Trápil sa 40 minút, potom ukázal inštinkt zabijaka, vravel Feneš o Chromiakovi

Momentka zo zápasu Slovensko - USA na MS 20 v hokeji 2022.
Momentka zo zápasu Slovensko - USA na MS 20 v hokeji 2022. (Autor: Andreas Robanser)
Patrik Fotta|27. dec 2021 o 08:25

Kde videl tréner Ivan Feneš príčiny prehry proti USA?

RED DEER. Prvý gól strelil v presilovej hre z pozície, ktorá je typická pre ruského kanoniera Alexandra Ovečkina.

Po prihrávke od Mateja Kašlíka sa oprel do strely z priestoru kruhu na vhadzovanie až tak, že si kľakol jednou nohou na ľad. Americký brankár Drew Commesso sa nestihol presunúť k svojej pravej žŕdke.

Dve a pol minúty pred vypršaním tretej tretiny úvodného duelu Slovákov na MS v hokeji do 20 rokov 2022 proti USA (2:3) pridal Martin Chromiak aj svoj druhý gól.

Vo veľkej rýchlosti dokázal nasmerovať puk pomedzi nohy brániaceho Lukea Hughesa, ktorého bratia Jack a Quinn už pôsobia v zámorskej NHL.

"Ukázal, že má inštinkt zabijaka. Štyridsať minút sa trápil a hľadal, ale potom predviedol, čo v ňom je," povedal na adresu Chromiaka tréner slovenskej reprezentačnej dvadsiatky Ivan Feneš.

"Je to hráč momentu. Takých v tíme potrebujeme. Dokáže okamžite využiť ponúknutú šancu. Škoda, že ešte v závere nevyužil veľkú príležitosť," dodal.

Panika v obrane ich stála sily

Po aktívnej úvodnej tretine, kedy dokázali mladí slovenskí hokejisti držať krok s obhajcom titulu, sa dostali v druhej časti hry pod enormný tlak.

Prvú strelu na bránku vyslali až v čase, keď do konca tretiny zostávala jedna minúta a jedna sekunda. Väčšinu času sa bránili vo vlastnom pásme.

"Začali sme hrať hokej, ktorým sa nechceme prezentovať. Robili sme dlhé striedania. Vychádzanie z obranného pásma sme riešili maximálne zle a v panike. Stálo nás to veľmi veľa síl," zhodnotil druhú tretinu slovenský kouč.

Spokojný nebol Feneš ani s disciplínou. Jeho zverenci boli na trestnej lavici často za zbytočné fauly. Američania dokázali dvakrát využiť početnú výhodu.

"Súper nás trestal za naše fauly. Máme sa v čom zlepšovať. Zápas sa mohol skončiť pre nás určite pozitívnejším výsledkom. Je škoda, že sme nedokázali uspieť," smutne skonštatoval Feneš.

Mladučký tím naberá sebavedomie

Slovenskí hokejisti nastúpia na druhý zápas v skupine proti ďalšiemu favoritovi. V noci z pondelka na utorok (3.30 SELČ) si zmerajú sily so Švédmi.

Na regeneráciu majú iba necelých dvadsať hodín.

"Z duelu s Američanmi si môžeme do ďalších stretnutí odniesť aj viaceré pozitíva. Jedným z nich bol zlepšený pohyb v tretej tretine.

V nej sme už dokázali hrať našu hru. Chlapci chodili pred súperovu bránu zbierať odrazené puky. To je cesta," povedal Feneš.

Výborný výkon predviedol brankár Šimon Latkóczy. Slovákov podržal viacerými istými zákrokmi. Celkovo vychytal 39 zo 42 striel Američanov.

"Prvé dve tretiny sme mu veľmi nepomohli. Súper mal obrovskú streleckú prevahu. Pramenilo to najmä z viacerých strát pukov. V ďalších zápasoch nemôžeme dopustiť, aby mal súper vyše 40 striel na našu bránku," vravel Feneš.

Z celkového pohľadu bol slovenský tréner spokojný s predvedeným výkonom, ktorý sa podľa neho bude postupne zlepšovať.

"Hrali sme proti obhajcovi titulu a veľkému favoritovi turnaja. Máme mladučký tím, ktorý bude postupne naberať na sebavedomí," uviedol tréner SR.

Tabuľka

Nachádzate sa tu:
Aktuálne témy»MS v hokeji U20 2022»Trápil sa 40 minút, potom ukázal inštinkt zabijaka, vravel Feneš o Chromiakovi