Slovensko chce hostiť preteky Superbike aj ME basketbalistiek, avizuje minister Keketi

Minister cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR Dušan Keketi.
Minister cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR Dušan Keketi. (Autor: TASR)
TASR|20. aug 2024 o 15:00

Ministerstvo vyčlenilo na podporu budúcoročných športových podujatí tri milióny eur.

BRATISLAVA. Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR (MCRŠ SR) vyčlenilo na organizáciu budúcoročných športových podujatí na Slovensku predbežne tri milióny eur. Rozpočet je väčší o približne milión eur oproti tomuto roku.

Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásil šéf rezortu Dušan Keketi, ktorý uviedol, že ministerstvo má už rozpracované podujatia aj na roky 2026 a 2027 a uchádza sa o organizáciu ME v basketbale žien a i Veľkú cenu cestných motocyklov triedy Superbike.

Podujatia budú ešte rozdeľovať

Slovensko bude na budúci rok organizovať okrem iného majstrovstvá Európy futbalistov do 21 rokov či spoločný kontinentálny šampionát plavcov do 23 rokov a juniorov.

Obe podujatia sú náročné z pohľadu infraštruktúry aj financovania.

"Predbežná suma na organizovanie podujatí na rok 2025 je približne tri milióny eur. My budeme ešte tieto podujatia rozdeľovať na tradičné a na vrcholové medzinárodné. Je tam aj dosť tradičných ako Okolo Slovenska, Biela stopa či Medzinárodný maratón mieru a tak ďalej, ktoré chcem vyčleniť z kategórie vrcholových," uviedol Keketi.

Keketi: Posúvame sa násobne dopredu

Suma sa oproti tomuto roku zvýši asi o polovicu: "V roku 2024 sme podporili už viac ako 30 podujatí v celkovej sume 1,7 milióna eur. Tieto podujatia prilákali viac ako 37.000 účastníkov, počet prenocovaní bol 80.000, čo sú asi štyri milióny eur na tržbách priamo z ubytovania a ďalšie štyri zo sprievodných služieb s tým spojených.

Priamy dopad na slovenskú ekonomiku môžeme vyčísliť v objeme asi dva milióny eur. Tento rok to budú dokopy asi dva milióny. Treba však pozerať aj na nejaké dva-tri roky dozadu, keď sa tá podpora hýbala rádovo v sto, dvesto, 300.000 každý rok. Takže sa posúvame násobne dopredu."

Ministerstvo vyčíslilo sumu na základe podkladov od jednotlivých športových zväzov a ďalších organizátorov podujatí.

"Každé jedno podujatie predložilo svoj rozpočet, prechádzali sa individuálne možnosti podpory a vyšla suma tri milióny. Tá sa paradoxne zhoduje so sumou, o ktorú navýšime rozpočet Fondu na podporu športu na 60 miliónov eur. Tam sa alokujú presne tri milióny na podporu športových podujatí, ale nebolo to robené s tým cieľom," uviedol minister.

Zväzy sa koncentrujú na mladšie ročníky

Slovensku momentálne chýba infraštruktúra na usporiadanie veľkých podujatí dospelých ako napríklad futbalových či hokejových šampionátov. Zväzy sa preto koncentrujú na mladšie ročníky.

"Tých podujatí je počtovo dosť. Väčšina je ich v juniorských kategóriách, ale to súvisí s tým, že nemáme infraštruktúru na veľké podujatia. Takže musíme ísť do segmentov juniorov, do 23 rokov, či mladších, ale aj to by malo pôsobiť minimálne motivačne pre mladú generáciu," uviedol Keketi.

Šéf rezortu dodal, že by chcel na Slovensko pritiahnuť aj Veľkú cenu cestných motocyklov, rozpracovaný je kontinentálny šampionát basketbalistiek v roku 2027.

"Už máme priklepnuté ME v hádzanej žien v roku 2026, basketbal sa aktuálne finalizuje, ale na 90 percent by mal byť tiež asi priklepnutý nám. Bavíme sa aj o superbikeoch, ale tam nevylučujem, že by to mohlo byť dokonca aj v roku 2025.

V októbri budem mať stretnutie s predstaviteľmi motoristickej federácie a veľmi intenzívne rokujeme o podmienkach, ktoré by musel Slovakia ring splniť na to, aby sme mohli hostiť také podujatie na Slovensku."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Slovensko chce hostiť preteky Superbike aj ME basketbalistiek, avizuje minister Keketi