To najlepšie z MS U20. Štvorgólový McTavish aj parádna akcia Sýkoru

Momentka zo zápasu Slovensko - Kanada na MS v hokeji hráčov do 20 rokov 2022.
Momentka zo zápasu Slovensko - Kanada na MS v hokeji hráčov do 20 rokov 2022. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|23. aug 2022 o 11:05

IIHF spomenula aj historický úspech Lotyšska.

BRATISLAVA. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) pripravila po skončení majstrovstiev sveta do 20 rokov video s najlepšími momentmi. 

Medzi nimi nechýbala slovenská akcia. IIHF vybrala elegantný prienik Adama Sýkoru, ktorý si narazil puk s Jakubom Demekom a skóroval proti Lotyšsku.

Ako prvého však vyzdvihla najlepšieho strelca turnaja Mason McTavisha z Kanady, ktorý celkovo strelil osem gólov. Štyri z toho sa mu podarilo vsietiť do siete slovenského tímu. 

Lotyšský zázrak

Nezabudlo sa ani na prvé víťazstvo Lotyšska na juniorskom šampionáte nad Českom. Česi boli síce favoritom, ale väčšiu túžbu po víťazstve prejavil súper. 

Veľkú zásluhu na víťazstve mal brankár Bruveris, ktorý viacerými zákrokmi podržal mužstvo, hetrikom sa blysol obranca Bergamins. 

Zápas prežívali aj slovenskí hokejisti, ktorých prehra favorita ukončila pôsobenie na turnaji. Zverenci Ivana Feneša skončili na deviatej priečke.

Lotyši minulý rok obsadili v skupine 1-A divízie v Dánsku druhé miesto za Bieloruskom. Pre inváziu na Ukrajinu IIHF rozhodla, že Rusko a Bielorusko sa nebudú môcť zúčastniť na vrcholových podujatiach až do odvolania.

Ich miesto zaujalo Lotyšsko a Rakúsko.

Zázračná hokejka McTavisha

Česi po nečakanej prehre smútili, ale iba do chvíle, kým vo štvrťfinále vyradili obhajcov z USA. Američania vyhrali skupinu B bez straty bodu, ale na húževnatého súpera nestačili. 

Eufória víťazného tímu pokračovala aj po presune z ľadovej plochy do šatne, odkiaľ bol počuť pokrik: “Kto neskáčem, není Čech!“

Českí hokejisti postúpili medzi najlepšiu štvorku prvýkrát od MS 2018, medailu na juniorskom šampionáte naposledy získali v roku 2005, keď vybojovali bronz. 

Rozbehnutých Čechov zastavila v semifinále Kanada a v zápase o bronz nestačili na švédsky výber. 

Dramatické finále videla plná edmontonská hala. Javorové listy vyhrali na Fínskom až po predĺžení. Hráčom Suomi sa podarilo vyrovnať z 0:2 na 2:2 a po chybe súpera sa im naskytla obrovská príležitosť na rozhodnutie. 

Mason McTavish zakročil v poslednej chvíli, puk už smeroval do brány.
Mason McTavish zakročil v poslednej chvíli, puk už smeroval do brány. (Autor: SITA/AP)

Brankár Dylan Garand už bol prekonaný a puk smeroval do brány. McTavish zasiahol puk najskôr vo vzduchu a následne ho odpálil z bránkovej čiary.

O minútu neskôr už bolo rozhodnuté, keď skóroval Kent Johnson. 

Kanada ukončila turnaj s perfektnou bilanciou, keď zvíťazila vo všetkých siedmich stretnutiach a 19. raz ovládla juniorský šampionát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»To najlepšie z MS U20. Štvorgólový McTavish aj parádna akcia Sýkoru