V jednej etape pošlú na Rely Dakar pretekárov rôznymi trasami. Bude to férové?

Štefan Svitko na Rely Dakar 2022.
Štefan Svitko na Rely Dakar 2022. (Autor: Instagram stefansvitko)
Miloslav Šebela|25. nov 2022 o 18:00

Štefana Svitka čaká štrnásty štart na Rely Dakar.

BRATISLAVA. Jeho meno je spojené s najprestížnejšou rely súťažou – Rely Dakar. Kamarát Martin Benko si ho však doberal, že hoci túto rely dokončil trinásťkrát v hlavnom meste Senegalu – Dakare ešte nikdy nebol. 

V Senegale bol cieľ púštneho dobrodružstva tridsať rokov, potom ho organizátori z bezpečnostných dôvodov museli presunúť mimo Afriky. Pred pár týždňami sa Svitko vydal na originálnu trasu slávnej rely.

Naprieč Saharou do Dakaru v rámci pretekov Africa ECO Race. A podarilo sa mu dokonca zvíťaziť v celkovom poradí. 

Teraz sa chystá veľkú Rely Dakar, ktorá bude v januári v Saudskej Arábii. 

Ktorá rely z týchto dvoch má väčšie meno? 

„Tá, v ktorej pokračujem už štrnástykrát. Vždy je tam veľká konkurencia. Aj v Afrike to bolo náročné, ale je to veľký rozdiel v porovnaní s Rely Dakar,“ vraví 40-ročný Svitko. 

Obmedzená rýchlosť bezpečnosti nepomôže

Diaľkové rely jazdí od roku 2010. Odvtedy sa vypracoval do úzkej špičky. Aj organizátor súťaže ho zaraďuje do kategórie - Legenda. Pretože absolvoval viac ako 10 pretekov. 

„Sám sa však nepovažujem za legendu. Nie som najmladší a mohol by som už jazdiť aj v kategórii veteránov. Beriem to tak, že medzi elitou som už najstarší, ale neopúšťam sa preto. Dakar je stále môj sen. Uvidíme, ako dlho to ešte bude trvať,“ vraví. 

Organizátori každý rok prinášajú rôzne novinky. Na jednej strane sa snažia zmazať rozdiely medzi továrenskými tímami a súkromnými. Nastaviť pravidlá, aby boli čo najférovejšie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»V jednej etape pošlú na Rely Dakar pretekárov rôznymi trasami. Bude to férové?