Slováci dlho držali nádejné skóre, potom však dostávali jeden gól za druhým

Slovenský útočník Martin Mišiak v zápase proti USA na MS v hokeji do 20 rokov 2024.
Fotogaléria (18)
Slovenský útočník Martin Mišiak v zápase proti USA na MS v hokeji do 20 rokov 2024. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Sportnet, TASR|31. dec 2023 o 14:42

Slovensko obsadilo v B-skupine druhé miesto.

MS v hokeji do 20 rokov 2024 - skupina B

Slovensko - USA 2:10 (1:2, 1:3, 0:5)

Góly: 9. Moško (Repčík), 38. Mešár (Petrovský, Kmec) - 7. McGroarty (Moore, Chesley), 11. Buium (Hayes, Rinzel), 21. Brindley (Hutson, Chesley), 39. Leonard (Smith, Buium), 39. McGroarty (Fortescue, Gauthier), 45. McGroarty (Gauthier), 46. Howard (Nelson, Brindley), 50. Pohlkamp, 51. Gauthier (Nazar, Hutson), 53. Howard (Nazar, Hutson)

Rozhodovali: Eriksson (Švéd.), Pearce (Kan.), Nyqvist (Švéd.), Rampír (ČR), vylúčení: 3:2 na 2 min, navyše: Hayes (USA) 5+DKZ za faul kolenom, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1, 1458 divákov

Slovensko: Urban (46. Eliáš) - Kmec, Žabka, Štrbák, Moško, Pišoja, Radivojevič - Kukumberg, Dvorský, Pekarčík - Mešár, Petrovský, Sýkora - Mišiak, Repčík, Honzek - Suchý, Dej, Žlnka

USA: Augustine - Fortescue, Casey, Hutson, Chesley, Buium, Rinzel, Pohlkamp - Howard, Nazar, Brindley - Moore, Gauthier, McGroarty - Perreault, Smith, Leonard - Finley, Nelson, Hayes

GÖTEBORG. Slovenskí hokejisti do 20 rokov prehrali prvý zápas na svetovom šampionáte. V súboji o prvé miesto v skupine B podľahli Američanom 2:10.

Zverenci Ivana Feneša dlho držali nádejné skóre v súboji s jedným z najväčších favoritov turnaja. V 38. minúte po góle FIlipa Mešára prehrávali iba 2:3.

Následne sa však v krátkom slede inkasovali dva góly, čo sa ukázalo ako rozhodujúce. Američania odskočili na 5:2 a v tretej tretine totálne dominovali.

Po siedmom inkasovanom góle nastala zmena v slovenskej bránke, keď Samuela Urbana nahradil Rastislav Eliaš. Ten inkasoval ešte trikrát. Hrdinom zápasu bol americký kapitán Rutger McGroarty, ktorý sa blysol hetrikom.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - USA na MS v hokeji U20 2024

Slovensko tak obsadilo v B-skupine druhé miesto so ziskom deviatich bodov. Vo štvrťfinále tak narazí na tretí najlepším tím zo zamotanej skupiny A.

Ako najpravdepodobnejšia možnosť sa javí byť konfrontácia s Fínskom, no možný je aj štvrťfinálový súboj s Nemeckom či dokonca s Kanadou.

Priebeh zápasu Slovensko - USA

I. tretina:

Duel začal lepšie zámorský tím, ktorý sa po aktívnej hre ujal vedenia v 7. minúte, keď slovenská defenzíva umožnila presadiť sa McGroartymu.

Slováci však dokázali rýchlo odpovedať vyrovnávajúcim zásahom Moška. Prešlo iba 76 sekúnd a Američania opäť viedli po individuálnej akcii Buiuma.

Radosť Slovákov v zápase proti USA na MS v hokeji do 20 rokov 2024.
Radosť Slovákov v zápase proti USA na MS v hokeji do 20 rokov 2024. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)

Slovenská striedačka ešte vyskúšala trénerskú výzvu pre kontakt útočiaceho hráča s brankárom Urbanom, no bez úspechu.

Slováci navyše museli čeliť následnej americkej presilovke za zdržovanie hry. Brániaci hráči spolu s brankárom Urbanom si však poradili.

Dôležitý moment sa udial v 19. minúte, keď to pri forčekingu s agresivitou prehnal americký útočník Hayes, ktorý kolenom zostrelil Pišoju.

Hlavní arbitri si okamžite išli zákrok pozrieť na video a po vzhliadnutí spomalených záberov poslali Hayesa predčasne pod sprchy. Slováci prvých 93 sekúnd z päťminútovej presilovky nevyužili.

II. tretina:

Nepodarilo sa im presadiť ani po zvyšok početnej výhody, keďže Američania mali všetky presilovkové alternatívy výborne prečítané.

Favorit zápasu navyše dokázal udrieť aj vo vlastnom oslabení, keď už po 29 sekundách prostrednej časti hry nekompromisne zakončil rýchly brejk Brindley.

Slovenské mužstvo mohlo opäť reagovať znižujúcim gólom, ale Kukumberg aj Petrovský si v takmer identických tutovkách vylámali zuby na Augustineovi.

V závere druhého dejstva však napokon predsa prišiel kontaktný gól, keď sa Mešár zo svojej parkety na ľavom kruhu presunul s pukom na opačnú stranu a šikovnou strelou k opačnej žrdi vrátil Slovákom nádej.

Mužstvo Ivana Feneša sa však radovalo ešte kratšie ako po góle na 1:2. Už 30 sekúnd po Mešárovom presnom zásahu vrátil dvojgólový náskok USA Leonard a o 34 sekúnd neskôr zvýšil na 5:2 druhým gólom v zápase McGroarty.

III. tretina:

Američania nepoľavili a v záverečnom dejstve sa presadili až päťkrát. Hetrik skompletizoval McGroarty a po jednom presnom zásahu už za chrbát striedajúceho brankára Eliáša pridali Pohlkamp, Gauthier a Howard.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci dlho držali nádejné skóre, potom však dostávali jeden gól za druhým