13.02.2022 00:00
Deň 9
Peking 2022
Koniec

Trikrát ho diskvalifikovali, mal pozitívny test. Maďarský pretekár získal zlato

Liu Shaoang.
Liu Shaoang. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|13. feb 2022 o 15:30

Šortrekár Shaoang Liu triumfoval na 500 m.

BRATISLAVA, PEKING. V Pjongčangu štartoval v troch individuálnych disciplínach – vo všetkých troch ho diskvalifikovali.

V Pekingu tiež štartoval v troch individuálnych disciplínach – vo všetkých troch sa dostal do finále. Jeho bilancia je jedno 4. miesto, jedna bronzová medaila a napokon jedno zlato.

Maďarský šortrekár Shaoang Liu v nedeľu triumfoval na 500 metrov na ZOH 2022 a stal sa najúspešnejším maďarským športovcom na zimných olympijských hrách.

Narodený v roku tigra

Na konte mal už jedno zlato z Pjongčangu, ktoré získal v mužskej štafete po sklamaniach v individuálnych pretekoch.

Bolo to historické prvé zlato pre Maďarsko zo zimných hier. Pričinili sa oň bratia Liuovci: Sándor Shaolin a Shaoang, Viktor Knoch a Csaba Burján.

Vtedy Liu Shaoang tvrdil, že nevydarené individuálne preteky chce čo najskôr zabudnúť.

O štyri roky však priznal, že aj tieto skúsenosti mu pomohli. „Poučil som sa z chýb na minulej olympiáde,“ vravel ako čerstvý olympijský víťaz.

Narodil sa v roku 1998, podľa čínskeho kalendára v roku tigra. Pred začiatkom olympiády Číňania oslavovali znovu príchod roku tigra.

Mama bratov Liuovcov pred odletom darovala mladšiemu synovi malú figúrku tigra - vraj to bude jeho rok a jeho olympiáda. Nemýlila sa.

Zabrzil ho covid

Je málovravný a emócie si necháva pre seba. Tesne pred olympiádou bol v neistote, keďže mu vyšiel pozitívny test na covid-19.

Nemohol odcestovať spolu s tímom a pripravoval sa sám v Budapešti. Napokon však stihol štart hier v Pekingu.

Už v prvý deň získal bronz s miešanou štafetou, neskôr k nemu pridal tretie miesto aj na 1000 metrov. Bola to však trpkosladká medaila: Shaoangovi Liuovi pripadla po tom, čo jeho brata Shaolina Sándora vylúčili, hoci bol v cieli prvý.

Následne na 1500 metrov bol Shaoang štvrtý a Shaolin Sándor šiesty. Mužská štafeta však Maďarom nevyšla, dostali sa iba do B-finále.

Radosť bratov Liuovcov v cieli.
Radosť bratov Liuovcov v cieli. (Autor: SITA/AP)

Ostáva to v rodine

„Keď som sa ráno zobudil, vedel som, že dnes sa stanem olympijským šampiónom,“ prezradil po finále na 500 metrov Shaoang Liu.

„Nemám slov. Neviem, kedy mi to dôjde. Viem, že nevidno na mne, čo som dosiahol, čím som prešiel,“ dodal pred kamerami televízie M4 Sport.

Jeho brat, ktorý na 500 metrov skončil už vo štvrťfinále, bol oveľa zhovorčivejší. „Teším sa možno viac, než keby som vyhral sám. Rodičia nás učili, nech vyhrá ktokoľvek z nás, ostáva to v rodine,“ uviedol v slzách Sándor Shaolin Liu.

Úctyhodná štatistika

Shaoang Liu je úradujúcim majstrom sveta na najkratšej trati a to dokonale ukázal aj v Pekingu. Vo štvrťfinále nemal najoptimálnejšiu dráhu, ale ustrážil postup.

Vo semifinále už mal najvnútornejšiu dráhu, kde má impozantnú štatistiku: z dvanásťkrát príležitostí, keď štartoval z dráhy číslo 1, vyhral dvanásťkrát. Túto sériu predĺžil aj v Pekingu a po semifinále s prehľadom vyhral aj finále.

Na druhom mieste skončil Rus Konstantin Ivlijev, tretí bol Kanaďan Steven Dubois.

Shaoang Liu sa stal prvým individuálnym olympijským šampiónom Maďarska na zimných hrách a s bilanciou dve zlaté a dve bronzové medaily je najúspešnejším zimným olympionikom našich južných susedov.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Šortrek»Trikrát ho diskvalifikovali, mal pozitívny test. Maďarský pretekár získal zlato