Veľký úspech. Pištej s Balážovou získali na ME strieborné medaily

Barbora Balážová a Ľubomír Pištej na ME v stolnom tenise 2021.
Barbora Balážová a Ľubomír Pištej na ME v stolnom tenise 2021. (Autor: Fb Slovenský stolnotneisový zväz)
TASR|25. jún 2021 o 21:36 (aktualizované 26. jún 2021 o 07:50)

Pre Slovensko vybojovali tretiu medailu z vrcholného podujatia.

ME v stolnom tenise 2021

Mix - finále:

Tang Čchiou, Nina Mittelhamová (Nem.) - Ľubomír Pištej, Barbora Balážová (SR) 3:0 (9, 8, 6)

Mix - semifinále:

Ľubomír Pištej, Barbora Balážová (SR) - Simon Gauzy, Prithika Pavadeová (Fr.) 3:2 (7, -9, -7, 11, 4)

Mix - štvrťfinále:

Ľubomír Pištej, Barbora Balážová (SR) - Benedek Olah, Britt Eerlandová (Fín./Hol.) 3:2 (-7, 5, 11, -8, 7)

VARŠAVA. Slovenskí stolní tenisti Ľubomír Pištej s Barborou Balážovou získali na ME strieborné medaily v miešanej štvorhre.

V piatkovom finále kontinentálneho šampionátu vo Varšave prehrali s nemeckým párom Tang Čchiou, Nina Mittelhamová 0:3 na sety (-9, -8, -6).

Pre Slovensko vybojovali tretiu medailu z vrcholného podujatia v ére samostatnosti.

Ľubomír Pištej a Barbora Balážová na ME v stolnom tenise 2021.
Ľubomír Pištej a Barbora Balážová na ME v stolnom tenise 2021. (Autor: Fb Slovenský stolnotenisový zväz)

Raz už striebro získali

Pištej s Balážovou vyrovnali svoje strieborné umiestnenie z ME v mixoch v rumunskom Buzau v roku 2013.

O prvú medailu pre slovenský stolný tenis v ére samostatnosti sa rovnako v mixe postarali Jaromír Truksa s Valentinou Popovovou vďaka bronzu na ME 1994 v britskom Birminghame.

Pištej s Balážovou začali finále excelentne, v prvom sete získali hneď v úvode náskok 4:0 a neskôr viedli aj 9:4. Nemci však kontrovali šnúrou siedmich bodov za sebou a úvodné dejstvo získali pre seba.

V druhom sete slovenský pár, ktorý limitovali aj Pištejove problémy s kolenom, znížil manko z 3:7 na 5:7 a v závere za stavu 8:9 živil ešte šancu, ale koncovku si Čchiou s Mittelhamovou postrážili a viedli 2:0 na sety.

Nemci urobili definitívny krok k titulu sériou piatich víťazných loptičiek v treťom sete, keď od stavu 5:5 odskočili na 10:5 a tešili sa zo zlata. Finálový duel trval iba 19 minút.

Truksa: Máme zmiešané pocity

"Strieborná medaila je veľký úspech, ale zatiaľ máme po finále skôr zmiešané až smutné pocity," povedal pre TASR reprezentačný kouč Jaromír Truksa.

Barbora Balážová a Ľubomír Pištej získali na ME v stolnom tenise 2021 strieborné medaily.
Barbora Balážová a Ľubomír Pištej získali na ME v stolnom tenise 2021 strieborné medaily. (Autor: Fb Slovenský stolnotenisový zväz)

"Sklamaný je najmä Ľubo Pištej, ktorý dal do celého turnaja všetko, ale zranenie, ktoré ho sprevádzalo celý čas a už toho mal plné zuby, mu znemožnilo vo finále podať maximálny výkon.

Mrzí to o to viac, že Barbora Balážová práve vo finále podala asi svoj najlepší výkon a Ľubo sa k tomu nedokázal pripojiť. Napriek tomu je to veľký úspech.

Nebol to náhodný výsledok, išli sme za ním už tri-štyri roky, keď sme sa dozvedeli, že mix zaradili do olympijského programu. Poctivo sme sa pripravovali a môžem obom iba poďakovať za výbornú spoluprácu."

"Škoda. Ja som si finále užila, aj keď sme prehrali, ale pre Ľuba to bol trpký zápas. Bohužiaľ, doplatili sme na jeho zranenie. Tu sme totiž museli bojovať o každý jeden bod a nehrať len na jednu či dve lopty.

Úprimne však vravím, keby mi niekto uplynulú nedeľu povedal, že budeme vo finále, tak by som sa zasmiala. Nemáme si však čo vyčítať. Nevyužili sme vedenie v prvom sete. V opačnom prípade sa to mohlo aj inak vyvíjať, ale nepadli nám nejaké lopty a oni zahrali dobre. Mrzí ma to, radšej by som vyhrala, ako skončila druhá, ale viac sa nedalo urobiť," uviedla Balážová na webe Slovenského stolnotenisového zväzu.

"Za mňa je to veľké sklamanie, keďže som nemohol podať stopercentný výkon."

Na ceste do finále zdolali aj favoritov

Na ceste za striebrom postúpila slovenská dvojica v prvom kole cez Slovincov Deniho Kožula a Katarinu Stražarovú bez boja, v druhom zvíťazila nad švajčiarskym párom Lionel Weber, Rachel Moretová 3:1.

Vo štvrťfinále potom Slováci zdolali fínsko-holandský pár Benedek Olah, Britt Eerlandová 3:2 a zabezpečili si s istotu medailu.

Do boja o prvenstvo sa dostali po semifinálovej dráme cez favorizovaný francúzsky pár Simon Gauzy, Prithika Pavadeová po výsledku 3:2 na sety.

Predstavia sa aj na OH v Tokiu

Pištej s Balážovou budú v mixe reprezentovať Slovensko aj na blížiacich sa olympijských hrách. Balážová sa v Tokiu predstaví aj v singli, medzi mužmi si miestenku vo dvojhre zabezpečil Jang Wang.

Slovenskí muži majú v júli naplánované šesťdňové sústredenie s českou reprezentáciou v ich Národnom centre v Havířove a od 11. júla sa uskutoční záverečná časť prípravy kompletnej kvalifikovanej trojice pred OH.

Balážová je na ME vo Varšave stále v hre aj vo dvojhre, v ktorej sa prebojovala medzi 16 najlepších.

V druhom kole si poradila s naturalizovanou Francúzkou Ťia Nan Jüan 4:2, keď otočila skóre z 1:2 na sety a súperke odplatila prehru z nedávneho turnaja európskej olympijskej kvalifikácie.

V osemfinále sa Balážová stretne v sobotu so Švédkou Lindou Bergströmovou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Veľký úspech. Pištej s Balážovou získali na ME strieborné medaily