V Rige sa pilo a tancovalo. Slováci idú domov a klesnú aj v rebríčku IIHF

Slovenskí hokejisti na MS v hokeji 2023.
Slovenskí hokejisti na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR)
Boris Vanya|23. máj 2023 o 22:52

Do štvrťfinále MS v hokeji 2023 ide domáci tím.

RIGA. Slovenskí hokejisti si nezahrajú štvrťfinále na MS v hokeji 2023. Poslednú miestenku medzi osmičkou si v utorok vybojovali domáci Lotyši, ktorí zdolali Švajčiarov 4:3 po predĺžení.

Štvrťfinálové dvojice tvoria USA - Česko, Kanada - Fínsko (oba zápasy v Tampere), Švajčiarsko - Nemecko a Švédsko - Lotyšsko (v Rige).

Švajčiari už mali pred zápasom proti Lotyšsku isté prvenstvo v skupine a tréner Patrick Fischer nechal odpočívať štyri hviezdy tímu - kapitána Nina Niederreitera, hviezdu New Jersey Nica Hischiera, Denisa Malgina z Colorada a obrancu Deana Kukana. Táto štvorica vyprodukovala v doterajšom priebehu turnaja 17 bodov.

Aj bez nich si Švajčiari dokázali vytvoriť v prvej tretine viackrát tlak, ale v koncovke hľadali cestu do bránky až príliš zložito a domáca obrana na čele s brankárom Šilovsom odolala.

V úvode druhej tretiny Lotyši udreli. Strela Ralfsa Freibergsa presvišťala okolo lapačky brankára van Pottelbergha a v zaplnenej Riga Arene vypuklo peklo. A nielen tam.

Radosť Slovákov trvala iba 70 sekúnd

Ďalšie tisícky lotyšských fanúšikov sledovali zápas vedľa hokejovej haly v oficiálnej fanzóne. Domácu eufóriu ešte na chvíľu schladil strelou po buly Kevin Fiala, ale Lotyši rýchlo odpovedali.

Rodrigo Abols sa natlačil pred švajčiarsku bránku a hoci sa mu nepodarilo ideálne zakončiť, puk prekĺzol brankárovi medzi nohami do bránky.

VIDEO: Zostrih zápasu Švajčiarsko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023

Lotyšov hnali hlasivky fanúšikov, halou sa ozývalo ohlušujúce Latvija! Latvija! alebo Sarauj! Sarauj! (Do toho!). Domáci hrali obetavo, vrhali sa do striel, prejavili väčšiu vôľu po víťazstve ako súper.

Napriek tomu Švajčiari v tretej tretine dvoma gólmi otočili skóre. Lotyšskí fanúšikovia zostali v šoku. Niektorí dokonca nahnevaní opúšťali fanzónu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»V Rige sa pilo a tancovalo. Slováci idú domov a klesnú aj v rebríčku IIHF