Štochl si zahrá s Antlom opäť v jednom tíme

Na tlačovej konfenrecii pred exhibičným zápasom sa zúčastnili zľava Erik Ľoch, Radoslav Antl, Jiří Shejbal, Filip Fabišík, Ján Babic, Richard Štochl, Milan Kalinka.
Na tlačovej konfenrecii pred exhibičným zápasom sa zúčastnili zľava Erik Ľoch, Radoslav Antl, Jiří Shejbal, Filip Fabišík, Ján Babic, Richard Štochl, Milan Kalinka. (Autor: Patrik Fotta)
Patrik Fotta|6. nov 2018 o 00:00

Legendy košickej hádzanej sa stretnú v exhibícii.

KOŠICE. Hádzanárska hala, v ktorej svoje domáce zápasy hráva Košice Crows, bude mať nové meno.

V stredu pred exhibičným zápasom bude pokrstená po legende Slavomírovi Šipošovi.

V stretnutí, ktoré sa začína od 17. hod. proti sebe nastúpia súčasní aj bývalí hráči, ktorí v minulosti obliekali košický dres.

Diváci sa môžu tešiť na Richarda Štochla, Radoslava Antla, Jiřího Shejbala, Milana Kalinku, Jána Babica a ďalších. Vstup na zápas je voľný.

„Oslovil som bývalých hráčov klubu TJ VSŽ Košice a tiež svojich hráčov, či by boli ochotní nastúpiť na exhibičný zápas a pripomenúť si veľkú legendu, akou Slavomír Šipoš jednoznačne bol. Zároveň si pripomenieme slávne časy košickej hádzanej a pokrstíme halu, ktorá bude po novom niesť názov Hádzanárska hala Slavomíra Šipoša,“ povedal prezident Košice Crows Filip Fabišík.

Shejbalovi bol Šipoš ako druhý otec

Súčasný tréner košických hádzanárov Jiří Shejbal nad ponukou zúčastniť sa exhibičného zápasu neváhal ani chvíľu.

„Bavili sme sa o tom už pred pár mesiacmi a osobne som podporil myšlienku pomenovať halu práve po Slavomírovi Šipošovi. Neviem, či je v Košiciach nejaká ďalšia osobnosť, cez ktorej ruky by prešlo toľko hádzanárov. Mne osobne bol trénerom, riaditeľom a zároveň aj veľmi dobrým kamarátom. Prakticky bol ako môj druhý otec a keby nebolo jeho, možno by som ani nepokračoval v trénerskej kariére. Pevne verím, že si ho aj týmto spôsobom uctíme,“ uviedol Shejbal.

Na samotný exhibičný zápas sa už košický lodivod veľmi teší.

„Pevne verím, že nás mladší hráči nebudú veľmi šetriť, aby sa potom nemuseli hanbiť. Myslím si, že aj tí starší budú chcieť ukázať, že hádzanú hrať nezabudli. Pevne verím, že to bude divácky zaujímavý zápas,“ dodal Shejbal.

Štochl neváhal ani sekundu

Na brankárskom poste sa Košičanom v exhibičnom zápase predstaví Richard Štochl.

„Ja osobne sa veľmi teším, že hala bude pomenovaná po Slavomírovi Šipošovi, keďže to bola veľká osobnosť nielen košickej hádzanej. Navyše bol rodákom z Michaloviec tak ako ja, takže o to viac sa z toho teším. Ani sekundu som neváhal nad ponukou prísť si zahrať na takejto exhibícii. Podstatné je, aby sa ľudia zabavili a videli peknú hádzanú,“ povedal Štochl, ktorý si pamätá na vôbec posledný majstrovský titul v Košiciach v roku 1999.

„Spolu s Radom Antlom sme sa tu tešili z titulu a ak dobre rátam, na budúci rok to bude presne 20 rokov. Na Košice mám teda krásne spomienky. Mali sme fantastické mužstvo nielen herne, ale aj po ľudskej stránke. Sadli sme si a dá sa povedať, že sme boli ako jedna rodina. Škoda, že sa to potom rozpadlo, ale teším sa, že sa našli ľudia, ktorí chcú oživiť košickú hádzanú.“

Antla zlanáril na talentové skúšky

Medzi najstarších účastníkov exhibície bude patriť Ján Babic, ktorý si so Slavomírom Šipošom zahral v jednom mužstve.

„Išiel nám ostatným hráčom príkladom, ako sa má poctivo pracovať. Spomínam si, ako sa nám ešte v Petrovom sade na antuke podarilo vybojovať postup do prvej ligy. Samozrejme nesmieme zabudnúť ani na Antona Frola, ktorý bol v tých časoch ťahúňom mužstva. Čo sa týka exhibičného zápasu, asi prídem hodiť sedmičku, keďže som týždeň pred operáciou bedrového kĺbu,“ pousmial sa Babic, účastník dvoch majstrovstiev sveta.

Na bývalého trénera slovenskej reprezentácie má veľmi dobré spomienky aj Radoslav Antl.

Ten sa v aktuálnej sezóne vrátil do metropoly východu a snaží sa pomôcť košickému tímu k postupu do najvyššej súťaže.

„Za mňa môžem povedať len toľko, že ak by nebolo pána Šipoša, asi by som v živote nehral hádzanú. Ja som bol prijatý na technickú školu do Šace a on prišiel za mojím otcom a povedal mu, aby ma dal na talentové skúšky na hádzanú. Od tej doby sa pri tomto športe motám,“ skonštatoval Antl.

Hoci pôjde len o exhibičný zápas, túžba po víťazstve u niektorých hráčov v ňom rozhodne chýbať nebude.

„Teším sa, že si zahrám proti bývalým trénerom a ľuďom, ktorí ma učili hrať hádzanú. Mal by som byť v tíme s Rišom Štochlom a pokiaľ hráme spolu, nezvykneme prehrávať,“ pousmial sa Antl.

Vo finále porazili Duklu Praha

Na slávne časy košickej hádzanej si dobre spomína aj Milan Kalinka, ktorý sa v roku 1989 tešil z posledného československého titulu pod vedením Slavomíra Šipoša.

„Ja som vo finále síce sedel v hľadisku, ale bol to obrovský zážitok. Hala praskala vo švíkoch a ľudia sedeli aj na schodoch. Bol to nádherný moment, keď sme porazili Duklu Praha. Ja len dúfam, že sa nájde veľa ľudí, ktorí budú chcieť pomôcť oživiť hádzanú v Košiciach, pretože tu bola československá bašta a rozhodne si to zaslúži,“ povedal Kalinka.

Jedným zo zástupcov mladej generácie bude v exhibičnom zápase Erik Ľoch.

„Keďže som z tých neskôr narodených, pána Šipoša som nepoznal. Z počutia ale viem, že urobil pre hádzanú strašne veľa a je správne pomenovať halu po ňom. Na zápas sa aj so spoluhráčmi tešíme, keďže si zahráme nielen proti našim mládežníckym trénerom, ale aj proti nášmu súčasnému koučovi. Vieme, že poniektorí sa veľmi intenzívne pripravujú. Spomenul by som pána Hruščáka, ktorý naplno trénuje a potí tričká na tréningoch s dorastencami. Som veľmi rád, že budeme môcť vzdať hold ľuďom, vďaka ktorým máme hádzanú v Košiciach,“ povedal Ľoch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Štochl si zahrá s Antlom opäť v jednom tíme