Vytvorí Trump vlastnú éru? Vzdorovať mu môžu len dvaja, O'Sullivan už nie

Judd Trump.
Judd Trump. (Autor: wst.tv)
Jerguš Radačovský|22. dec 2020 o 12:05

Svetová jednotka ovládla jubilejný 20. turnaj.

BRATISLAVA. Anglický hráč snookru Judd Trump ukončil súťažný rok 2020 skvelým spôsobom. Vo finále World Grand Prix v anglickom Milton Keynes zdolal krajana Jacka Lisowského 10:7 a pripísal si jubilejný 20. titul.

V historickom poradí triumfov na bodovaných turnajoch sa osamostatnil na šiestom mieste, keď odskočil od svojich rivalov - Austrálčana Neila Robertsona a Angličana Marka Selbyho.

Štatistiku vedie fenomenálny Angličan Ronnie O'Sullivan, ktorý má na konte 37 triumfov.

Svetová jednotka má skvelú formu.

Trump za posledných 41 dní odohral 26 zápasov a vyhral až 24 z nich. Až trinásť turnajových triumfov dosiahol za posledných 25 mesiacov.

Od augusta 2019 neohrozene vedie svetový rebríček a náskok neustále navyšuje. Odborníci tvrdia, že ako jeden z mála hráčov môže ohroziť rekordy O'Sullivana a legendárneho Škóta Stephena Hendryho.

Trump má pritom iba 31 rokov. Ak by si však udržal štatistiky za posledné dva roky, môže dosiahnuť skvelé zápisy. Nastáva po časoch Hendryho a O'Sullivana ďalšia éra dominancie jedného hráča?

Oproti konkurentom má výhodu

"Ak niekto čelí Juddovi, musí predviesť svoju najlepšiu hru, aby mal šancu. Ak tak neurobí, môže ho len ťažko zdolať," povedal O'Sullivan pre World Snooker Tour.

Hrajúca legenda o tom vie svoje. V semifinále World Grand Prix prehral s Trumpom 1:6 a v ostatných šiestich dueloch naňho nestačil až päťkrát.

"Jediný hráč, ktorý mu môže vzdorovať, je Neil Robertson. Títo dvaja a Mark Selby vyhrajú väčšinu turnajov v tejto sezóne," dodal Angličan po semifinále.

Trump má oproti svojim konkurentom veľkú vekovú výhodu. Robertson má 38 rokov, Selby 37. Štatisticky sa pritom všetci traja nachádzajú vedľa seba.

Aktuálne najlepší hráč sveta vyniká najmä stabilnými výkonmi. Už druhý rok bojuje o titul na takmer každom podujatí.

V tejto sezóne vyhral už tri turnaje a jeho najhorším výsledkom je štvrťfinále.

V roku 2020 vyhral celkovo šesť turnajov. Rovnako drží rekord v počte triumfov za sezónu - v ročníku 2019/2020 ovládol šesť podujatí.

Exceluje aj v stobodových nábehoch. V polovici sezóny ich dosiahol 49 a opäť môže zaútočiť na rekord Robertsona - 103. Celkovo ich má na konte 767 a ako jediný má šancu ohroziť zápis O'Sullivana - 1075.

VIDEO: Judd Trump a nábeh 122 bodov vo finále World Grand Prix

Trump: Musím trénovať tvrdšie ako ostatní

Trump predvádza veľmi atraktívnu hru, čo potvrdil aj na World Grand Prix. Vo finále mu čelil o dva roky mladší blízky priateľ Lisowski, ktorý predviedol skvelý návrat do zápasu.

Zo stavu 2:7 znížil na 6:7 a bol blízko vyrovnania. Počas víťaznej série potopil takmer všetko. Nakoniec však doplatil na menšie skúsenosti. Vo finále bol iba štvrtý raz, pričom na premiérový titul stále čaká.

"Bola to mimoriadne dobrá hra, Jack mi to veľmi sťažil," uviedol Trump pre World Snooker Tour.

"Predvádzal jednu z najlepších hier, akú som kedy videl. Všetko, na čo sa pozeral, išlo dovnútra. Musel som urobiť pár skutočne dobrých úderov," pokračoval majster sveta z roku 2019.

VIDEO: Judd Trump a skvelý úder vo finále World Grand Prix

Hráči sa poznajú už roky a navzájom sa podporujú. Pomáhajú si aj v tréningoch. O priateľstve svedčí aj Lisowského spontánne podanie ruky po finále. Hráči na okruhoch si totiž v čase pandémie zvyknú iba prikývnuť.

Šťastný víťaz pózoval aj s trofejou na hlave. "Toto je najlepší štart do sezóny, aký som kedy mal. Nie je veľa toho, v čom by som sa mohol zlepšiť. Musím sa však stále snažiť hrať na tejto úrovni.

Keď ste svetová jednotka, musíte neustále trénovať, pretože vás všetci prenasledujú. Jediným spôsobom, ako zostať na vrchole, je trénovať tvrdšie ako ostatní," dodal Trump.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»Vytvorí Trump vlastnú éru? Vzdorovať mu môžu len dvaja, O'Sullivan už nie