Inšpirujú sa Slováci gólmi Lopušanovej a zopakuje Kanada úspech z čias pred iPhonom?

Nela Lopušanová.
Nela Lopušanová. (Autor: SZĽH/Andrej Galica)
Samuel Grega|25. dec 2023 o 16:58

IIHF zostavila rebríček síl tímov pred MS v hokeji do 20 rokov vo Švédsku.

GÖTEBORG. Už v utorok 26. decembra odštartujú MS v hokeji do 20 rokov 2024 vo švédskom Göteborgu.

Medzinárodná hokejová federácia IIHF zverejnila prvý rebríček síl aj s krátkym popisom. Slovákov zaradila na šieste miesto, reprezentantov spod Tatier ohodnotila aj s vtipným komentárom:

"Všetky naše góly budú na štýl Lopušanovej."

Pätnásťročná talentovaná útočníčka Nela Lopušanová zaujala v roku 2023 hokejový svet, keď sa stala najužitočnejšia hokejistka MS do 18 rokov, vyhlásili ju za tretiu v ankete o svetovú hokejistku sezóny 2022/23 a stala sa aj najlepšia zimná mladá športovkyňa Európy.

Práve ona by mohla Slovákom poslúžiť ako inšpirácia.

Na prvom mieste predturnajového rebríčka je výber Spojených štátov amerických. "Favoriti na zlato (Taylor´s version)". IIHF týmto popisom naráža na známu americkú speváčku Taylor Swift, ktorá sa teší veľkej popularite.

Tím USA mnohí považujú za najväčšieho favorita turnaja, ktorý môžu vyhrať šiestykrát v histórii. Naposledy sa radovali v roku 2021.

Na druhom mieste rebríčka je druhý severoamerický tím - Kanada. "Naposledy sme vyhrali trikrát za sebou ešte predtým, ako existoval iPhone."

JOJ Šport
TV program: MS v hokeji do 20 rokov 2024 (MS U20)
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

"Javorovým listom" sa to podarilo konkrétne v rokoch 2005 až 2009, keď vyhrali až päťkrát v rade. Prvý model mobilného telefónu od Apple vyšiel v roku 2007, teda pár mesiacov potom, ako juniori Kanady oslávili vtedy tretí titul za sebou.

Tentokrát majú šancu úspech zopakovať. Radovali sa v rokoch 2022 aj 2023, keď sa turnaj hral na ich domácej pôde.

Tretí v Power rankingu sú Švédi, pri ktorých IIHF poznamenala, že vyhrať zlato je ešte lepšie ako vypiť Glögg, teda varené víno, ich klasicky vianočný nápoj. Ich hokejisti síce nestrávia Vianoce so svojimi rodinami, ale veria, že to bude stáť za to.

Za nimi sú v rebríčku obhajcovia striebra z Česka a Fíni. Po Slovákoch nasledujú ešte štyri krajiny. Na siedmom až desiatom mieste postupne Švajčiarsko, Nemecko, Lotyšsko a Nórsko.

"Zostúpili sme v Malmö, znovuzrodili sa v Göteborgu," znie opis Nórska, ktoré sa do elitnej kategórie turnaja vracia prvýkrát od roku 2014. IIHF ich ale považuje za najväčšieho favorita na zostup.


Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»MS v hokeji U20 2024»Inšpirujú sa Slováci gólmi Lopušanovej a zopakuje Kanada úspech z čias pred iPhonom?