Slovenský štvorkajak vybojoval bronz na Európskych hrách

Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek v rozjazde K4 na 500 m na II. Európskych hrách v Minsku 25. júna 2019.
Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek v rozjazde K4 na 500 m na II. Európskych hrách v Minsku 25. júna 2019. (Autor: Michal Svítok - TASR)
Sportnet|27. jún 2019 o 09:43

Prekvapivo vyhrali Rusi.

II. európske hry v Minsku - kanoistika

K4 mužov - 500 m finále:

1.Rusko1:32,376 min
2.Nemecko+0,165 s
3.Slovensko+1,345 s
4.Portugalsko+1,600 s
5.Taliansko+1,975 s
6.Bielorusko+2,860 s

MINSK. Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Adam Botek a Csaba Zalka vybojoval na II. európskych hrách v Minsku bronz vo finále K4 na 500 m.

Na EH 2019 už v sobotu získal striebro v behu na 100 m šprintér Ján Volko, istotu medaily už má aj boxer Andrej Csemez. Na premiérových EH v Baku 2015 získalo Slovensko spolu sedem medailí (1 - 3 - 3), z Bieloruska sa bude vracať minimálne s troma.

Pretekali v náročných podmienkach

V náročných podmienkach so silným vetrom vyhrali Rusi (Arťom Kuzachmetov, Alexander Sergejev, Oleg Gusev, Vitalij Eršov), ktorí prišli do cieľa v čase 1:32,376 min. Striebro získali Nemci, ktorí zaostali o 0,165 s.

Baláž, Vlček, Zalka a Botek sa do finále dostali ako druhá najlepšia posádka v druhej rozjazde. Vo finále boli po 250 m až na piatej pozícii, ale napokon sa dostali pred domácich Bielorusov aj pred loď Portugalska. V konečnom účtovaní Slováci za striebornou nemeckou posádkou zaostal o 1,180 s.

"V takýchto ťažkých podmienkach sme ešte nepretekali, takže som rád, že sme to zvládli a teším sa z medaily. Dopredu sme o nej nechceli hovoriť, ale celý rok sme trénovali práve preto, aby sme ju získali. Som veľmi rád, že sa to podarilo," povedal "háčik" slovenského štvorkajaku Samuel Baláž.

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike v zložení sprava Samuel Baláž, Erik Vlček, Adam Botek a Csaba Zalka v cieli pretekov na 500 metrov K4 na II. Európskych hrách v Minsku 2019.
Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike v zložení sprava Samuel Baláž, Erik Vlček, Adam Botek a Csaba Zalka v cieli pretekov na 500 metrov K4 na II. Európskych hrách v Minsku 2019. (Autor: Michal Svítok - TASR)

Slováci sú spokojní

Z medaily mal obrovskú radosť aj Adam Botek, ktorý si v Minsku zvolil dvojkombináciu K2 1000 m a K4 500 m. V prvej disciplíne mu s Petrom Gellem ušla medaila o 315 tisícin sekundy, keď skončili piati, na druhý pokus to už vyšlo.

"Cítim, že som mal včera štart, ale aj napriek tomuto ťažkému počasiu sa mi išlo veľmi dobre. Bolo to dlhé, náročné, ale chvalabohu sme to dobre zvládli. Veľmi sa teším, sú to moje prvé európske hry a prvá medaila. Som nadmieru spokojný," povedal.

Csaba Zalka priznal, že v náročnejších podmienkach ešte asi nepretekal: "Boli naozaj veľmi ťažké a bola to asi jedna z najťažších jázd môjho života. Ten silný protivietor a veľmi dlhé vlny vedia K4 dobre rozhádzať, ale zvládli sme ju veľmi dobre."

Vlček si rozšíril medailovú zbierku

Najskúsenejší zo štvorice Erik Vlček si v 37 rokoch splnil ďalší športový sen. Na konte má množstvo medailí z olympijských hier, majstrovstiev sveta i Európy, no cenný kov z európskych hier mu v zbierke ešte chýbal.

"Z tohto hľadiska to má pre mňa obrovskú hodnotu. Som veľmi rád, že si môžem pridať do zbierky aj medailu z európskych hier. Pred štyrmi rokmi v Baku mi to o kúsok uniklo, vtedy som to cítil tak, že sa mi to už asi nepodarí, takže teraz som veľmi rád," dodal.

V A-finále K1 žien na 500 m bojovala o medailu Ivana Mládková, napokon obsadila 5. miesto a zostala medaily.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Slovenský štvorkajak vybojoval bronz na Európskych hrách