Smutná Procházková vypadla: Na lyžovanie môžem zabudnúť

Alena Procházková vypadla v kvalifikácii.
Alena Procházková vypadla v kvalifikácii. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|11. feb 2014 o 11:40

Alena Procházková v príprave nič nepodcenila. Športovú formu však nemohla ukázať na horšie pripravených lyžiach. Vo svojej najlepšej disciplíne mala oveľa na viac ako na 39. priečku.


sebela_avizo.jpg
Zo Soči od nášho redaktora MILOSLAVA ŠEBELU

SOČI. Štyri roky smerovali k tomuto štartu a pripravovali sa naň. Snahu našej najlepšej bežkyne na lyžiach Aleny Procházkovej zmarila zmena počasia i malý servisný tím.

Vo svojej najsilnejšej disciplíne nepostúpila z kvalifikácie (39. miesto). Pritom na majstrovstvách sveta bola tri razy vo finále. Sklamanie ani neskrývala. Pred novinármi sa rozplakala.

Premazané lyže

„Môžem už zabudnúť aj na lyžovanie,“ vravela so slzami. Pripravená sa cítila dobre. V mäkkom snehu nemohla ukázať, čo natrénovala. Organizátori navyše športovcov pustili na trať až hodinu pred štartom.

Procházková už nestihla vybrať i otestovať správne mazanie. Rozdiel za najlepšími súperkami na trati bol veľký. Od postupu ju delilo 1,78 sekundy.

„V takýchto podmienkach, nemám šancu na Slovensku dosahovať výsledky. S malým tímom nestihneme zareagovať na zmenu počasia dostatočne rýchlo. Takto nemôžem konkurovať súperkám. Na to by som musela mať dobrých servismanov, mať najlepšie materiálne zabezpečenie.“

Pred štyrmi rokmi vo Vancouvri doplatila na vírusové ochorenie. Vtedy obsadila 18. priečku. Do štvrťfinále sa nepodarilo prebojovať ani ďalšej Slovenke Daniele Kotschovej.

((znamkovanie1))

Výrazne sa oteplilo

Podmienky na trati bežcov veľmi potrápili. V predchádzajúcich dňoch bol snehový podklad tvrdý až ľadový. Cez noc sa však v horách oteplilo a trať sa zmenila na kašu.

Usporiadatelia mali pôvodne sneh posypať špeciálnymi chemikáliami, aby z neho vytiahli vodu. Urobili to však až dopoludnia a sneh už stvrdnúť nestihol.

„Celý čas, čo sme tu jazdili, bola takmer ľadová trať a v pretekoch sme sa zabárali do snehu do polovice topánok. V zjazdoch bolo veľmi veľa pádov. Ja som sa jednému len tesne vyhol,“ hovoril Peter Mlynár. Ani on nepostúpil medzi tridsať najlepších.

Bežci sa ešte predstavia v tímšprintoch v stredu 19. februára.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Smutná Procházková vypadla: Na lyžovanie môžem zabudnúť