Slovensko s prvou zlatou medailou. Svetová jednotka ovládla svoju váhovú kategóriu

Džudistka Patrícia Tománková so zlatou medailou na ME 2023.
Džudistka Patrícia Tománková so zlatou medailou na ME 2023. (Autor: Facebook Slovak Judo federation)
TASR|25. júl 2023 o 18:02 (aktualizované 25. júl 2023 o 21:57)

Uspela dvakrát na ippon.

MARIBOR. Slovenská výprava má prvú zlatú medailu na Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v slovinskom Maribore.

Postarala sa o ňu v utorok džudistka Patrícia Tománková. O cenný kov zabojuje v zápase o bronz aj ďalšia džudistka Kristína Lili Krížová, informoval portál olympic.sk.

Tománková v džudistickej kategórii do 40 kg potvrdila pozíciu najväčšej favoritky a rebríčkovej jednotky. Na ceste za zlatom uspela dvakrát na ippon.

V semifinále týmto štýlom zdolala Francúzku Imane Limovú za 30 sekúnd. Finále trvalo 1:59 min - mladá Slovenka bola proti Rakúšanke Nine Auerovej aktívnejšia a lepšia.

V plaveckom bazéne sa podarilo do podvečerného semifinále preniknúť Oliverovi Grayovi a Milanovi Vojtkovi.

Gray na 200 m motýlik dosiahol deviaty čas 2:06,54 min. Vojtko na 200 m polohové preteky postúpil časom 2:09,11 min z 13. pozície.

Utorňajší program v Maribore výrazne ovplyvnilo počasie. V jednej z dedín pre športovcov vyvrátilo stromy, hasiči s pomocou techniky zasahovali na streche internátu.

Vonkajšie športy posúvali svoj program a športovci súťažili v náročných podmienkach. Tenisové zápasy i duely basketbalu 3x3 presunuli do hál.

Križová bronzová

V kategórii do 44 kg sa ďalšia slovenská džudistka Kristína Lili Krížová tešila z bronzu. Vo štvrťfinále s Maud Rikmanspoelovou z Holandska vyhrala na wazari, v semifinále po boji prehrala s Begumnaz Dogruyolovou.

V boji o 3. priečku nasadila Rakúšanke Tatevike Minasyanovej ippon po 40 sekundách. "Splnil sa mi sen. Som veľmi šťastná.

Veľmi som chcela túto medailu, do zápasu o bronz som dala všetko a oplatilo sa. Súperku z Rakúska som nepoznala, predtým sme sa nestretli, keďže prišla z vyššej váhy.

Mám medailu z Európskeho pohára, ale táto je oveľa cennejšia. Motivuje ma do ďalšej kariéry,“ povedala Križová.

Ostatní Slováci

V plaveckom finále na 200 m znak dohmatla Stela Megelová za 2:19,21 min na 6. mieste. Oproti semifinále sa zlepšila o vyše sekundu.

Milan Vojtko obsadil na 200 m polohové preteky v semifinále 9. miesto, avšak po odhlásení francúzskeho plavca sa dostal ako prvý náhradník do štvrtkového finále. 

V atletike skončil vo finále na 110 m prek. Peter Dávid na 6. mieste. Sedemnásťročný Slovák finišoval v miernom protivetre za 13,83 sekundy, o stotinu horšie ako v rozbehu.

Ak by bežal na úrovni svojho tohtosezónneho dorasteneckého rekordu 13,49, získal by bronz. 

S tenisovým turnajom sa v druhom kole rozlúčil Peter Zavacký, ktorý s favorizovaným Nemcom Nielsom Alfredom McDonaldom neuhral ani gem.

Medzi šestnásť najlepších postúpili vo dvojhre dievčat Mia Pohánková a Soňa Depešová.

Utorňajší program v Maribore výrazne ovplyvnilo počasie. V jednej z dedín pre športovcov vyvrátilo stromy, hasiči s pomocou techniky zasahovali na streche internátu.

Vonkajšie športy posúvali svoj program a športovci súťažili v náročných podmienkach. Tenisové zápasy i duely basketbalu 3x3 presunuli do hál.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Slovensko s prvou zlatou medailou. Svetová jednotka ovládla svoju váhovú kategóriu