Stavali ho desať rokov, pri prácach zomrelo osem ľudí. Štadión v Petrohrade je dokončený

(Autor: twitter.com)
SITA|29. dec 2016 o 21:36

Premiér Dmitrij Medvedev v minulosti označil stavbu za hanebnú.

PETROHRAD. Problémový futbalový štadión v ruskom Petrohrade je konečne dokončený.

Guvernér mesta Georgij Poltavčenko vo štvrtok označil objekt s pracovným názvom Zenit Arena, na ktorom sa budú hrať zápasy budúcoročného Pohára konfederácií FIFA a o rok neskôr aj majstrovstiev sveta, za oficiálne hotový.

Výstavbu nového petrohradského štadióna sprevádzali početné meškania prác, častý nesúlad s naplánovanou projektovou dokumentáciou, korupčné škandály aj smrteľné úrazy robotníkov.

Realizácia stavby trvala takmer desať rokov.

Premiér Dmitrij Medvedev ju dokonca v minulosti označil za hanebnú. Za včasné dokončenie športoviska s plánovanou kapacitou 69-tisíc divákov sa v novembri zaručil aj ruský prezident Vladimir Putin.

Petrohradská radnica v júli tohto roka odstúpila od zmluvy s hlavným dodávateľom, firmou Transstroj, a v auguste podpísala kontrakt so spoločnosťou Metrostroj, ktorá ho mala dokončiť najneskôr 26. decembra tohto roka.

Realizácia sa predražila na 43,8 miliardy rubľov (690 miliónov amerických dolárov), čím sa zaradila k najdrahším stavbám svojho druhu na svete.

Zahynulo pri nej najmenej osem robotníkov.

Zástupca guvernéra Poltavčenka Igor Albin vyhlásil, že pred hodnotiacou návštevou z Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) je ešte potrebné vykonať niekoľko menších stavebných úprav.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Stavali ho desať rokov, pri prácach zomrelo osem ľudí. Štadión v Petrohrade je dokončený