Španielsko udelilo víza športovcom z Ruska a Bieloruska, ktorí podporujú vojnu na Ukrajine

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. (Autor: TASR)
SITA|26. mar 2024 o 14:27

Nedostali síce povolenie na vstup do Nemecka, kde sa konalo športové podujatie, ale získali schengenské víza od španielskych úradov.

BRATISLAVA. Španielsko udelilo víza športovcom z Ruska a Bieloruska súťažiacim v skokoch na trampolíne, ktorí podporujú vojnu na Ukrajine.

Ako referuje web Deutsche Welle, Ruska Jana Lebedevová a Bielorus Ivan Litvinovič sú známymi zástancami ruskej vojenskej agresie na Ukrajine.

Spomenutí športovci nedostali povolenie na vstup do Nemecka. Dostali však od španielskych úradov schengenské víza, vďaka ktorým sa mohli predstaviť na podujatí v Nemecku, kde si napokon vybojovali miestenky na tohtoročné olympijské hry v Paríži.

„Podľa miestnych údajov majú športovci schengenské víza vydané inými členskými štátmi.

To vám dáva právo na vstup a pobyt v celom schengenskom priestore,“ uviedol zástupca nemeckého ministerstva vnútra.

Paradoxom je, že Ukrajinu v súťaži, v ktorej štartovali i Lebedevová s Litvinovičom, reprezentovala Svitlana Malkovová, ktorej matka zomrela deň pred podujatím v dôsledku ruského raketového útoku na mesto Mykolajiv.

Podľa verdiktu MOV pod piatimi kruhmi môžu štartovať iba jednotlivci z Ruska a Bieloruska, ktorí splnia nominačné kritéria, nepodporujú vojnu Rusov na Ukrajine a nemajú väzby silové zložky v krajine, vojenské či policajné.

Na OH budú športovci z oboch krajín súťažiť bez národnej vlajky, hymny a nie v národných farbách.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Španielsko udelilo víza športovcom z Ruska a Bieloruska, ktorí podporujú vojnu na Ukrajine