Výber šéfredaktora: Federer končí a hokej drží v ruke ďalší odistený granát

Roger Federer s trofejou pre víťaza Australian Open.
Roger Federer s trofejou pre víťaza Australian Open. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|16. sep 2022 o 18:00

Pozrite si zaujímavé články za posledné obdobie na Sportnet.sk vo výbere šéfredaktora.

Športu zdar

a čitateľom Sportnetu zvlášť!

Hokej drží v ruke ďalší odistený granát

Slovenský hokej je národný fenomén. Okrem toho, že má výnimočnú schopnosť minimálne raz do roka pritiahnuť na seba masovú pozornosť a po medailových úspechoch dodáva pospolitému ľudu množstvo pozitívnej energie a zapĺňa námestia, už roky trpí aj samodeštrukčnými sklonmi. 

Letmo pripomeniem spor Peter Šťastný vs. Juraj Široký (bývalý generálny manažér reprezentácie, ktorý bol pri veľkých úspechoch z úvodu 21. storočia vs. dlhoročný šéf hokejového zväzu). Ďalej slovnú prestrelku dvoch veľkých legiend Petra Šťastného a Jozefa Golonku.

Alebo bojkot reprezentácie zo strany väčšiny špičkových slovenských hokejistov v rokoch 2016 a 2017, ktorý sa takmer skončil vypadnutím z elitnej kategórie a zanechal jazvu na duši v tom čase reprezentačného trénera Zdena Cígera.

Nie ideálne vzťahy medzi niektorými extraligovými klubmi, sabotáž na kongrese SZĽH v roku 2021 alebo permanentný spor niektorých klubov s vedením hokejového zväzu, sú v tomto dlhoročnom príbehu len také drobné epizódky. 

Najnovšie rozdelilo hokejové hnutie stanovisko SZĽH k ďalšiemu pôsobeniu hráčov v KHL v slovenskej reprezentácii.

Na výkonnom výbore o ňom minulý týždeň nehlasovali, ale iba diskutovali, napriek tomu sa zrodilo vyhlásenie, po ktorom výkonný výbor prišiel o jedného člena.

Michal Handzuš z užšieho vedenia hokejového zväzu odišiel, lebo otázku hráčov z KHL považuje za hodnotovú vec. V deväťčlennom výkonnom výbore bol však jediný. 

Aby bolo jasné. Nikto nezakazuje slovenským hokejistom, aby v čase skutočnej vojny medzi Ruskom a Ukrajinou (Rusko je agresor, Ukrajina sa bráni) a obchodnej vojny medzi Ruskom a Európskou úniou (Slovensko je stále jej súčasťou) išli hrať ruskú KHL.

Je to vec ich slobodného rozhodnutia, vedomia a svedomia.

Michalovi Handzušovi, (a aj autorovi týchto riadkov) však pripadá logické, že toto ich rozhodnutie sa dostáva do rozporu so štatútom reprezentanta.

Rovnako uvažovali aj vo Švédsku, Fínsku, Česku, Lotyšsku či Francúzsku, teda v ďalších európskych krajinách, ktoré majú svojich zástupcov v KHL. Bodka. 

Na túto tému priniesol Sportnet v uplynulých dňoch viacero textov, z ktorých ponúkam do pozornosti dva - rozhovor so šéfom trenčianskeho hokeja Milošom Radosom a ďalší rozhovor, tentoraz s majiteľom HC Slovan Bratislava a členom výkonného výboru SZĽH Rudolfom Hrubým.

Čítajte: Šéf hokejistov Trenčína kritizuje zväz: Rusi potrebovali trolla, ako je Slovensko

Čítajte: Hrubý: Ak Orange odstúpi, je to neakceptovateľné. Za rozhodnutím VV SZĽH stojím

Federer končí ako symbol

Len zopár dní po rozlúčke Sereny Williamsovej avizuje koniec kariéry ďalšia veľká tenisová, ale aj športová legenda Roger Federer.

Ak pre našich otcov či dedov boli symbolom tenisu Borg, McEnroe, Lendl alebo Mečíř, pre súčasnú generáciu ním navždy zostane (aj) tento Švajčiar.

Príbeh Rogera Federera mapovala reportérka Jana Sedláková.

Čítajte: Mohol byť z neho aj skvelý futbalista. Federerovi zostal jeden nesplnený sen

Haló, tu je Škrtel

Predstavte si, že v zápase futbalovej ligy (akejkoľvek) strelíte štyri góly a o niekoľko dní vám zatelefonuje najväčšia hviezda súpera, že by vás chcela do tímu.

A keď je autorom štyroch gólov amatérsky futbalista a povolaním strojár Patrik Habánik a volá mu bývalý kapitán reprezentácie Martin Škrtel, je z toho celkom pekný príbeh.

Čítajte: Ráztočnu strelil štyri góly. Potom mu zavolal Škrtel a zlákal ho do tímu

Boris Vanya, šéfredaktor Sportnet.sk

Nechajte si posielať Výber šéfredaktora na e-mail. Aktivujte si odber jedným klikom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Blog»Výber šéfredaktora: Federer končí a hokej drží v ruke ďalší odistený granát