Spartak remizoval s Tiranou 0:0, Žilina prehrala 0:3

Miroslav Karhan.
Miroslav Karhan. (Autor: ČTK)
TASR|14. júl 2011 o 22:09

V 93. minúte mohol rozhodnúť Karhan, jeho strelu však domáca obrana zblokovala. Výsledok dáva väčšie šance do odvety Trnave.

TIRANA. Futbalisti slovenského klubu Spartak Trnava remizovali vo štvrtkovom prvom zápase 2. predkola Európskej ligy UEFA 2011/2012 na pôde albánskej FK Tirana 0:0.

Zverenci trénera Pavla Hoftycha si tak vytvorili sľubnú pozíciu do odvety, ktorá je proti mužstvu španielskeho trénera Juliana Rubia Sancheza na programe o týždeň 21. júla na Štadióne Antona Malatinského v Trnave.

Bronzový tím slovenskej najvyššej súťaže z uplynulého roka MŠK Žilina vstúpil vo štvrtok do bojov v pohárovej Európe prehrou 0:3 na pôde islandského tímu KR Reykjavík. Jeho šance dostať sa cez prah 2. predkola sú tak pred budúcotýždňovou odvetou minimálne.

Skóre otvoril v prvom polčase kapitán domácich Bjarni Gudjónsson. Žilinčania doplatili na vylúčenie Petra Šuleka z úvodu druhého dejstva, pretože Islanďania dvakrát využili presilovku a na Slovensko pocestujú v pohodlnej pozícii trojgólového náskoku i čistým štítom.

Prvý zápas 2. predkola EL 2011/2012:

FK Tirana - Spartak Trnava 0:0

ŽK: Taku, Kerciku - Gogolák, Vyskočil, rozhodoval: Kazmenko (Rus.)

Tirana: I. Lika - Kalari, Pisha, Al Ajmi (78. Osmani), Situma - Dushkaj, G. Lika (46. Bala), Kerciku - Karabeci - Essama (67. Hepple), Taku

Trnava: Raška - Malchárek, Koubský, Diallo, Ľ. Hanzel - Karhan - J. Petráš (58. Gogolák), Kaščák, Procházka, Vyskočil - Tomaček (86. Bicák)

Zo začiatku zápasu sa prejavila nervozita na oboch stranách, hráči Tirany i Trnavy sa pomerne často dopúšťali faulov. Prvú strelu vyslal na bránku domáceho brankára Liku skúsený Miroslav Karhan v 12. minúte, ale gólman bol pozorný.

Po chvíli opäť slovenský reprezentant skúsil šťastie, ale minul, na strane domácich sa zastreľoval Karabeci, ale Raška jeho pokus zlikvidoval. V 19. minúte Tomaček neúspešne strieľal z priameho kopu, po polhodine hry z rovnakej štandardky rovnako pochodil Malchárek.

V druhom dejstve to skúšal ako prvý domáci Essama, ale minul. Hra sa prelievala na obe strany, strelu tiranského Balu Raška chytil, na druhej strane Procházka zakončoval center Tomačeka, ale ani z tejto príležitosti nezapršalo.

Štvrťhodinku pred koncom chceli strhnúť na stanu hostí výhru postupne Procházka aj Gogolák, obaja ale strieľali nepresne. V závere domáci pritlačili, kopali niekoľko priamych kopov z okolia šestnástky, ale v 93. minúte mohol rozhodnúť Karhan, jeho strelu však domáca obrana zblokovala. Po 7 minútach nadstaveného času nakoniec ruský rozhodca pískal koniec, výsledok dáva väčšie šance do odvety Trnave.

Pavel Hoftych (tréner Trnavy): "Bol to veľmi náročný zápas vo vysokom tempe. S trochou šťastia sme mohli aj zvíťaziť. Tomaček išiel sám na bránku, ale netrafil ju. Na druhej strane, mohli sme aj inkasovať, súper mal tiež jednu čistú gólovú príležitosť. Som spokojný s tým, že v odvete máme o čo hrať, lepšie by však bolo, keby sme zvíťazili 1:0. Miro Karhan s Markom Kaščákom utvorili v stredovej formácii veľmi silnú dvojicu, odohrali dobrý zápas. Tešíme sa na odvetu, pred ktorou je všetko otvorené."

Jozef Valovič, generálny manažér Trnavy: "Je to výsledok hrateľný, možno je chyba, že sme nedali gól. V priebehu zápasu sme mali viac šancí, čistú zahodil Tomaček, ktorý šiel sám na brankára, ale trafil vedľa. Dá sa povedať, že sme to boli my, kto diktoval tempo, skutočne bolo cítiť prítomnosť Karhana a Koubského, výborne obranu zozadu dirigoval Raška a na poste ľavého obrancu podal výborný výkon Ľubo Hanzel. V stredovej formácii sme súpera prevýšili v osobných súbojoch, hoci Tirana nás trochu zaskočila miernym tlakom na začiatku druhého polčasu. Do odvety majú šancu oba tímy, nás len mrzí, že sme nedali gól. Tirana má živé a technické mužstvo, ale čakali sme od nich viac v ofenzíve. Musím však povedať, že sme celý zápas hrali veľmi zodpovedne v obrane a veľa sme im nedovolili."

KR Reykjavík - MŠK Žilina 3:0 (1:0)

Góly: 25. Gudjónsson, 51. Arnarsson, 55. Finbogason (z 11 m), ŽK: Šulek, Lietava (obaja Žilina), ČK: 49. Šulek (po druhej ŽK), rozhodoval: Grobelnik (Rak.)

Reykjavík: Halldórson - G. Sigurdsson, Lúdvíksson, Fridgeirsson, Gudjónsson - B. Sigurdsson, Hauksson, Arnarsson (75. Ólafsson), G. R. Gunnarsson - Finbogason, Baldvinsson

Žilina: Dúbravka - Gergel, Piaček, Prince, Mráz - Šulek - Zlatkovič (57. Pich), Pečovský, Barčík, Majtán (53. Ceesay) - Lietava (65. Střihavka)

Hostia, podporovaní asi štyrmi desiatkami priaznivcov priamo na štadióne, začali aktívne, činil sa najmä Lietava, pred ktorým museli Islanďania hasiť v prvej štvrťhodinke dvakrát. Žilinčania mali v prvom polčase loptu viac na kopačkách ako ich súper, domáci sa sústredili na budovanie brejkových akcií.

Územnú prevahu však slovenský účastník Ligy majstrov z minulej sezóny do gólov ani vyložených šancí pretaviť nedokázal a prišiel nečakaný úder. V 25. minúte domáci zabojovali o loptu v okolí žilinskej šestnástky a prízemnou strelou otvoril skóre kapitán Bjarni Gudjónsson.

Favorit duelu sa snažil zvrátiť manko ďalšou iniciatívou smerom dopredu, no z dobrých pozícií Zlatkovič, znovu Lietava, a ani Barčík Halldórsona prekonať nedokázali.

Udalosti z úvodu druhého polčasu ešte prehĺbili problémy Žiliny. V 49. minúte musela čerstvá akvizícia Šulek po druhej žltej predčasne pod sprchy a o niekoľko chvíľ Reykjavík hneď dvakrát využil početnú prevahu. V 51. minúte sa presadil Arnarsson, o štyri minúty na to Finbogason z pokutového kopu zvýšil na 3:0 a so Žilinčanmi to začalo vyzerať zle-nedobre.

Islanďania nepoľavili a chceli zasadiť ďalšie gólové údery protivníkovi, no napriek viacerým šanciam a najmä vďaka skvelému Dúbravkovi sa stav nemenil. Hostia sa pokúsili staviť pre potrebný gól do pohárovej matematiky v závere všetko na jednu kartu, no neuspeli. Šance Žilinčanov tak po trojgólovej prehre na ihrisku súpera klesli na minimum.

Pavel Hapal, tréner MŠK Žilina: "Dostali sme školu z efektivity, doplatili sme aj na nevyužité šance z prvého polčasu, ktorý sme odohrali ešte solídne. Za daného stavu bolo dosť rozhodujúce vylúčenie Šuleka, po ktorom sme ešte dvakrát inkasovali. Spokojný nemôžem byť s nikým, neostáva nám nič iné, ako sa v odvete pokúsiť o futbalový zázrak."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Spartak remizoval s Tiranou 0:0, Žilina prehrala 0:3