Nemá ani tridsať, trénersky rástol aj v zahraničí. Zažije postup do Fortuna ligy?

Štefan Markulík na tréningu druholigovej Podbrezovej.
Štefan Markulík na tréningu druholigovej Podbrezovej. (Zdroj: facebook FK Železiarne Podbrezová)
Daniel Dedina|4. júl 2021 o 13:15

Futbal vnímam ako životný štýl, hovorí perspektívny tréner.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Je vo veku, v ktorom sa mnoho hráčov nachádza na vrchole svojej kariéry. On si zvolil inú cestu. Trénerskú.

Štefan Markulík pôsobil v zahraničí, v Spišskej Novej Vsi viedol treťoligové áčko.

Aktuálne je asistentom Romana Skuhravého v Podbrezovej. V tíme, ktorý pomýšľa na návrat do Fortuna ligy.

To všetko stihol Markulík pred dovŕšením tridsiatky.

Práca popri futbale ho nenapĺňala

Absolvent športového gymnázia v Košiciach začal s trénovaním ihneď po skončení školy.

V Spišskej Novej Vsi bol asistentom trénera v prvej lige mladšieho dorastu U17 a zároveň študoval na fakulte športu v Prešove.

„Po skončení úvodného ročníka som sa rozhodol odísť do zahraničia. Dostal som hráčsku ponuku a v švajčiarskom klube FC Frauenfeld som hrával 2. ligu Interregional. Tam som futbal začal vnímať trochu inak,“ hovorí Markulík, ktorý mal zároveň na starosti kategórie vo veku 15 až 17 rokov.

Po zhruba piatich rokoch sa vrátil na Slovensko a opäť začal trénersky pôsobiť v Spišskej Novej Vsi. Popri futbale aj pracoval, v Košiciach mal realitnú kanceláriu.

Štefan Markulík začínal s trénovaním vo veľmi mladom veku.
Štefan Markulík začínal s trénovaním vo veľmi mladom veku. (Zdroj: archív Š.M.)

„Fungovalo to, zaujímavé to bolo aj po finančnej stránke, ale nenapĺňalo ma to tak, ako som si predstavoval. Cítil som, že to nie je to, čomu sa chcem venovať celý život,“ priznáva 29-ročný rodák zo Spiša.

Pokračovať ako hráč už asi nebude

Na príležitosť pracovať v seniorskom futbale Štefan Markulík dlho čakať nemusel.

Najprv si v Spišskej Novej Vsi vyskúšal post asistenta a potom prešiel do pozície hlavného trénera. Strávil v nej uplynulé dve sezóny.

Klubu, ktorý sa v tom čase ekonomicky hľadal a k dispozícii mal veľmi mladý káder, patrilo v III. lige Východ pred anulovaním sezóny 2019/20 dvanáste miesto.

Naposledy sa výborným finišom vyšvihlo na konečnú ôsmu priečku. V závere ročníka už viedol mužstvo staronový tréner Branislav Ondáš. Markulík sa pripravoval na novú výzvu.

„Počas obdobia pri spišskonovoveskom áčku som fungoval len ako tréner. V klube som mal na starosti aj kategóriu prípraviek,“ priblížil.

Na trénerstve ho láka kontakt s hráčmi i hrou ako takou.

„A tiež to, že môžem robiť to, čo ma baví. Futbal vnímam ako životný štýl. Som vďačný za to, že ho môžem robiť na profesionálnej úrovni,“ pochvaľuje si futbalový nadšenec, ktorý kopačky na klinec ešte úplne nezavesil.

V uplynulej sezóne bol hráčom šiestoligových Smižian. Svoje pokračovanie nevidí príliš reálne.

„Bol som tam na pár zápasov. Bez tréningov, len tak si s chalanmi trochu ťuknúť. Moja trénerská práca je na plný úväzok, takže ďalej si to neviem veľmi predstaviť. A trocha ma to aj prestalo baviť. Dostávať sedemgólové prídely nie je bohviečo,“ zasmial sa.

Hráči starší od neho? Žiaden problém

Markulíkovu svedomitú prácu registrovali aj v iných kluboch.

Po skončení uplynulej sezóny vymenil tretiu ligu za druhú. Vybral si tím, ktorý sa usiluje o návrat do Fortuna ligy.

Ako sa zrodil jeho angažmán v Podbrezovej?

„Je to výsledok mojej trojročnej práce v Spišskej Novej Vsi. Bol som v kontakte s generálnym manažérom Miroslavom Poliačekom a dostal som ponuku, ktorá sa neodmieta. Ide o klub, ktorý má vysoké ambície,“ pochvaľuje si.

Markulík (v strede v dolnom rade) viedol v uplynulých sezónach treťoligovú Spišskú Novú Ves.
Markulík (v strede v dolnom rade) viedol v uplynulých sezónach treťoligovú Spišskú Novú Ves. (Zdroj: archív Š.M.)

Káder mužstva z Horehronia tvorí mix mladých a skúsených hráčov. Napríklad Michal Breznaník, bývalý slovenský reprezentant, je od Markulíka o takmer šesť rokov starší.

„Kabína funguje na profesionálnej úrovni. Okrem Breznaníka sú v nej ďalší skúsení hráči ako Grendel, Godál, či Kukoľ, ktorí si už niečo vo futbale preskákali,“ vraví.

„Snažím sa im podať top servis a čo najviac im pomôcť v chápaní systému, ktorý od hráčov vyžadujeme. Ich spätná reakcia je super. Nevidím v tom žiaden problém,“ doplnil.

 A ako ho vnímajú tréneri iných mužstiev?

„To je skôr otázka na nich. Snažím sa robiť svoju robotu na sto percent. Niekomu sa to možno páči viac, inému menej. Výborné vzťahy mám s trénermi ako Kočan, Petráš, či Rolo Móder z Košíc. Komunikácia medzi nami je výborná,“ skonštatoval.

Podbrezová bola najlepšia voľba

V Podbrezovej je Štefan Markulík asistentom českého trénera Romana Skuhravého.

Ten v rodnej krajine vyhral v sezóne 2017/18 s Opavou druhú ligu a bol vyhlásený za najlepšieho trénera v súťaži. Naposledy viedol Duklu Praha.

„Bol som veľmi prekvapený. Romana som vnímal už aj predtým. V mojich očiach je to špičkový odborník, jeden z troch najlepších v rámci Česka a Slovenska. Keď som sa dozvedel, že bude hlavným trénerom, neváhal som,“ priznal.

Na súčasné pôsobisko má zatiaľ len slová chvály.

„Funguje to tu na špičkovej úrovni. Je to pre mňa obrovský posun a výborná skúsenosť,“ tvrdí.

Podbrezová nebola jediný klub, ktorý sa o Markulíka zaujímal.

Na stole mal aj ponuky na pozíciu hlavného trénera. Či už z akadémií alebo iných treťoligových klubov.

„V mojom veku je dôležitý rozvoj. Po odbornej i ľudskej stránke. Preto považujem za lepšiu možnosť pôsobiť momentálne ako asistent v Podbrezovej,“ vysvetlil mladý kouč.

Na záver dodal: „Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Rád by som sa vo futbale presadil výraznejšie, ale k tomu ešte vedie dlhá cesta.“

Mladého trénera teší, že môže robiť to, čo ho baví.
Mladého trénera teší, že môže robiť to, čo ho baví. (Zdroj: archív Š.M.)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Nemá ani tridsať, trénersky rástol aj v zahraničí. Zažije postup do Fortuna ligy?