Štefan Ružička - dokáže zamotať hlavy obrancom súpera

Štefan Ružička
Štefan Ružička (Autor: www.spartak.ru)
Peter Klimko|21. apr 2009 o 00:00

Zručný hokejista s dobrým fyzickým fondom a kvalitným čítaním hry neraz ukázal, že je pre tím, v ktorom hrá naozajstným prínosom. Plusom je aj prirodzený strelecký inštinkt.

ŠTEFAN RUŽIČKA
  • narodený: 17. februára 1985
  • súčasný klub: Spartak Moskva
  • hrával za: Nitra, Owen Sound Attack, Philadelphia Phantoms, Philadelphia Flyers
  • účastník MS:
  • úspechy: strieborný na MS 18, dostal sa do nováčikovského All Stars výberu OHL 1994
  • číslo dresu: 15ruzicka.jpg
Štefan Ružička

Do USA s veľkým potenciálom

V Nitre, kde sa šikovný hokejista narodil, vedeli od prvej chvíle, že v ňom drieme veľký potenciál. V modrobielych farbách tímu spod Zobora si zahral v sezóne 2001/02 medzi seniormi už ako 16-ročný.

Zo Slovenska sa porúčal v 2003/04 do celku Ontario Hockey League (OHL) Owen Sound Attack, kde sa okamžite stal najproduktívnejším hráčom (získal v 69 dueloch 79 bodov).

Ešte v tom istom ročníku dostal v piatich stretnutiach príležitosť v tíme American Hockey League (AHL) Philadelphii Phantoms. Potom si v dvoch najbližších sezónach menil pôsobisko medzi Owen Sound Attack a Philadelphiou Phantoms, aby si počas 2005/06 odkrútil premiéru v prestížnej NHL v drese ďalšieho celku z Philadelphie - Flyers, kde sa stretáva s krajanmi Handzušom a Radivojevičom.

Na chvíľu aj "letcom"

Nasleduje striedavý štart medzi tímom "letcov" a "fantómov", bodové maximum v prvom tíme prichádza v 2006/07, kedy v 40 stretnutiach zaznamenal 13 bodov. Jeho celková bilancia z kanadsko-americkej profiligy vykazuje 55 duelov a 17 bodov.

Vznik Kontinentálnej hokejovej ligy ovplyvnil aj rozhodnutie technicky dobre vybaveného útočníka. V októbri 2008 sa dohodol na podmienkach zmluvy so Spartakom Moskva, kde sa opäť stretol s Radivojevičom a zahral si aj s ďalším krajanom Barankom.

V kanadskom bodovaní mužstva z hlavného mesta Ruska končí druhý práve za Radivojevičom. Klubu sa však nepodarilo prepojovať cez štvrťfinále do play off, s čím spokojnosť nebola.

Ružička je taktiež prvým Slovákom v KHL, ktorému sa podarilo vsietiť hetrik. V zápase s Novokuzneckom (november 2008) dal dokonca štyri góly.

Striebro zo šampionátu 18-ročných

Už v 18 rokoch si odviezol zo svetového šampionátu tímov do 18 rokov striebro z 2002. Za tento výber nastúpil aj o rok na to, skúsenosti má aj z MS kategórie do 20 rokov, ktoré absolvoval v 2004 a 2005.

V seniorskom výbere toho veľa nenahral, premiéra prišla v decembri 2008 v dueli so Švajčiarskom. Ján Filc ho povolal do národného výberu tesne pred MS 2009 (dovtedy mal bilanciu 7 zápasov - 4 góly).

Počas posledného prípravného duelu s Lotyšskom (2:3pp) si ale poranil rameno a chvíľu to vyzeralo, že o svoj premiérovú účasť na MS príde. Napokon mu ale lekári štart vo Švajčiarsku povolili.

Čo o Ružičkovi píšu médiá

Ružičkov prvý gól v NHL

Ďalší presný zásah

Fotogaléria

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov