Slovensko je blízko Slovinsku, konštatuje IIHF. Švajčiarsko má svojho Jágra

Richard Pánik v zápase Slovensko - Slovinsko.
Richard Pánik v zápase Slovensko - Slovinsko. (Autor: REUTERS)
Samuel Grega|22. máj 2023 o 10:50

Ako vyzerajú najnovšie Power Rankings?

RIGA, TAMPERE. Základné skupiny MS v hokeji 2023 sa chýlia k svojmu záveru. Väčšine tímov ostáva odohrať už len jeden zápas.

Maximálny počet získaných bodov majú stále USA a Švajčiarsko. S nulou na konte a s istotu vypadnutia je na dne skupiny B Slovinsko.

IIHF v ďalšom vydaní Power Rankings zoradila tímy podľa aktuálnej sily.

Slováci proti Slovinsku vyhrali len druhý zápas na turnaji a majú osem bodov. Stále sa v B-skupine držia na piatom mieste a živia šance na postup.

Na to musia vyhrať nad Nórskom a zároveň potrebujú pomoc Švajčiarov. Ak si Slovensko chce zahrať štvrťfinále, Lotyšsko proti Švajčiarsku nemôže získať ani bod.

V najnovšom vydaní rebríčku síl podľa IIHF sú Slováci na deviatom mieste, oproti poslednému vydaniu si polepšili o jedno miesto.

Ešte pár dní dozadu znela pri Slovinsku poznámka, že toto určite nie je Slovensko. Hokejovo sa to nedalo porovnať.

Po nedeľnom tesnom zápase je ale verdikt iný a pri Slovensku znie: "Vlastne, je to veľmi blízko Slovinsku."

Nechýbalo veľa a Slováci by si proti doterajšiemu trpaslíkovi MS nepripísali plný počet bodov. O víťazstve 1:0 rozhodol jediným gólom Richard Pánik.

"Len keby v našom zápase nebol Pánik," znelo pri poslednom Slovinsku. IIHF sa tak pohrala so slovíčkami, anglické slovo "panic" totiž znamená panika.

Rebríčku korunujú hráči USA, hneď za nimi sú Švajčiari.

"Švajčiarsky Jágr opäť skóruje," opísala IIHF výkon tridsaťdeväťročného Andresa Ambühla, ktorý je už legendou tohto turnaja.

Hrá na svojich osemnástych MS a v nedeľu rozhodol o víťazstve nad Českom, v zápase strelil dva góly, jeden z nich bol víťazný. Nestarnúci veterán je stále platným hráčom, na turnaji má štyri body v šiestich zápasoch.

Česi sú v rebríčku na štvrtom mieste a ich otázka znie opačne: "Je Jágr český Ambühl?"

Andres Ambühl oslavuje gól.
Andres Ambühl oslavuje gól. (Autor: TASR/AP)

Po zápase Francúzska s USA bol nahnevaný určite nejeden Francúz. Američania im totiž nadelili poriadny debakel, vyhrali jasne 9:0.

"Berieme si naspäť Sochu slobody," znie pri opise Francúzska, ktoré je v rebríčku na jedenástom mieste a už nemá šancu na postup zo skupiny.

Maďarov čaká v pondelok o 15:20 kľúčový zápas proti Rakúsku. Víťaz duelu sa udrží v elitnej kategórii, porazený vypadne.

Čo bude kľúčom pre Maďarov?

"Viac chalanov, ktorí sa nevolajú István, musí dávať góly," píše IIHF.

Maďarsko strelilo na MS deväť gólov, o štyri z nich sa postaral hráč s krstným menom István.

Posledné zápasy základných skupín sú na programe v pondelok a utorok. Slovensko odohrá kľúčový duel proti Nórsku v utorok o 11:20.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Slovensko je blízko Slovinsku, konštatuje IIHF. Švajčiarsko má svojho Jágra