Prvá formácia Slovenska? Hrali ako Hossa, Demitra a Gáborík, tvrdí Valábik

Róbert Lantoši.
Róbert Lantoši. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)
Juraj Berzedi|23. máj 2021 o 14:48

Prečítajte si hlasy hráčov po zápase Slovensko - Veľká Británia na MS v hokeji 2021.

RIGA. BRATISLAVA. Keď slovenskí hokejisti schádzali z ľadu, na tvári mali neutrálny výraz. Kto nesledoval ich zápas proti Veľkej Británii, zrejme by ani nevedel, ako to dopadlo.

Slováci na majstrovstvách sveta v Rige zvíťazili proti najväčšiemu outsiderovi základnej skupiny 2:1. Pomer striel 43:14 však hovorí o oveľa väčšom rozdiele.

V koncovke sa však zverenci trénera Craiga Ramsayho trápili. Chýbala im efektivita. Podobne ako v prípravných zápasoch pred šampionátom.

Najviac gólových príležitostí si vytvárala prvá útočná formácia - Peter Cehlárik, Marek Hrivík a Róbert Lantoši. Na ľade boli nezastaviteľní.

„Nepamätám si, kedy sme mali na šampionáte takúto hviezdnu formáciu, ktorá je o niekoľko úrovní vyššie ako ostatní,“ priznal spolukomentátor RTVS Boris Valábik.

„Naposledy to možno boli Marián Hossa, Pavol Demitra a Marián Gáborík,“ doplnil hokejový expert.

Lantoši: Mohli sme streliť viac gólov

Prvá formácia sa spolieha na súhru Hrivíka s Cehlárikom, ktorí spolu hrávali celú sezónu vo švédskom Leksande. Hrivík sa stal dokonca najproduktívnejším hráčom ligy.

Vyzerajú spolu dobre, Lantoši k Cehlárikovi s Hrivíkom zapadol výborne. Chodí do miest, kde mu posielajú puky, dnes mal osem alebo deväť striel. Dali dva góly a dali ich vtedy, keď to bolo potrebné


Craig Ramsay o prvej formácii

Proti Britom už v 25 sekunde otvoril skóre po prihrávke Lantošiho. Aj pri druhom a zároveň víťaznom góle bola elitná formácia, keď skóroval Lantoši. Jemu nabíjal Cehlárik.

„Sme veľmi šťastní, že sme vyhrali, ale mohli sme streliť viac gólov,“ naznačil na tlačovej konferencii Róbert Lantoši.

A mal pravdu. Keď bola táto trojica na ľade, Britom viackrát zatočili hlavy. Takmer vždy sa dostali do gólového zakončenia. Každý z nich mohol streliť pokojne aj hetrik.

„Šancí sme mali veľa, mohlo padnúť ďalších štyri či päť gólov. Verím, že si to šetríme na ďalšie zápasy,“ poznamenal Hrivík.

Ich spoluprácu chváli aj tréner Ramsay.

„Vyzerajú spolu dobre, Lantoši k nim zapadol výborne. Chodí do miest, kde mu posielajú puky, dnes mal osem alebo deväť striel. Dali dva góly a dali ich vtedy, keď to bolo potrebné," vravel kanadský tréner slovenskej reprezentácie.

Pre Hudáčka to bola náročná situácia

Slováci nastúpili v rovnakej zostave ako pri víťazstve proti Bielorusku 5:2. V bránke dostal príležitosť opäť Branislav Konrád.

Po ojedinelej akcii Britov sa však v prvej tretine zranil. Zrejme si natiahol slabiny. Na tvári mal často bolestivú grimasu. Aj preto ho pred druhou tretinou nahradil Július Hudáček.

Ten inkasoval už po druhej strele, ktorá naňho smerovala. S ďalšími pokusmi si však poradil a aj vďaka nemu Slováci viac neinkasovali.

Slovenskí hokejisti.
Slovenskí hokejisti. (Zdroj: TASR/AP)

„Máme veľmi kvalitných brankárov. Bola to náročná situácia pre Jula, ale vieme, ako dokáže zachytať,“ priznal Lantoši, ktorý bol vyhlásený za najlepšieho slovenského hokejistu.

Na druhej strane ocenenie získal brankár Ben Bowns. Chytal famózne a Slovákov privádzal často do zúfalstva.

Záberov, ako po jeho zákrokoch hráči krútia hlavami, bolo veľa. „Zachytal im brankár, ale dôležité, že sme vyhrali,“ vraví Lantoši.

Hrivík: S Rusmi to bude o našej defenzíve

Už v druhom zápase na šampionáte prvá formácia dominovala. Výborne kombinovala a pobyt na ľade si užívala. Bolo vidieť, že hokej ich baví.

„Je cítiť, že nám to klape. Chlapci vedia, čo robia. Hrávali spolu celú sezónu a snažím sa len prispôsobiť a zapadnúť do ich formácie,“ načrtol Lantoši.

„Vyprodukovali sme si šance, ale nemali sme finiš, aký sme potrebovali. Verím, že v ďalších zápasoch sa to zlomí,“ doplnil ho Hrivík.

Slováci majú po dvoch zápasoch na turnaji šesť bodov. Už v pondelok o 15.15 ich čakajú Rusi, ktorí patria každoročne k favoritom na medaily.

„S Rusmi to bude o našej defenzíve,“ myslí si Hrivík.

„Keď prídu náročnejší súperi, musíme sa sústrediť, aby sme nerobili chyby a naopak, čerpali z chýb súperov,“ doplnil Lantoši.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Prvá formácia Slovenska? Hrali ako Hossa, Demitra a Gáborík, tvrdí Valábik