V Rusku už mobilizujú aj športovcov. Chcú len krv, vraví manažér z klubu KHL

Hráči tímu Červená hviezda Kunlun v KHL.
Hráči tímu Červená hviezda Kunlun v KHL. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|27. sep 2022 o 09:30

Povolávací rozkaz dostávajú hokejisti, futbalisti aj biatlonosti.

MOSKVA, BRATISLAVA. Posielajú na Ukrajinu druhú armádu, aby zistila, čo sa stalo s tou prvou. Tak znie jeden z bonmotov, ktoré sa šíria v Rusku v posledných dňoch medzi ľuďmi. 

Prezident Vladimir Putin vyhlásil pred necelým týždňom čiastočnú mobilizáciu. Do vojny na Ukrajine má nastúpiť ďalších 300-tisíc záložníkov. 

Vojna, ktorú Rusko rozpútalo, sa tak výrazne dotkne aj bežných ľudí a zasiahne aj šport. Medzi mužmi, ktorí dostali povolávacie rozkazy sú športovci a zamestnanci pracujúci v kluboch. 

Prezident olympionikov: Brániť vlasť je česť

V prvých dňoch po vyhlásení mobilizácie neboli správy o športovcoch, ktorých sa to dotklo, prakticky žiadne.

Prezident biatlonového zväzu Viktor Majgurov vyhlásil, že je to nová situácia a zatiaľ neprijali žiadne opatrenia. Ministerstvo obrany vyhlásilo, že členovia klubu CSKA prídu na rad až na konci. 

A prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov sa vyjadril, že športovci, ktorí dostanú povolávací rozkaz „by sa mali cítiť poctení tým, že môžu bojovať za svoju krajinu“. 

„Z pohľadu Ruského olympijského výboru (ROV) považujeme ako občania krajiny službu vlasti za česť a povinnosť každého občana, vrátane reprezentantov," povedal Pozdňakov pre agentúru TASS. 

Po pár dňoch je zrejmé, že na Ukrajine by mali bojovať aj športovci a nebude ich málo. Otázkou je len nakoľko mobilizácia zasiahne ruský šport. 

Jednou z prvých obetí mobilizácie je futbalový klub zo Stavropoľa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»V Rusku už mobilizujú aj športovcov. Chcú len krv, vraví manažér z klubu KHL