Španielsko tretíkrát víťazom Davisovho pohára

O rozhodujúci tretí bod sa na tvrdom povrchu v zaplnenom Estadio Islas Malvinas postaral Fernando Verdasco.
O rozhodujúci tretí bod sa na tvrdom povrchu v zaplnenom Estadio Islas Malvinas postaral Fernando Verdasco. (Autor: Reuters)
TASR|23. nov 2008 o 19:28

Španielski tenisti porazili vo finále Davisovho pohára Argentínu.

Mar del Plata. Španielski tenisti sa stali po tretí raz v histórii víťazmi Davisovho pohára, keď vo finálovom stretnutí 97. ročníka prestížnej tímovej súťaže vedú v Mar del Plata nad domácou Argentínou 3:1. O rozhodujúci tretí bod sa na tvrdom povrchu v zaplnenom Estadio Islas Malvinas postaral Fernando Verdasco.

Priateľ Srbky Any Ivanovičovej zdolal v úvodnej nedeľňajšej dvojhre Joseho Acasusa, ktorý nahradil zraneného Juana Martina del Potra, po takmer štvorhodinovej päťsetovej dráme 6:3, 6:7 (3), 4:6, 6:3 a 6:1. Triumf Španielov je o to cennejší a prekvapujúcejší, že v Argentíne nastúpili bez zranenej svetovej jednotky Rafaela Nadala.

Španieli ukončili víťaznú sériu Argentíny

Verdasco dostal v nedeľu prednosť pred Davidom Ferrerom, ktorý na konci sezóny nie je v optimálnej forme a nehrajúcemu kapitánovi Emiliovi Sanchezovi Vicariovi sa za dôveru odvďačil tým najlepším spôsobom. Španieli ukončili 13-zápasovú domácu víťaznú sériu Argentíny a postarali sa o to, že Juhoameričania vo finále ani do tretice nezískali uctievanú "šalátovú misu".

V roku 1981 podľahli v boji cennú trofej USA, v roku 2006 nestačili v moskovských Lužnikách na Rusko. Španieli uspeli v rokoch 2000 a 2004 doma na obľúbenej antuke, teraz prvýkrát triumfovali na súperovej pôde. V rokoch 1965, 1967 a 2003 ťahali vonku za kratší koniec, zhodou okolností vždy v Austrálii. Naposledy sa hosťujúci tím tešil z prvenstva v Davisovom pohári v roku 2005, keď Chorvátsko zvíťazilo v bratislavskom NTC nad Slovenskom 3:2.

Verdasco, ktorý v sobotňajšej štvorhre vybojoval spoločne s Felicianom Lopezom dôležitý druhý bod, v prvom sete proti Acasusovi predvádzal svoj typický nátlakový tenis a za 34 minút ho získal vo svoj prospech. V druhom dejstve Acasuso zlepšil podanie i returny a vybudoval si náskok 5:3. Verdasco síce dotiahol set do tajbrejku, no v skrátenej hre mal navrch Argentínčan.

Verdasco žiaril šťastím

Acasuso sa dostal na koňa a aj tretí set sa stal jeho korisťou, keď za stavu 4:4 sa mu podarilo súpera brejknúť. Argentínske publikum bolo vo vare, no Verdasco nezložil zbrane, vo štvrtom dejstve sa po brejku v šiestom geme ujal vedenia 4:2 a vynútil si piaty set. Španiel bol v laufe, na začiatku rozhodujúceho dejstva dvakrát prelomil Acasusovo podanie a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:1 premenil pri podaní Acasusa v poradí tretí mečbal.

Verdasco po skončení zápasu žiaril šťastím. "Splnil sa mi detský sen. Už ako chlapec som sníval o tom, že raz vyhrám Davisov pohár a zdvihnem nad hlavu "šalátovú misu". Nie je veľa hráčov, ktorým sa to podarí. V Davis Cupe musíte bojovať až do posledných síl a nesmiete sa vzdávať za žiadneho stavu. Práve obrovská mentálna sila bola dnes kľúčom k víťazstvu a zisku rozhodujúceho tretieho bodu," povedal Španiel.

Nadal označil víťazstvo za senzačné

Nadal označil nedeľňajší triumf Španielska za historický. Líder svetového rebríčka ATP počas daviscupového stretnutia často volal ľuďom na lavičke a pýtal sa na vývoj skóre. V hoteli, v ktorom býval, totiž nemal televízny signál. "Chlapcom sa podarilo čosi senzačné. Vyhrať daviscupový zápas na súperovej pôde je vždy veľmi náročné, no triumfovať v Argentíne, ktorá hrala vo finále doma a mohla si zvoliť povrch, to je niečo výnimočné. Toto víťazstvo určite vojde do histórie," povedal pre španielsku štátnu televíziu Nadal, ktorý ľutoval, že nemohol byť priamo pri tom v Mar del Plata. "Prežívať tímový úspech so spoluhráčmi, to sú nazabudnuteľné chvíle. Mrzí ma, že som nemohol cestovať do Argentíny, no chalani skvele zabojovali aj za mňa."

finále Davisovho pohára

Argentína - Španielsko 1:3 po úvodnej nedeľňajšej dvojhre

David Nalbandian - David Ferrer 6:3, 6:2, 6:3

Juan Martin del Potro - Feliciano Lopez 6:4, 6:7 (2), 6:7 (4), 3:6

Nalbandian, Agustin Calleri - Lopez, Fernando Verdasco 7:5, 5:7, 6:7 (5), 3:6

Jose Acasuso - Verdasco 3:6, 7:6 (3), 6:4, 3:6, 1:6

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Španielsko tretíkrát víťazom Davisovho pohára