Výber šéfredaktora: Kto kúpi Slovan, kde skončí Slafkovský a ruskí športovci idú na front

Futbalisti Slovana Bratislava.
Futbalisti Slovana Bratislava. (Autor: SITA - Jana Birošová)
Boris Vanya|30. sep 2022 o 15:00

Pozrite si zaujímavé články za posledné obdobie na Sportnet.sk vo výbere šéfredaktora.

Športu zdar

a čitateľom Sportnetu zvlášť!

Uplynulý týždeň priniesol aj v športe niekoľko zaujímavých otázok, na ktoré sme sa snažili nájsť odpovede. 

Kto kúpi futbalový Slovan?

Dlhoročný (od roku 2009) majiteľ najslávnejšieho slovenského futbalového klubu Ivan Kmotrík st. už nejaký čas v náznakoch prejavuje ochotu Slovan predať. Otázka znie, kto by ho chcel a čo by za to dostal.

Len pre zaujímavosť pripájam zopár informácií, kto vlastní národné futbalové klenoty v okolitých krajinách:

Akcie AC Sparta Praha vlastní zo 60 % spoločnosť J&T Credit Investments a zo 40 % podnikateľ Daniel Křetinský, ktorý ma výrazné slovo v klubovej politike.

Křetinský patrí medzi najbohatších Čechov s majetkom v odhadovanej výške 78 miliárd korún (vyše tri miliardy eur).

Aj v rebríčku najbohatších Slovákov sa objavuje viacero ľudí, ktorí by si mohli dovoliť minúť zopár desiatok miliónov eur na futbalový klub, ale prečo by to robili...

Slaviu Praha vlastnila do jari 2018 čínska spoločnosť CEFC, ale pre jej vážne ekonomické problémy prevzala klub banka CITIC a od novembra 2018 má nadpolovičný podiel v klube čínska developerská spoločnosť Sinobo Group.

Dovolím si tvrdiť, že toto nebude pre Slovan alternatíva a Číňania ho nekúpia. 

Maďarský Ferencváros Budapešť je špecifický, tak ako Maďarsko je špecifickým členom Európskej únie a Viktor Orbán veľmi špecifickým lídrom európskej krajiny. 

V rokoch 2008 až 2010 klub vlastnil majiteľ Sheffield United Kevin McCabe a keď sa potreboval stratového biznisu zbaviť, maďarský futbalový klenot zachránil štát. A štát rovná sa v Maďarsku už niekoľko rokov vládna strana Fidesz Viktora Orbána.

Vďaka tomu natiekli za uplynulých dvanásť rokov do Ferencvárosu miliardy forintov zo štátnych firiem alebo od spriaznených podnikateľov a na čele Ferencvárosu (nielen futbalového) je už viac než desaťročie Gábor Kubatov, jeden z lídrov Fideszu.

Ferencváros však nie je žiadny maďarský unikát, väčšina elitných maďarských klubov je totiž nejakým spôsobom prepojená s vládnucou stranou Fidesz.  

Ani toto zrejme nebude pre Slovan alternatíva. Vládu jednej strany už máme (hádam) definitívne za sebou a súčasná ani budúca vládna koalícia by sa na kúpe futbalového Slovana nikdy nedokázala dohodnúť. 

O (ne)predaji futbalového Slovana písal Pavol Spál.

Čítajte: Kmotrík je už dlho znechutený. Kúpi Slovan jeden z najbohatších Slovákov?

Kde budú hrať Mešár a Slafkovský

Keď si hokejový klub Montreal Canadiens vybral v tohtoročnom drafte z prvej pozície Juraja Slafkovského a v prvom kole aj Filipa Mešára, generálny manažér klubu Kent Hughes reagoval slovami: "Po tomto budeme mať celú jednu krajinu fanúšikov, však?"

V zámorí vrcholí príprava na novú sezónu NHL a veľa sa špekuluje o tom, akú pozíciu v organizácii Canadiens budú mať slovenskí mladíci a či po rokoch budeme opäť každé ráno na teletexte hľadať v štatistikách modré mená slovenských hokejistov. Tak dobre, teletext už nie je in.

O tom, kde začnú sezónu Slafkovský s Mešárom, písal Šimon Čop.

Čítajte: Koľko bodov získa Slafkovský a kam pošlú Mešára? Montreal chce zažiť úspešný rok

Viete, kto je Švagerko?

Meno Martin Švagerko hovorí čosi už len nám pamätníkom slávnych časov československej skokanskej školy. Oplatí sa pripomenúť si ich, tí mladší sa zasa dozvedia veľa zaujímavého. 

S bývalým skokanom na lyžiach Martinom Švagerkom debatovala Nikola Baďová.

Čítajte: Na pretekoch vo Švédsku ho udali, že chce utiecť. Švagerko na to nikdy nepomyslel

Ruskí športovci pôjdu na front

Na východ od raja sa stále dejú smutné veci. Keď ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, mnoho Rusov to zaskočilo.

Až doteraz totiž žili v tom, že od februára vykonáva Rusko na Ukrajine trojdňovú špeciálnu vojenskú operáciu, ktorú zvládne dobre vyzbrojená a vycvičená armáda zložená výlučne z profesionálnych vojakov. Ale čiastočná mobilizácia mení situáciu. A dotýka sa aj športovcov. 

O mobilizácii (aj) medzi ruskými športovcami písal Miloslav Šebela. 

Čítajte: V Rusku už mobilizujú aj športovcov. Chcú len krv, vraví manažér z klubu KHL

Víťazi Dakaru sa vzdali štartu na rely. Viacerých povolali do vojny na Ukrajine


Boris Vanya, šéfredaktor Sportnet.sk

Nechajte si posielať Výber šéfredaktora na e-mail. Aktivujte si odber jedným klikom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Blog»Výber šéfredaktora: Kto kúpi Slovan, kde skončí Slafkovský a ruskí športovci idú na front