Experta zaujal na MS Sýkora. Demeka nevidí v NHL a Dvorský nebude v top 5 draftu

Adam Sýkora po góle v zápase Slovensko - Lotyšsko.
Adam Sýkora po góle v zápase Slovensko - Lotyšsko. (Autor: FOTO - ANDREAS ROBANSER/PUCKFANS)
SITA|22. aug 2022 o 17:29

Zaujal ho aj Sevác Petrovský.

BRATISLAVA. Zámorský expert Scott Wheeler z magazínu The Athletic sa pozrel bližšie na výkony piatich slovenských hokejistov na nedávnych majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v kanadskom Edmontone.

Najviac pochválil útočníkov Adama Sýkoru a Serváca Petrovského, ktorí v tomto roku absolvovali draft nováčikov do zámorskej NHL.

Vyzdvihol aj útočníkov Jakuba Demeka s Daliborom Dvorským a obrancu Maxima Štrbáka, na ich hre však našiel niekoľko negatív.

Petrovský bol najdôslednejší

"Chcel hrať v slovenskom tíme veľkú úlohu a bol pri všetkom dôležitom. Hral so svojou typickou nebojácnosťou. Pri tvorbe hry sa jeho talent krásne spájal s rýchlosťou a snahou. So svojimi veľmi šikovnými rukami naozaj dobre pracoval s pukom.

Bol skvelý v súbojoch jedného proti jednému. Dobre čítal hru a podľa toho konal. Nechal na ľade všetko a nevyhýbal sa kontaktom.

Čím viac ho sledujem, tým viac sa mi páči. Hrá s obdivuhodnou presnosťou," napísal Wheeler o 17-ročnom Sýkorovi, ktorý bol najvyššie draftovaný Slovák na turnaji.

New York Rangers si ho v lete vybral v 2. kole zo 63. miesta.

Petrovského draftoval klub Minnesota Wild v 6. kole zo 185. pozície. "Mal dobrú rýchlosť, ktorú využíval aj v rohoch klziska. Hral s energiou a tlačil na súperových obrancov, väčšinou ich napádal ako prvý. Hral vo vysokom tempe.

Myslím si, že bol najviac dôsledný zo slovenských útočníkov a zaslúžil si byť medzi tromi najlepšími hráčmi tímu na turnaji. V štyroch zápasoch nazbieral tri body a viedol tím so 14 strelami na bránku," uviedol odborník na margo 18-ročného centra.

Nevidí Dvorského v top 5 draftu NHL

Devätnásťročného Demeka nepovažuje Wheeler za budúceho hráča NHL. Tím Vegas Golden Knights si ho však vybral na vlaňajšom drafte vo 4. kole zo 128. priečky a v sezóne 2021/2022 sa tešil z titulu v kanadskej juniorskej súťaži WHL.

"Rád hral pri mantineloch, kde svojou aktivitou oberal súperov o puk. Zdá sa, že je už silnejší a robustnejší. Dostával veľa priestoru na ľade. Dokázal sa rýchlo dostať od mantinelu do stredu klziska alebo prihrať puk. Nevidím v ňom hráča NHL, ale bude dobrý hráč v AHL alebo v Európe," myslí si expert.

Dvorský je najväčšia slovenská nádej pred budúcoročným draftom. Niektorí odborníci mu predpovedajú pozíciu v prvej päťke, ale Wheeler to tak nevidí:

"Na MSJ hral na pozícii centra, aj keď v minulej sezóne bol medzi mužmi vo Švédsku na krídle. Využíval svoje telo na obchádzanie obrancov a efektívne pokrytie puku. Naozaj dobre hral popri mantineloch. Rozdával skvelé prihrávky vďaka šikovným rukám a inštinktu.

Hrával aj v oslabeniach. Niekedy mu však chýbala energia. Väčší vplyv na hru tímu mal v presilovkách, kde využíval svoje hokejové videnie. Mohol však byť aj trochu rýchlejší. Odohral dobrý turnaj, ale nevyzerá to tak, že by mal byť v prvej päťke na drafte."

Štrbák bol druhý najvyťažovanejší hráč Slovenska na MSJ 2022 s priemerným časom na ľade 19:37 min na zápas. "Prekvapilo ma, že hrával tak veľa. Ukazuje to, že mu tréneri dôverovali. Ťažil z toho, že je pravák a zo svojej robustnej postavy, keďže vďaka tomu vyzerá byť starší. Hrával v presilovkách aj oslabeniach.

Pod tlakom však nebol úplne spoľahlivý v obrannom pásme a niekedy sa zdalo, že je preťažený. Páčil sa mi v oslabeniach, kde priveľa nerozmýšľal a presne vedel, čo má robiť. Posielal dobré prihrávky dopredu a dobre sa cítil v útočnom pásme," zhodnotil Wheeler 17-ročného zadáka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Experta zaujal na MS Sýkora. Demeka nevidí v NHL a Dvorský nebude v top 5 draftu