Mladík sa triasol, ale zdolal obhajcu. Rozdiel medzi finalistami je 25 rokov

Yan Bingtao.
Yan Bingtao. (Autor: wst.tv)
Jerguš Radačovský|17. jan 2021 o 09:30

Víťaz turnaja Masters získa 250-tisíc libier.

MILTON KEYNES. Vo finále prestížneho snookrového turnaja Masters, ktorý je súčasťou Tripple Crown, sa stretnú Číňan Yan Bingtao a Škót John Higgins.

Vekový rozdiel medzi finalistami je až 25 rokov, Bingtao má 20, Higgins 45. Víťaz získa prémiu vo výške 250-tisíc libier, porazený finalista dostane 100-tisíc libier.

Bingtao: Bol som veľmi nervózny

Bingtao prežíva skvelý turnaj z pozície debutanta. V každom zápase však musel tuho bojovať, všetky duely vyhral 6:5.

Masters - semifinále a program:

Sobota 16. január:

Stuart Bingham (14-Ang.) - Yan Bingtao (11.-Čína) 5:6

David Gilbert (13.-Ang.) - John Higgins (6.-Škót.) 4:6

Nedeľa 17. január:

14.00 Yan Bingtao (11.-Čína) - John Higgins (6.-Škót.)

/finále sa hrá na maximálne 19 frejmov/

Ukazuje však, že napriek mladému veku vie zvládať napäté situácie. Postupne mu čelili trojnásobný majster sveta Mark Selby, Stephen Maguire a v semifinále zdolal obhajcu trofeje Stuarta Binghama. Vždy zvládol posledný možný frejm.

"Nečakal som, že vyhrám, ale som naozaj rád, že sa mi to podarilo," povedal Bingtao po úspešnom semifinále pre World Snooker Tour.

"V záverečnom frejme som bol veľmi nervózny. Moje telo sa začalo triasť, ale som šťastný, že som udržal nervy. Nechcem na seba vyvíjať príliš veľký tlak. Budem hrať rovnako ako v minulých zápasoch," opísal.

Číňan je rád, že sa dostal až do finále. Prezradil, že ho pravidelne sleduje celá rodina aj s priateľkou. "Už mi aj blahoželali. Majú zo mňa veľkú radosť," dodal.

Higgins: Vydám zo seba maximum

Jeho súperom bude jeden z najskúsenejších hráčov na okruhu. Higgins hrá profesionálne od roku 1992, je štvornásobným majstrom sveta a na Masters triumfoval dvakrát. Naposledy však v roku 2006.

Škót je stále medzi špičkou, ale posledný turnaj vyhral naposledy v roku 2018. Dohromady ovládol 30 bodovaných podujatí.

V semifinále si poradil s Davidom Gilbertom, ktorý sa tak ďaleko dostal druhý rok po sebe. Zdolal ho 6:4.

Celkovo mal mierne jednoduchšiu cestu turnajom než jeho finálový súper. Marka Allena zdolal v úvodnom zápase 6:5.

Ronnie O'Sullivan s ním vo štvrťfinále prehral 3:6 a po dueli povedal, že si praje, aby Higgins celý turnaj vyhral. Pre neho a pre snooker.

"Vyhrať Masters v tomto veku by pre mňa bol pravdepodobne jeden z mojich najlepších triumfov. Užijem si to a vydám zo seba maximum," povedal Higgins pre World Snooker Tour.

Skúsený Škót si veľmi váži možnosť stále hrať na okruhu. "Nečakal som, že sa dostanem až do finále. Dodalo mi to sebavedomie, keďže neviem, koľko ďalších veľkých finále si ešte zahrám," pokračoval.

Pochválil aj svojho finálového súpera. "Yan má vynikajúcu všestrannú hru. Myslím si, že si verí, že môže vyhrať. Dúfam, že to bude dobrý zápas," dodal Higgins.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»Mladík sa triasol, ale zdolal obhajcu. Rozdiel medzi finalistami je 25 rokov