V semifinále hladko prehrali. Balážová a Pištej získali na ME bronz

Barbora Balážová a Ľubomír Pištej.
Barbora Balážová a Ľubomír Pištej. (Autor: Facebook Slovenský stolnotenisový zväz)
TASR|15. aug 2022 o 15:44 (aktualizované 15. aug 2022 o 20:47)

Pištej a Balážová už majú v zbierke dve striebra.

MNÍCHOV. Slovenskí stolní tenisti Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom získali na majstrovstvách Európy v Mníchove bronzové medaily.

V pondelkovom semifinále prehrali s francúzskym párom Ťia-nan Jüan, Emmanuel Lebesson hladko 0:3 na sety (4, 6, 12). Balážová s Pištejom cenným kovom nadviazali na vlaňajší kontinentálny šampionát vo Varšave, kde vybojovali striebro.

Francúzi ako tretí pár svetového rebríčka (najlepší z Európy) potvrdili v semifinále pozíciu favorita a od začiatku dominovali. Rýchlo sa ujali vedenia 4:0, neskôr zvýšili na 8:2 a expresne získali prvý set pre seba v pomere 11:4.

V druhom sa síce Balážová s Pištejom dostali do vedenia 3:2, no súperi otočili na 5:3 a náskok z rúk nepustili. Od stavu 7:6 získali štyri loptičky za sebou a vybojovali aj druhý set.

Najvyrovnanejšie bolo tretie dejstvo, v ňom mali Slováci mierne navrch až do stavu 8:7 zo svojho pohľadu. Koncovka už patrila Jüan s Lebessonom, ktorí skóre otočili a dostali sa k mečbalom.

Slováci ešte bojovali, tri dokázali odvrátiť, no po štvrtom sa už Francúzi tešili z postupu do finále. Duel trval 25 minút.

"Sme radi za postup do semifinále a zisk bronzovej medaily. Semifinálový súper bol kvalitný, zdolal nás predtým trikrát a podarilo sa mu to aj tentoraz. Škoda, že sme nejakým spôsobom nedokázali vyhrať tretí set," uviedol reprezentačný tréner Jaromír Truksa v prvej reakcii pre TASR.

Pištej priznal, že Francúzi mali navrch a za stolom dominovali: "Boli jednoznačne lepší, hrali sme s nimi štvrtý zápas a zatiaľ sme získali iba set. Sú najlepší v Európe a vyhrali zaslúžene."

V Mníchove sa postarali o štvrtú slovenskú stolnotenisovú medailu z vrcholného podujatia v kategórii dospelých.

Štvrtýkrát je to cenný kov z miešanej štvorhry. V ére samostatnosti ako prví uspeli Jaromír Truksa s Valentinou Popovovou, ktorí získali bronz na ME 1994 v britskom Birminghame. Pištej s Balážovou majú na konte striebra z kontinentálnych šampionátov v roku 2013 v rumunskom Buzau a minuloročného z poľskej Varšavy (pôvodne mal byť v roku 2020).

Slovenská reprezentantka v stolnom tenise Ema Labošová zvíťazila v stretnutí základnej skupiny vyhrala nad Švédkou Rebeccou Muskantorovou 3:1.

Menej sa darilo jej krajanke Nikolete Puchovanovej, ktorá podľahla Slovinke Ane Tofantovej 2:3.

Spomedzi mužov nevyhral v pondelok ani jeden slovenský stolný tenista. Ľubomír Pištej nestačil na Belgičana Florenta Lambieta 1:3 a Adam Klajber podľahol Alexandrovi Raru Siposovi z Rumunska 0:3. Jakub Zelinka prehral s Maďarom Jánosom Bencem Majorosom 1:3.

ME v stolnom tenise 2022

miešaná štvorhra - semifinále:

Ťia-nan Jüan, Emmanuel Lebesson (Fr) - Barbora Balážová, Ľubomír Pištej (SR) 3:0 (4, 6, 12)

Bernadette Szöcsová, Ovidiu Ionescu (Rum.) - Sofia Polcanová, Robert Gardos (Rak.) 3:2 (-5, -7, 9, 7, 6)

finále:

Jüan, Lebesson - Szöcsová, Ionescu 3:1 (-8, 6, 5, 9)

ženy:

dvojhra - 15. skupina

Ema Labošová (SR) - Rebecca Muskantor (Švéd.) 3:1 (8, -9, 5, 3)

Ana Tofantová (Slovin.) - Nikoleta Puchovanová (SR) 3:2 (8, -5, 7, -2, 10)

muži:

dvojhra - 8. skupina:

Alexandre Raru Sipos (Rum.) - Adam Klajber (SR) 3:0 (5, 13, 10)

12. skupina:

János Bence Majoros (Maď.) - Jakub Zelinka (SR) 3:1 (6, 8. -11, 7)

16. skupina

Floren Lambiet (Bel.) - Ľubomír Pištej (SR) 3:1 (9, 9, -10, 6)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»V semifinále hladko prehrali. Balážová a Pištej získali na ME bronz