ŠOS oslavuje 30 rokov od založenia, v súčasnosti ponúka členom 22 športov

Na snímke unifikovaný tím reprezentantov Špeciálnych olympiád Slovensko v Abú Zabí.
Na snímke unifikovaný tím reprezentantov Špeciálnych olympiád Slovensko v Abú Zabí. (Autor: TASR)
TASR|24. mar 2023 o 13:34

Vrcholom roka pre ŠOS budú Svetové letné hry v Berlíne.

Bratislava. Organizácia Špeciálne olympiády Slovensko (ŠOS), ktorá patrí pod svetové hnutie Special Olympics, oslavuje 30 rokov od svojho založenia.

Počas uplynulej dekády prešla veľkým rozvojom, ľuďom s intelektuálnym znevýhodnením v súčasnosti ponúka už 22 športov, ktorým sa môžu aktívne venovať.

SOŠ poskytuje členom celoročný cyklus tréningov a zabezpečuje im účasť na domácich či medzinárodných súťažiach v rôznych druhoch olympijských i neolympijských športov.

Organizácia združuje viac než 3000 športovcov

Jedným zo základných poslaní organizácie je pomáhať svojim športovcom k získavaniu sily a sebadôvery počas tréningov a súťaží, čo im pomáha aj pri činnostiach v bežnom živote.

"V súčasnosti sa venujeme už 22 športom, do ktorých sa môžu zapojiť nielen ľudia s intelektuálnym znevýhodnením, a to už od veku 2 rokov.

Máme programy aj pre ľudí s viacnásobným zdravotným znevýhodnením. Naši športovci majú príležitosť ukázať svoju odvahu, prežiť radosť z víťazstva a pocítiť priateľstvo. O úspech sa môžu podeliť so svojou rodinou, priateľmi, športovcami a celou spoločnosťou.

Také je naše motto. Športom otvárať srdcia a myseľ a vytvárať tak priestor inklúzie do spoločnosti," uviedla prezidentka ŠOS Dominika Nestarcová.

Ďalším zo zameraní ŠOS je rozvoj unifikovaného športu, kde tímovo súťažia športovci s intelektuálnym znevýhodnením aj bez neho. Zatiaľ sa tak darí vo futbale, vo volejbale, v stolnom tenise a v spoločenskom tanci.

Organizácia združuje na Slovensku viac než 3000 športovcov. K hlavným športom, v ktorých organizuje aj majstrovstvá Slovenska, patria futbal, florbal, stolný tenis, tenis, jazdectvo, atletika, cyklistika, gymnastika, plávanie, boccia, bowling, tanec, krasokorčuľovanie, rýchlokorčuľovanie, alpské a bežecké lyžovanie.

"Členom sa snažíme vytvárať profesionálne podmienky na tréningy, aby sa mohli čo najlepšie rozvíjať v športoch, ktoré im prinášajú radosť a v ktorých mnohí dosahujú skvelé výsledky porovnateľné s výkonmi ľudí bez intelektuálneho znevýhodnenia," dodala Eva Gažová, národná riaditeľka ŠOS.

V Berlíne zabojujú o medaile v 11 športoch

Nezaostávajú ani medzinárodné súťaže. "Vlani sme zorganizovali historicky prvé Majstrovstvá Európy Špeciálnych olympiád v triatlone a v máji nás čaká už druhý ročník tohto podujatia. Vrcholom nášho roka však budú Svetové letné hry v Berlíne, ktoré budú v júni.

Na predchádzajúcich svetových letných hrách v Abú Zabí získali slovenskí reprezentanti až 35 medailí, z toho 12 zlatých. Bolo to zatiaľ naše najúspešnejšie reprezentačné podujatie," reagovala športová riaditeľka ŠOS Martina Gogolová.

Podľa tlačovej správy ŠOS zabojujú jej členovia v Berlíne o cenné kovy v 11 športoch. "Tento rok je super, lebo mám 30 rokov. Šport je pre mňa a mojich priateľov v Špeciálnych olympiádach všetkým, šport nás všetkých spája, lebo chuť víťaziť máme všetci rovnakú.

Držte nám palce a oslavujte 30 rokov spolu s nami. Už sa teším sa do Berlína," uviedol Miroslav Šidlo, ktorý súťaží v jazdectve a v plávaní.

Vlani organizácia ako prvá v hnutí Special Olympics odsúdila vojenskú agresiu na Ukrajine a zriekla sa účasti na svetových zimných hrách, ktoré mali byť v Rusku. Následne do svojich aktivít prijala a začlenila ukrajinských odídencov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»ŠOS oslavuje 30 rokov od založenia, v súčasnosti ponúka členom 22 športov