open v Melbourne (dotácia 20,6 mil. AUD, tvrdý povrch Plexicushion) nebola ...

MELBOURNE 15. januára (SITA, AFP) - V prvej časti programu druhého hracieho dňa na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open v Melbourne (dotácia 20,6 mil. AUD, tvrdý povrch Plexicushion) nebola núdza o prekvapenia. Z nasadených hráčov sa hneď po svojom úvodnom vystúpení lúčili Francúzka Marion Bartoliová, Ruska Dinara Safinová, Češka Lucie Šafářová aj Chorvát Ivan Ljubičič.

Šok zažila najmä finalistka minuloročného Wimbledonu, desiata nasadená Marion Bartoliová. Tenistka hrajúca oba základné údery obojručne, podľahla Švédke Sofii Arvidssonovej (80. v rebríčku WTA Tour), ktorá vlani ani raz neprešla cez 1. kolo na grandslamovom podujatí, 7:6 (3), 4:6, 3:6. Šestnásta nasadená Safinová nestačila na 18-ročnú nemeckú kvalifikantku Sabine Lisickú a po dva a polhodinovom boji jej podľahla 6:7 (4), 6:4, 2:6. Turnajová dvadsaťdvojka Šafářová sa vlani dostala až do štvrťfinále, teraz však balila kufre už po 1. kole po prehre s Kolumbijčankou Catalinou Castaňovou (139.) 1:6, 4:6. Českú ľaváčku už pred stretnutím pobolieval stehenný sval, a tak je dôvod hladkej prehry zrejmý. Ešte o dve priečky vyššie ako Šafářová figurovala v nasadení Ágnes Szávayová. Sedemnásťročná Maďarka nenadviazala na šokujúce štvrťfinále zo septembrového US Open a podľahla o dva roky staršej Ruske Jekaterine Makarovovej 6:3, 4:6, 5:7.

V mužskej súťaži opäť raz potvrdil svoje grandslamové prekliatie Ivan Ljubičič (17.), keď z posledných siedmich pokusov ani raz neprešiel cez 3. kolo. Tentoraz rovnako ako pred rokom ani cez prvé, keď podľahol ambicióznemu Holanďanovi Robinovi Haasemu 7:6 (2), 3:6, 0:6, 6:7 (1). Ďalší favorizovaní hráči nezaváhali. Cyperčan Marcos Baghdatis (15.), ktorý predvlani šokoval postupom do finále, si v atraktívnom súboji poradil s melbournským šampiónom z roku 2002 Švédom Thomasom Johanssonom 7:6 (0), 6:2, 3:6, 6:3. "V príprave som urobil veľa pre zlepšenie svojej kondície. Snažil som sa zagresívniť svoju hru po vlastnom podaní a tiež pri returnoch. Mám za sebou dva roky na mužskom okruhu a skúsenosti mi evidentne pomáhajú," podotkol 22-ročný Cyperčan.

S ľahkosťou preplával 1. kolom tretí nasadený Srb Novak Djokovič. Finalista ostatného US Open a jeden zo spolufavoritov na potrápenie Rogera Federera vyprevadil z Arény Roda Lavera Nemca Benjamina Beckera po výsledku 6:0, 6:2, 7:6 (5). Na záver ešte nezabudol pobaviť divákov vtipnou imitáciou Rusky Marie Šarapovovej, čím sa preslávil už vlani počas grandslamového turnaja v New Yorku. Publikum v Aréne Roda Lavera mu potom pripravilo "standing ovations". "Maria o tom vie, že sa takto občas na ňu zahrám. Mám pocit, že to aj ona berie s humorom," komentoval 20-ročný zverenec Mariána Vajdu a k svojím ambíciám v Melbourne Parku poznamenal: "Cítim tlak ako každý tenista, od ktorého sa očakáva nejaký výsledok. Som tu však na to, aby som sa s tým vyrovnal. Lichotí mi, keď ľudia o mne hovoria pozitívne, víťazstvá však neprídu samé od seba. Viem, čo všetko sa za tým skrýva." V utorok sa darilo aj "večnému" domácemu favoritovi Lleytonovi Hewittovi (19.), ktorý nedal absolútne žiadnu šancu Belgičanovi Stevovi Darcisovi a za 77 minút mu uštedril "dvojkanárovú" lekciu 6:0, 6:3, 6:0. Darcis si len dvakrát v stretnutí podržal servis a to hovorí za každý komentár. "Dobrý štart do turnaja. Snažil som byť od začiatku agresívny, diktovať tempo pri svojom podaní aj na príjme," podotkol Hewitt. Bez problémov postúpil aj bývalý svetový hráč číslo 1, Španiel Juan Carlos Ferrero (22.), ktorý si poradil s predvlaňajším semifinalistom, Nemcom Nicolasom Kieferom 6:4, 6:3, 6:1.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Stop Bartoliovej, Safinovej, Šafářovej aj Ljubičičovi